Běhání venku v zimě, v chladném počasí, včetně mrazivého počasí, je možné a může to být i zdravé. Při běhání v zimě venku, je důležité obléknout se do správného oblečení, které vám poskytne teplo, pohodlí a ochranu před chladem a vlhkostí.

Jak běhat v zimě, když mrzne? Jaké oblečení, jak dlouho, co boty?

Kdo chce zhubnout, ten se musí hýbat. V zimě jsou ale možnosti venkovního sportování omezené (ne každý má to štěstí, že bydlí na horách).

Běhání, je ale celoroční sport. Na rozdíl od ježdění na kole (kde to v zimě fakt moc nejde), běhat se dá i na sněhu, nebo když je mráz jako v Rusku.

Pro zimní běhání, ale platí několik odlišností. Zásadní je nepodcenit oblečení. A respektovat, že v zimě se běhá trochu jinak, než v létě. Běhat se ale dá, i když je venku mínus 20.

Dá se venku běhat, i když mrzne?

Běhání i v chladném počasí, nebo když vyloženě mrzne, je možné a může být i zdravé. Jestli je venku 0 stupňů, mínus deset nebo zima jak v Rusku, hraje roli jenom při výběru vhodného oblečení a obutí.

Pro zimní běhání platí několik základních pravidel:

  • Oblečení = podle aktuální teploty, je nutné zvolit i vhodné oblečení (počet vrstev), minimum jsou 2 vrstvy, spíše ale 3 vrstvy
  • Čepice, rukavice a teplé ponožky = v zimě je nutné důsledně chránit okrajové části těla, které snadno prochladnou
  • Správné boty = buď vyloženě zimní boty na běhání, nebo případně nějaké celoroční boty + nesmeky (pokud je sníh nebo náledí)
  • Pitný režim = v zimě (v chladu) se velmi snadno zapomíná na doplňování tekutin, riziko dehydratace je ale stejně vysoké, jako v létě
  • Pozor na vítr = samotný mráz ničemu nevadí (při vhodném oblečení), rizikový může být vítr, která dokáže pocitovou teplotu snížit klidně i o 10 – 15 stupňů dolů
  • Zapomeňte na rychlost = v zimě se nedá běhat na maximum, optimální je 70 – 75%, nesnažte se o rychlostní rekordy, užijte si zimní zasněženou krajinu a radost z pohybu

Jaké oblečení na běhání v zimě?

Při běhání v zimě, je velmi důležité správné oblečení. Musíte se navrstvit, ale nesmíte to přehnat. Vhodnost oblečení (moc/málo) poznáte podle toho, že prvních 5 – 10 minut, byste měli cítit mírný chlad.

Pokud je vám hned od začátku běhu příjemné teplo, tak jste to asi přehnali. A je dosti pravděpodobné, že se při běhu budete příliš potit, a že ve výsledku prochladnete.

Pokud je vám zima i po půlhodině běhu, tak je to málo. V tom případě je to lepší zabalit, a příště zvolit lepší skladbu oblečení.

V zimě je nutné na horní část těla navléct 3 vrstvy oblečení (bavíme se o teplotách pod nulou, když mrzne). Pro dolní část těla, jsou vhodné dvě vrstvy. A k tomu čepice, rukavice, nákrčník, teplé ponožky, atd.

Co si obléknout na běhání venku, když mrzne?

V zimě je nutné zvolit oblečení, které dokáže dobře odvádět pot. Pokud si vezmete klasické bavlněné tričko, které sice dobře saje pot, ale neumí ho odvést dál od těla, tak riskujete nachlazení.

Spodní vrstva (ideální je tričko s dlouhým rukávem), by měla být z funkčního materiálu. Pokud budete mít 3 vrstvy, pak to spodní, stačí jenom tenké.

Podle venkovní teploty, by další vrstva měla být silnější (zateplené) tričko. Také dlouhý rukáv a funkční materiál. Případně to může být i nějaká běžecká mikina, apod.

Horní vrstva by měla být větru odolná (neprofuk) a voděodolná (nepromokavá). S ohledem na aktuální počasí, může být druhá a třetí vrstva pojená jenom do jedné.

Podobné je to i s oblečením na spodní část těla. Základem jsou dlouhé kalhoty/legíny. Podle teploty i zateplené (termoaktivní), které vás udrží v teple a dobře odvádí pot.

Pokud je větší mráz, tak je vhodné přidat ještě jednu vrstvu navíc. Mohou to být běžecké šortky, nebo druhá vrstva přes kolena.

Velmi důležitá je i čepice a rukavice. Při samotném běhu, vám to tak možná ani nepřijde, ale přes hlavu tělo ztrácí opravdu velké množství těla. U okrajových částí, navíc hrozí rychlejší prochladnutí. Důležitá je tedy i čepice, rukavice a teplejší ponožky.

Jaké boty na běhání v zimě?

Volba bot na zimní běhání, je dosti individuální. Záleží na počasí – jestli a jak moc mrzne. Jestli je sníh nebo náledí, nebo suchá zima. Jestli poběžíte po asfaltu nebo se budete brodit bahnem.

Na sníh a mráz jsou i přímo zimní boty. Stačí ale i dobré celoroční boty, které doplníte o nesmeky. V tomto ohledu asi není žádné univerzální, a obecně platné řešení.

Na co nezapomenout při běhání v zimě?

Při běhání v zimě nezapomínejte na krátké dny a obecně sníženou viditelnost. Nezapomínejte na reflexní prvky (oblečení na běhání má obvykle reflexní prvky už od výrobce, pokud ne tak se dá doplnit nějaká reflexní páska). Pokud běháte až večer po práci, tak už jste si určitě dávno pořídili čelovku.

Protažení před a po běhání provádějte doma, v teple. Protahovat se venku, když mrzne, je blbost, protože byste tím jenom prochladli.

Hlídejte si rychlost. V zimě nemá smysl zkoušet překonávat rekordy. Je důležité, nebýt zbytečně moc zadýchaný (zvláště pokud fakt mrzne). Pokud to s rychlostí přepálíte, a budete se muset zastavit, nebo přejít do kroku, tak riskujete prochlazení. V zimě potřebujete zvládnout uběhnout celou trasu konstantní rychlostí.

Buďte opatrní. I když máte nějakou oblíbenou trasu, kterou znáte nazpaměť, jakmile napadne sníh, tak to může být úplně jiné. I když budete mít nesmeky, tak je sníh a náledí dosti zrádné. Je potřeba být opatrnější, sledovat terén. Jinak riskujete nějaké zranění při špatném došlapu, když vám to nečekaně podjede.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 490 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar