Hořčík (magnézium) je jedním z nejdůležitějších prvků pro naše tělo. Ovlivňuje činnost nervů (snižuje bolest hlavy, podrážděnost, nespavost). Ovlivňuje činnost svalů (omezuje svalové křeče). Hořčík je důležitý pro sportovce, těhotné nebo kojící ženy. Doporučená denní dávka hořčíku je 300 – 400 mg na den.

Hořčík (magnesium) – vliv na zdraví a hubnutí

Hořčík (magnesium, Mg), je jedním z nejdůležitějších minerálů, které naše tělo potřebuje. A přitom si to jen málo lidí uvědomuje. Hořčík je opravdu velmi důležitý prvek. V našem těle plní více než 300 různých funkcí.

Hořčík mimo jiné zodpovídá za správnou činnost nervové soustavy a svalů. Podílí se také na regulaci hladiny cukru v krvi. Při nedostatku hořčíku můžete pociťovat zvýšenou únavu, podrážděnost nebo bolest hlavy. Hořčík má i poměrně zásadní vliv na hubnutí.

Hořčík a jeho účinky

Hořčík (magnesium) potřebuje pro svou správnou funkci, doslova každá buňka našeho těla. Hořčík se totiž podílí na „skoro každé“ reakci v našem těle.

Mezi hlavní účinky hořčíku patří přenos nervových vzruchů (významně ovlivňuje činnost nervové soustavy).  Je také důležitý pro naše svaly (ovlivňuje svalovou kontrakci).

Hořčík také ovlivňuje hladinu cukru v krvi (pomáhá snížit hladinu inzulinu v krvi) a tím ovlivňuje ukládání tuků.

Co když tělu chybí hořčík

Význam hořčíku pro lidské tělo bývá nezřídka přehlížen. Podle lékařských studií chybí zhruba jedné třetině české populace hořčík (mají nedostatečný příjem magnézia v potravě).

Mezi typické příznaky nedostatku hořčíku, patří zvýšená podrážděnost a náladovost. Nedostatek hořčíku také může být důvodem pro nespavost (nekvalitní spánek). Nedostatek hořčíku se projevuje i špatným trávením, bušením srdce nebo dokonce i srdeční arytmií.

Dlouhodobý nedostatek magnézia může vyvolávat výraznou psychickou nerovnováhu nebo i deprese. Podle některých studií, pak nedostatek hořčíku může vyvolávat i záchvaty astmatu.

Nedostatek hořčíku se také může projevovat na kvalitě vlasů a nehtů – vlasy více vypadávají, nehty jsou lámavější.

Jak doplnit hořčík

Obecně se udává, že naše tělo dokáže vstřebat jen asi 30% hořčíku, který je obsažen v potravinách, které jíme.

Navíc vzhledem k intenzifikaci zemědělství a průmyslové výrobě potravin, se přirozený obsah hořčíku v potravinách spíše snižuje.

Není se tedy čemu divit, že platí to, co jsme uvedli výše – nemalá část české populace trpí nedostatkem hořčíku.

Pro doplnění hořčíku jsou k dispozici v zásadě tři cesty:

  • Jednou z možností je jíst více potravin, které mají zvýšený obsah hořčíku.
  • Druhou možností je doplnění hořčíku formou některých potravinových doplňků
  • Nebo je možné použít přímo magnéziové tablety. Ty se dají koupit v každé lékárně (nejčastěji se jedná o magnesiové tablety doplněné o vitamín B6 (pyridoxal, pyridoxin)).

Doporučená denní dávka hořčíku

Obecně se udává doporučená denní dávka hořčíku 300 mg na den. To je, ale pouze orientační údaj.

Záleží mimo jiné i na vaší hmotnosti či pohlaví. Jinou potřebu bude mít malé dítě, nebo někdo, kdo váží třeba jen 50 kilo. A jinou potřebu bude mít dospělý člověk, který má 80 – 100 kilo.

V mnoha případech by navíc měla být doporučená denní dávka magnézia vyšší. Týká se to především aktivních sportovců.

Zvýšený příjem hořčíku je důležitý i pro těhotné nebo kojící ženy. V těchto případech by měla být doporučená denní dávka hořčíku alespoň 400 mg na den.

Více hořčíku potřebují například i lidé, kteří častěji konzumují alkohol. Nebo ti, kdo mají stresující zaměstnání.

Vyšší příjem hořčíku je doporučený i pro ty, kdo konzumují více živočišných tuků a bílkovin. Nebo sladkostí či potravin na bázi bílé mouky.

Které potraviny obsahují nejvíce hořčíku

Pro doplnění hořčíku není nezbytně nutné chodit do lékárny pro magnéziové tablety (i když i to je řešení). Existuje ale celá řada přirozených přírodních zdrojů hořčíku.

Mezi potraviny, které obsahují nejvíce hořčíku, patří především tyto potraviny (které by bez ohledu na vyšší obsah hořčíku, měly být tak jako tak, součástí každého zdravého jídelníčku):

  • Zelenina a luštěniny – špenát, čočka, hrách, kapusta, květák, mrkev, rajčata, aj.
  • Některé druhy ovoce – ananas, borůvky, broskve, hroznové víno, datle, sušené meruňky, úplně nejlepším zdrojem hořčíku jsou pak banány
  • Ořechy – mandle, kešu, lískové ořechy, para ořechy, vlašské ořechy, některé druhy semínek
  • Maso a ryby – dobrým zdrojem hořčíku jsou i ryby (tuňák, candát, treska, losos, aj.)

Předávkování hořčíkem

Obecně platí, že k předávkování hořčíkem dochází spíše jen vzácně. Jak již bylo zmíněno, tělo dokáže z potravy využít asi jen 30% hořčíku (který je v potravinách obsažený). Nadbytek hořčíku také umí tělo poměrně efektivně vylučovat.

K předávkování hořčíkem tak dochází spíše jen v případech, kdy lidé konzumují nevhodné potravinové doplňky, nebo nedodržují doporučené dávkování magnéziových tablet.

K předávkování hořčíkem také může dojít při některých onemocněních – typicky pokud je nějak snížena/narušena funkce ledvin (které zodpovídají za vylučování nadbytečného hořčíku).

Mezi typické projevy předávkování hořčíkem patří řada příznaků – nechutenství, zvracení, svalová slabost a další. Velmi typickým příznakem předávkování hořčíkem je například i zvýšené nadýmání nebo průjem

Hořčík při hubnutí

Hořčík (magnézium) je i velmi důležitý prvek i pro hubnutí. Hořčík totiž ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Hořčík také nepřímo urychluje spalování tuků. Podle některých studií, hořčík snižuje i zadržování vody v těle. Díky dostatečnému příjmu magnézia, se budete cítit méně nafouklí.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 402 Průměr: 4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

  1 Komentář

  1. Custom avatar Petr   •  

    u zeleniny bych doplnil také topinambury. Do března se dají koupi čerstvé, později topinamburovou mouku, nebo topinamburový sirup

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar