Nejrychlejší způsob, jak zhubnout tuky, nabízí dieta bez sacharidů. Pokud omezíte množství sacharidů na jídelníčku na maximálně 5 – 10% (cca 20 gramů na den), pak můžete zhubnout i 2 kila za týden. Není tak problém zhubnout o 5 kilo za měsíc.

Jak zhubnout tuky – dieta a hubnutí bez sacharidů

Hodně lidí se snaží zhubnout a moc se jím to nedaří. Zkouší různé diety, omezují množství kalorií, ale výsledek se moc neprojevuje. Často je to dáno tím, že když omezíte množství kalorií, tělo se „přepne“ do módu hladovění, při kterém využívá dostupné kalorie mnohem efektivněji. A vy tak hubnete jen minimálně.

Pokud chcete opravdu zhubnout a zbavit se nadbytečného tuku, tak to zkuste jinak.

Pokud přejdete na jídelníček bez sacharidů, tak můžete začít hubnout velmi rychle. Dieta bez sacharidů má prokazatelné výsledky. Hodně lidí zhublo právě díky omezení množství sacharidů.

Při nízkosacharidové dietě můžete hubnout i 2 kila za týden. Můžete tedy zhubnout i o 5 kilo za měsíc, nebo někdy dokonce i o 10 kilo za měsíc.

Jak zhubnout tuky bez hladovění

Snižování množství kalorií při hladovění má své limity. Pokud omezíte svůj běžný kalorický příjem o více než jednu čtvrtinu, tak se to obvykle projeví zvýšeným pocitem hladu.

Hladovění ale není jen o tom, že vás trápí prázdný žaludek. Při hladovění se změní fungování metabolismu. Vaše tělo pak začne efektivněji využívat dostupné zdroje energie.

Při hladovění si navíc tělo paradoxně začíná vytvářet zásoby (tuku), pokud by byla situace v budoucnu ještě horší. Tím, že budete omezovat množství kalorií, určitě nezhubnete.

Jak zhubnout bez sacharidů

Mnohem lepším způsobem, jak doopravdy zhubnout, je kompletní změna jídelníčku.

Naše tělo získává energii hlavně z cukrů (sacharidů). Běžný jídelníček tvoří cca 50 – 55% sacharidů.

Sacharidy (cukry), to nejsou jenom sladkosti, sladká jídla nebo sladké nápoje. Sacharidy (jednoduché cukry), obsahuje ve velkém množství i mnoho různých potravin.

Jedná se hlavně o pečivo z bílé mouky, těstoviny, bílá rýže, brambory, různé druhy ovoce apod. To vše je nutné z jídelníčku postupně vyřadit.

Tím, že tělu „seberete“ sacharidy, ho přinutíte, aby energii získávalo ze spalování bílkovin a tuků.

Odborně se tento stav nazývá ketóza. Tedy změna metabolismu, při které tělo přestane štěpit sacharidy a jako hlavní zdroj energie začne využívat tuky. Během ketózy se v těle vytváří ketony, které pak tělo používá, jako náhradu cukrů (sacharidů).

Jak funguje dieta bez sacharidů

Nízkosacharidové diety jsou velmi populární. Je to dáno především tím, že při nich dochází k opravdu velkému úbytku váhy (dá se zhubnout i o 5 nebo 10 kilo za měsíc).

Tím, že tělo přinutíte spalovat především tuky, budete hubnout právě tam, kde potřebuje. Tam kde se na vašem těle nahromadily tukové zásoby. Tedy hlavně na břiše, na stehnech na zadku či na bocích.

Existuje několik různých nízkosacharidových diet na hubnutí tuků. Nejčastěji jsou známy pod jmény jako Atkinsonova dieta, Ketogenní dieta, Paleo dieta nebo i jiné.

Nízkosacharidové diety

Obecně je možné diety bez sacharidů rozdělit, na 3 různé druhy, podle toho, jak je sestaven jejich jídelníček:

  • Standardní nízkosacharidová dieta – jídelníček by měl obsahovat maximálně 5 – 10% sacharidů, bílkoviny cca 20% a tuky až 70%
  • Vysokoproteinová dieta – i zde je pouze 5 – 10% sacharidů, současně je ale zvýšený podíl bílkovin (až 35%) a na tuky připadá 55 – 60%
  • Cyklická nízkosacharidová dieta – ta je specifická tím, že střídáte dny, kdy máte na jídelníčku jen minimum sacharidů se dny, kdy konzumujete běžné množství sacharidů. Obvykle se používá kombinace 5+2 (5 dní bez sacharidů a 2 dny se sacharidy)

Jídelníček pro hubnutí tuků

Abyste při hubnutí spalovali tuky, musíte ze svého jídelníčku vyřadit všechny sacharidy. Tato změna by ale měla proběhnout postupně, tak aby se tělo na nový jídelníček mohlo postupně adaptovat.

Přechod na dietu bez sacharidů, byste si tedy měli rozdělit do více kroků, které budete postupně realizovat během cca 2 týdnů. Tj. první 2 – 3 týdny budete postupně omezovat množství sacharidů.

V prvním kroku ještě není potřeba významněji měnit jídelníček. Měli byste se zaměřit především na zjevné zdroje cukrů. Tedy hlavně sladkosti, dezerty, sladká jídla. Hned na dalším místě by pak měly být sladké nápoje (limonády, džusy, ovocné šťávy s přidaným cukrem).

V dalších krocích se pak zaměřte na méně zjevné zdroje sacharidů – pečivo z bílé mouky, těstoviny, bílá rýže, brambory, některé duhy ovoce atd.

Na jídelníčku diety pro hubnutí tuků, by pak měly být hlavně bílkoviny, tuky a zelenina. To znamená:

Jaké má výhody dieta bez sacharidů

Jednou z hlavních výhod diety bez sacharidů je to, že by vás při hubnutí neměl trápit hlad. Na rozdíl od většiny redukčních diet, u té na hubnutí tuků, nejde ani tak o snižování množství kalorií, jako o omezování množství sacharidů.

Díky zvýšené konzumaci bílkovin, tuků a zeleniny, vás tak při hubnutí netrápí hlad. Je pravda, že jídelníček bez sacharidů může být v první fázi náročný. Našemu tělu budou sacharidy chybět. Pokud ale tento úvodní diskomfort překonáte, zjistíte, že velmi rychle hubnete i bez hladovění.

Při dietě bez sacharidů, tak není velký problém, abyste zhubnuli třeba i 2 kila za týden (u většiny ostatních diet se hubnete jen o 0,5 – 1 kilo týdně). Můžete tak klidně zhubnout o 5 kilo za týden. Ti, co mají větší nadváhu, pak klidně mohou zhubnout i o 10 kilo za měsíc.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 182 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar