Hodí se sušené ovoce na zdravý a dietní jídelníček? Ano, ale jen v přiměřeném (menším množství). Díky vysokému obsahu cukrů (sacharidů), není sušené ovoce nic moc dietního. Má sice hodně vitamínů, minerálů a vlákniny. Často ale obsahuje i přidané cukry, konzervační látky a další „chemii“.

Kalorie sušené ovoce – je zdravé a hodí se i při hubnutí?

Okolo sušeného ovoce zaznívají často velmi protichůdné názory. Někdy bývá doporučováno, jako zdravá svačinka. Díky sušení, si ovoce uchová podstatnou část živin, vitamínů a minerálů. V mnoha případech, je ale naopak sušené ovoce zavrhováno.

Díky vysušení (zvláště pak u lyofilizace – vysušení mrazem), má vysoký obsah sacharidů (cukrů). Je tak často srovnatelné, s jakoukoliv jinou sladkostí (sladkou tyčinkou).

Kde je tedy pravda? Hodí se sušené ovoce na zdravý nebo dokonce dietní jídelníček?

Sušené ovoce a zdraví

Podobně, jako skoro u všeho, ani situace okolo sušeného ovoce není černo-bílá.

Sušené ovoce je určitě mnohem zdravější, než celá řada „nezdravého“ mlsání. Sušené ovoce si zachovává řadu podstatných živin, minerálů a vitamínů.

Problematické, jsou určitě přidávané cukry (u mnoha druhů, v obchodech prodávaného sušeného ovoce, jsou během výroby přidány další cukry). Problém jsou určitě i konzervační látky.

Při průmyslové výrobě sušeného ovoce, se nejčastěji používá pro konzervaci oxid siřičitý (síření sušeného ovoce). Ten bývá na obalech uveden jako E220. Obsahuje ho naprostá většina sušeného ovoce (které je prodávané v běžných obchodech).

Síření ovoce má dva hlavní důvody – slouží jako konzervace (zabraňuje růstu plísní a baktérií, likviduje roztoče). Současně se díky síření, zachová původní barva ovoce. Pro „barevnost“ sušeného ovoce, jsou ale často přidávána i další barviva

Takové ovoce, byste měli před konzumací opláchnout v horké vodě.

Sušené ovoce bez cukru

V mnoha obchodech se zdravou výživou je možné najít „bio sušené ovoce“ nebo „sušené ovoce bez přidaných cukrů“.

Tyto výrobky často nebývají nijak chemicky ošetřeny, a mohou tak být hodnější alternativou, než sušené ovoce dostupné v běžných supermarketech.

Je ale nutná opatrnost. Sušeného ovoce „bez chemie“, klade vysoké nároky na použitou technologii, kvalitu surovin a použitý postup.

Pokud tyto podmínky nejsou dodrženy, pak si sice kupujete „bio kvalitu“, bez chemie, bez konzervantů, ale zase s plísní, s roztoči atd. A to také není nic moc zdravého.

Obecně patří sušené ovoce mezi potraviny, u kterých bývají během kontrol, často nalezeny nevhodné nebo až zdraví škodlivé výrobky. Stačí se jen podívat třeba na web Státní zemědělské a potravinářské inspekce, a na sušené ovoce vás trochu přejde chuť.

Sušené ovoce a hubnutí

Se sušeným ovocem při hubnutí je to složitější. Obecně platí, že ovoce sice patří na zdravý a dietní jídelníček. Ale jen v rozumném množství.

Ovoce (i to čerstvé) obsahuje zpravidla nemalé množství cukrů (sacharidů). A i když se jedná o jednoduché monosacharidy (v ovoci je hlavně fruktóza), které jsou přece jen o něco lepší než disacharidy (především sacharóza, tj. „klasický“ cukr), při hubnutí je potřeba mít sacharidy pod kontrolou.

Při hubnutí jsou nejvhodnější komplexní sacharidy, ze kterých se energie uvolňuje delší dobu. Sušené nebo čerstvé ovoce je fajn, ale jen v omezeném množství.

Speciálně pro sušené ovoce, kde jsou cukry ve vysoké koncentraci (viz následující tabulka, až 60 – 90 gramů na 100 gramů sušeného ovoce), je nutná obezřetnost.

Sušené ovoce je obvykle sladké a svádí tak k „mlsání“. Sníte pár kousků a než si to uvědomíte, sedíte s prázdným pytlíkem v ruce.

  • Pokud sušené ovoce použijete v přiměřeném množství k dochucení nějakých základních potravin, pak je to v pořádku
  • Pokud si jako „zdravou svačinku“ dáte pytlík sušeného ovoce s představou, že hubnete, pak jste na velkém omylu

Kalorická tabulka: Kalorie a cukry v sušeném ovoci

Sušené ovoce 100 g Kalorie (kcal) Kilojoule (kJ) Cukry (sacharidy)
Sušené rozinky 331 kalorií 1385 kJ 75 gramů
Sušené švestky 316 kalorií 1322 kJ 75 gramů
Sušené brusinky 251 kalorií 1051 kJ 60 gramů
Sušené meruňky 291 kalorií 1210 kJ 67 gramů
Sušené fíky 297 kalorií 1244 kJ 68 gramů
Sušený banán 347 kalorií 1453 kJ 47 gramů
Sušený ananas 291 kalorií 1221 kJ 66 gramů
Sušený zázvor 350 kalorií 1465 kJ 85 gramů
Sušená hruška 373 kalorií 1560 kJ 72 gramů
Sušené jahody 287 kalorií 1200 kJ 51 gramů
Sušené borůvky 325 kalorií 1361 kJ 80 gramů
Sušené maliny 363 kalorií 1520 kJ 90 gramů
Sušené jablko 330 kalorií 1380 kJ 69 gramů
Sušené kiwi 322 kalorií 1350 kJ 60 gramů
Sušené mango 335 kalorií 1401 kJ 70 gramů

Jaké jsou výhody sušeného ovoce?

Sušené ovoce, má poměrně vysoký obsah kalorií (obsahuje minimum vody, takže jsou v něm koncentrované cukry).

Výhodou může být naopak to, že sušené ovoce (díky vysušení) obsahuje až 3,5x více vlákniny a také 3,5 více minerálů a vitamínů.

Není tedy nutné sníst velké množství sušeného ovoce, stačí opravdu jen trochu, na dochucení připravované snídaně nebo svačiny. Maximální doporučené denní množství sušeného ovoce by měl být cca 1 až 1,5 šálku za den.

Které druhy sušeného ovoce jsou nejlepší?

Různé druhy sušeného ovoce mohou mít různé benefity. Například sušené švestky mají jako „vedlejší“ účinek, výrazné projímací účinky. Mohou tak být použity jako přirozený přírodní prostředek proti zácpě.

Sušené borůvky zase pomáhají regulovat cholesterol v krvi, jsou dobré i při infekcích močového ústrojí (podobně fungují i brusinky).

Nedá se tedy říci, že některé druhy sušeného ovoce, by byly výrazně lepší než jiné. I při pohledu do naší tabulky kalorií můžete vidět, že z pohledu kalorií, nebo množství cukrů (sacharidů), nejsou u sušeného ovoce, až tak velké rozdíly.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 125 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar