V této kalkulačce si můžete spočítat, kolik kroků je potřeba ujít na 1 km nebo kolik kilometrů ujdete při 5 či 10 tisíci krocích. Chůze je ideální pohyb pro hubnutí, pro zlepšení fyzické kondice, nebo i pro zdraví. Pravidelná chůze, vám může pomoci zhubnout. A nemusí to být jen 10 000 kroků denně.

Kalkulačka: Výpočet kroků na km – přepočet kroků na kilometry

Chůze je velmi dobrý a zdravý způsob, jak zhubnout. Chůze je přirozený pohyb, který tolik nezatěžuje kloubní aparát (jako například běhání). Při pravidelném chození, je možné zhubnout a zlepšit si fyzickou kondici.

Nezapomínejte ale na to, že pohyb (fyzická aktivita), se na úspěšném hubnutí podílí jen z části. Pokud sice začnete více chodit, ale nezměníte své stravovací zvyklosti, pak šance na úspěšné zhubnutí jen velmi nízká.

Proč je právě chůze dobrá na hubnutí?

Pravidelný pohyb, vám doporučí snad každý odborník na hubnutí. A není to záležitost jenom hubnutí. Pravidelná a přiměřená fyzická aktivita, by měla být nedílnou součástí zdravého životního stylu.

Chůze je velmi vhodným pohybem. A to hned z několika důvodů:

  • Chůze je přirozený a zdravý způsob pohybu
  • Chodit zvládne skoro každý (i lidé s nadváhou)
  • Při chůzi je komplexně zapojeno celé tělo
  • Chůze posiluje srdeční činnost
  • Chůze může zpomalovat osteoporózu
  • Při chůzi můžete zhubnout
  • Chůze zvyšuje produkci endorfinů, které zvyšují pocit psychické pohody

A nejsou to jenom tyto důvody. Je jich podstatně více. Aby se ale naplno projevily všechny pozitivní benefity chůze, je potřeba chodit s určitou intenzitou.

Pomalé procházkové tempo je sice také fajn (lepší než vůbec nic), není to ale ono. Aby se naplno projevily všechny výhody chůze, chcete to trochu přidat.

Rychlost chůze by měla být svižnější – alespoň 5 – 6 km za hodinu. Pro hubnutí je také lepší chůze v náročnějším terénu (tedy i nějaké kopce, ne jen po rovině).

Kalkulačka: Přepočet kroků na kilometry (převody kroky na km)

Pro přepočet kroků na kilometry zadejte počet kroků a vaši výšku. Kalkulačka počítá na základě průměrné délky kroku, který se stanoví na základě výšky (jedná se jen o orientační číslo, délka kroku může být individuální – viz dále).

Kalkulačka přepočet kroků na kilomety
Kolik kroků jste ušli

Jaká je vaše výška (v cm)

Výpočet

Jak vypočítat délku kroku?

Je jasné, že délka kroku bude značně individuální. Hodně záleží na tom, kolik měříme. Zda jsme muž nebo žena. Nebo i na tom, kde chodíme. Jiná délka kroků bude při chůzi po rovině (delší kroky) a jiná do prudkého kopce (malé kroky). Na délku kroku může mít vliv i rychlost chůze. Nebo i to, co máme na sobě.

Nejpřesnějším způsobem, jak vypočítat průměrnou délku kroku, je měření. Což znamená nainstalovat si do mobilního telefonu nějakou aplikaci, která pomocí GPS dokáže změřit vzdálenost. A k tomu i počet kroků (umí to řada mobilních telefonů, nebo si můžete pořídit nějaký obyčejný fitness náramek na ruku za pár stovek).

Pokud si pak zajdete na několik procházek, během kterých si změříte vzdálenost a počet kroků, budete mít poměrně přesnou představu o průměrné délce vašeho kroku. Ideální je absolvovat několik různých tras (v různém terénu, různou rychlostí), abyste měli opravdu průměrné číslo.

Nebo můžete vycházet jen z obecné průměrné tabulky, kde se délka kroku odvozuje od výšky).

Tabulka – průměrná délka kroku, počet kroků na 1 kilometr (km)

Výška postavy Průměrná délka kroku 10000 kroků na km Kroky na 1 km
150 cm 63 cm 6,3 km 1 587 kroků
155 cm 65 cm 6,5 km 1 538 kroků
160 cm 67 cm 6,7 km 1 493 kroků
170 cm 71 cm 7,1 km 1 408 kroků
175 cm 74 cm 7,4 km 1 351 kroků
180 cm 76 cm 7,6 km 1 316 kroků
185 cm 78 cm 7,8 km 1 282 kroků
190 cm 80 cm 8,0 km 1 250 kroků

Za jak dlouho ujdu 1 km?

Celkový počet kroků, by ale neměl být to jediné, co by vás při chození mělo zajímat. O zdravotních benefitech, nebo o vlivu na hubnutí, rozhoduje do značné míry i rychlost chůze.

Určitě víte, že pro spalování tuků, je ideální déle trvající pohyb, při tepové frekvenci cca 60 – 70% tepového maxima.

Pokud chcete zhubnout, zlepšit si fyzickou kondici, tak je lepší chodit svižným tempem. V následující tabulce můžete vidět, kolik minut trvá ujít 1 km, v závislosti na rychlosti chůze:

Rychlost chůze 1 km
Chůze 2 km za hodinu 30 minut
Chůze 3 km za hodinu 20 minut
Chůze 4 km za hodinu 15 minut
Chůze 5 km za hodinu 12 minut
Chůze 6 km za hodinu 10 minut
Chůze 7 km za hodinu 8,5 minuty

Musím ujít 10 000 kroků abych začal/začala hubnout?

Chodit 10 000 kroků pro hubnutí, je poměrně široce rozšířený mýtus. Ten vznikl tak, že když kdysi dávno v Japonsku vynalezli první krokoměry (před Olympiádou v Tokiu v roce 1964), tak u nich bylo počítadlo nastaveno právě na 10 000 kroků. A tehdy zde bylo propagováno, že právě 10 000 kroků, je to ideální množství pro zdraví.

Není to ale tak úplně pravda. I podle studií, které zveřejňuje WHO (Světová zdravotnická organizace), není rozhodující absolutní počet kroků, jako spíše to, abychom se hýbali pravidelně.

Každý seriózní odborník na hubnutí vám také potvrdí, že není podstatné, zda ujdete 5 nebo 10 tisíc kroků. Podstatné je hýbat se více.

Pokud má někdo sedavý způsob života a delší procházka, během které ujde 5000 kroků, představuje „historický osobní rekord“, pak to pro hubnutí může bohatě stačit.

Při hubnutí, byste se měli snažit, zvýšit množství pohybu na dvojnásobek. Pokud začínáte z nuly, pak je jasné, že se hned od začátku nemusíte snažit pokořit metu 10 000 kroků.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 476 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar