Kdy jindy, než v létě, máte šanci zhubnout pár kilo dolů? Vyzkoušejte letní dietu, kde by neměly chybět i jahody a melouny

Letní dieta: Jezte červené ovoce – jahody a melouny

Pomalu začíná léto a s ním souvisí i změna jídelníčku. V létě máme možnost jíst více čerstvé zeleniny a ovoce. Dnes bychom se chtěli podívat na typicky letní ovoce a zeleninu – jahody a melouny, které určitě patří na dietní jídelníček. V čem jsou dobré jahody a melouny na hubnutí?

Kolik kalorií mají jahody?

Kdo by neměl rád jahody? Patří beze sporu mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce. Na začátku června přichází ta pravá sezóna pro jahody.

Dnes jsou již sice jahody k dostání v obchodech po celý rok. To, co si ale můžete koupit na začátku léta, tedy čerstvé české jahody, se s chutí ovoce prodávaného celoročně v obchodech, opravdu nedá srovnat.

Jahody patří mezi nízkokalorické ovoce.

Jahody mají jen málo kalorií. A to se při hubnutí opravdu hodí. Až 90% jahody je voda. Zbytek připadá na další látky. Takže tím, že budete jíst jahody, rozhodně neztloustnete:

  • 100 gramů jahod obsahuje 146 kJ (tedy 35 kalorií/kcal)
  • Jahody obsahují hodně vitamínu C (až 90 mg na 100 gramů)
  • Jahody obsahují vitamíny A, B, C, D, E
  • Jahody obsahují minerály – mangan, vápník, železo, zinek, draslík a hořčík

Jahody jsou zdravé

Jahody, jsou určitě velmi zdravé ovoce. Tím, že mají hodně vitamínu C, je můžeme bez problému srovnávat i s citrusovými plody. Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů mají i pozitivní zdravotní účinky. Napomáhají snižovat hypertenzi a tuhost cév.

Jezte jahody i v těhotenství

Jahody mají velký přínos i pro těhotné ženy. Obsahují totiž poměrně hodně kyseliny listové. Ta je velmi důležitá v těhotenství. Hlavně na jeho začátku, v prvním trimestru, kdy napomáhá správnému vývoji dítěte.

Jahody a dieta

Jahody (podle odrůdy a zralosti), obsahují až 7 gramů cukru na 100 gramů. To není úplně málo. Ale je to méně než mají některé jiné druhy ovoce. A hlavně se jedná o jednoduché cukry. Jahody tak můžete mít na dietním jídelníčku, jako náhradu za různé nezdravé dezerty a mlsání.

Na rozdíl od klasických sladkostí, které obsahují jen prázdné kalorie a nezdravé cukry, mají jahody hodně užitečných živin. Takže pokud chcete během hubnutí i mlsat, pak určitě zkuste jahody.

Jahody by tedy rozhodně neměly chybět na zdravém, dietním jídelníčku. Pochopitelně se nemůžete živit jenom jahodami. Hlavně ale v době, kdy jsou dostupné čerstvé jahody, je neváhejte jíst co nejčastěji.

Kolik kalorií má meloun?

Podobně dobrým doplňkem pro zdravý a dietní jídelníček může být i meloun. Mluvíme zde hlavně o tom červeném, vodním melounu. Ten obsahuje ještě více vody, než mají jahody. Má až 93% vody a proto má ještě méně kalorií.

Je meloun ovoce nebo zelenina?

Meloun je sice většinou vnímáme jako ovoce, i když je to vlastně zelenina. Meloun totiž patří do čeledi tykvovitých rostlin. Podobně, jako další druhy z této čeledi, se tedy řadí mezi plodovou zeleninu.

Tím, že meloun většinou jíme jako dezert, protože je vodní meloun sladký, tak jej ale většina lidí vnímá spíše jako ovoce.

Meloun obsahuje hodně vody a málo kalorií

Díky vysokému obsahu vody, vám může snadno pomoci zahnat hlad, aniž by to pro vás znamenalo nějaký zvýšený příjem kalorií.

  • Vodní meloun obsahuje 118 kJ na 100 gramů (28 kalorií/kcal)
  • Meloun obsahuje hodně vitamínu C
  • Melouny mají také vysoký obsah vitamínů skupin B
  • Meloun obsahuje vitamín A, B, C a E
  • Obsahuje minerály – vápník, sodík, měď, fosfor, železo, jód

I když je meloun sladký, neobsahuje až tak moc cukru, jak by to mohlo na první pohled vypadat. Podle odrůdy a stupně zralosti má meloun 3 – 12% cukru. Obvykle je udávána hodnota 6 gramů cukru na 100 gramů.

Meloun tedy rozhodně patří na zdravý a dietní jídelníček. Tím, že obsahuje hodně vody a jinak v zásadě žádné škodlivé látky, může zafungovat jako zdravá letní svačina.

Letní dieta – jak zhubnout v létě?

Léto je ideální období na hubnutí. Kdy jindy máte možnost jíst jen zdravé čerstvé ovoce a zeleninu. Právě v létě je k dispozici nejvíce čerstvých potravin, které jsou pro hubnutí nejvhodnější. Už na začátku léta, máte k dispozici spoustu různých druhů čerstvé zeleniny. A také ovoce. A nejsou to jenom zmíněné jahody a melouny.

Letní změna životního stylu

V létě je určitě ideální doba na změnu jídelníčku i celkovou změnu životního stylu. Zkuste začít jíst zdravěji. Jíst více zeleniny. Každý den byste měli snít jednu porci zeleniny. Zeleninový sálat na oběd nebo na večeři. Jíst i hodně ovoce – ideální svačina mezi hlavními jídly, aby vás netrápil hlad.

Léto také nabízí mnoho různých možností k pohybu venku, v přírodě. I díky delším dnům, máte více možností, jak se po práci dostat na chvíli i někam ven, do přírody.

Jak zhubnout v létě pár kilo?

Kdy jindy, než právě v létě, by se vám mělo povést zhubnout o pár kilo. A nemusí to být jen nějaké otravné, intenzivní hubnutí. To navíc většinou nefunguje. Zkuste prostě přes léto žít zdravěji.

Hubnutí je ve výsledku více o změně životního stylu, než o tom, že byste museli počítat kalorie v jídelníčku, nebo kalorie, které spálíte při cvičení.

Do ničeho se nenuťte, ale zkuste vyzkoušet nějaké změny. Jíst více zeleniny a ovoce. Jíst více jídel z čerstvých surovin. Najděte si sami co vám chutná.

Zkuste trávit více času venku, v přírodě. Do ničeho se nenuťte. Najděte si nějaký koníček, který zahrnuje i pohyb venku, který vás bude bavit. Uvidíte, že pokud změníte své zvyky, pak budete hubnout, aniž se o to budete nějak významně snažit.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 556 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar