Při hubnutí břicha a přes boky, záleží na zdravém jídelníčku a na pravidelném cvičení. Pro zhubnutí přes břicho, potřebujete kardio cvičení na spalování kalorií. A také posilování. Jídelníček by měl při hubnutí obsahovat dostatek zeleniny, vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků.

Jak zhubnout břicho a boky – jídelníček, cvičení, rychlost hubnutí

Hubnutí břicha nebo přes boky, vyžaduje komplexní přístup. Nestačí jen nějaké cvičení, zaměřené na boky nebo na břicho. A rozhodně neexistuje nějaký speciální jídelníček, jenom na zhubnutí břicha. Při hubnutí, je nutný vyvážený jídelníček, mírný kalorický deficit, a pravidelné cvičení pro spalování kalorií.

Co je důležitější – cvičení nebo jídelníček?

Při hubnutí se nedá jednoduše říci, že by bylo důležitější cvičení, nebo že by záleželo jenom na jídelníčku. Obecně platí, že cca 70% úspěchu při hubnutí představuje jídelníček, a 30% úspěchu tvoří cvičení.

To ale nemusí platit vždy. A hlavně jedno bez druhého funguje jenom omezeně. Zdravý jídelníček, bez pravidelného cvičení, bude mít jenom omezený efekt. A sebeintenzivnější cvičení, beze změn v jídelníčku, toho moc nezlepší.

Jídelníček pro hubnutí břicha nebo přes boky

Oblast břicha je trochu specifická i tím, že vnitřního břišního tuku (abdominální tuk, který je uložený uvnitř břišní dutiny), se jenom cvičením nezabavíte. Pro celkové zhubnutí břicha, je nutná změna jídelníčku.

Při hubnutí rovnou zapomeňte na všechny diety. Hlavně na všechny dříve populární diety, jako například keto dieta, nebo různé „drastické/hladové“ diety. Ty nenabízí udržitelné zhubnutí.

Pro zhubnutí ve výsledku vůbec žádnou dietu nepotřebujete. To co potřebujete, je zdravý a rozumný jídelníček.

Zdravý jídelníček při hubnutí

Základem pro zhubnutí, je omezení průmyslově zpracovaných potravin. Tedy jenom minimum instantních jídel, polotovarů, konzerv a dalších vysoce zpracovaných potravin. Pokud je to možné, jídelníček by měl být tvořen převážně čerstvými potravinami.

Pro hubnutí je důležité omezit jednoduché cukry. To neznamená omezovat cokoliv sladkého. Ale nekonzumovat zbytečné cukry. Je zbytečné pít sladké limonády, ovocné šťávy a džusy. Nebo jíst různé doslazované potraviny.

Někdy se podívejte na složení potravin, a uvidíte, že mnoho z toho, co běžně kupujete v obchodech, obsahuje opravdu velké množství cukru.

Zdravý jídelníček při hubnutí, by měl obsahovat bílkoviny, vlákninu, komplexní sacharidy a přiměřené množství tuků.

Alespoň 2/5 z celkového objemu jídelníčku, by měla tvořit zelenina. Je ideální, když každé hlavní jídlo, obsahuje alespoň malou část zeleniny.

Jaké je nejlepší cvičení na hubnutí?

Při hubnutí, potřebujete nějaké kardio cvičení, při kterém se spalují kalorie. Může to být běhání, jízda na kole, plavání nebo třeba chůze.

Pro hubnutí není až tak důležitá intenzita (je celkem jedno, za kolik minut zaběhnete 1 kilometr). Pro spalování tuků, je mnohem důležitější délka cvičení. Čím delší doba, tím více spálených kalorií.

Pro efektivní hubnutí, ale nemusí stačit jenom samotné kardio cvičení. Je více než vhodné, věnovat trochu času i posilování.

Při posilování, dochází k růstu svalů. A svaly spotřebují více kalorií, i když jsou v klidovém režimu. Zjednodušeně se dá říci, že zatímco tuková tkáň potřebuje 1 kalorii, tak svaly spotřebují 4 kalorie.

Pro hubnutí je tedy dobré kombinovat posilovací cvičení (ideální je 2x týdně alespoň 30 – 60 minut) a k tomu další kardio cvičení (3x – 4x týdně 60 – 90 minut).

Jaké jsou nejlepší cvičky na břicho?

Cvičení a cviky, zaměřené jenom na břicho, vám samy o sobě zhubnout nepomůžou. Usilovné posilování břicha, nemá téměř žádný vliv na spalování tuků na břiše.

Přesto ale mají cviky na břicho smysl. Posílením a zpevněním břicha (a obecně celého středu těla), získáváte dobrý základ pro další cvičení.

Zpevnění břicha, má i ten efekt, že pak vaše břicho vypadá opticky štíhlejší (i když se množství tuku fakticky nijak zvláště nezmenšilo).

Za jak dlouho se dá zhubnout břicho?

Různé návody, které se dají najít na internetu, typu „jak zhubnout 10 kilo za týden“ jsou zpravidla jen nesmysly. Podobná rychlost hubnutí je nereálná a ve své podstatě i fyziologicky nemožná.

Rychlost hubnutí závisí na mnoha různých faktorech – velkou roli mimo jiné hraje vstupní váha a individuální nastavení metabolismu.

Obecně je možné říci, že přiměřená rychlost hubnutí je cca 0,5 kila za týden. Tedy cca 2 kila za měsíc. Dá se hubnout i rychleji, pak už je ale poměrně vysoké riziko „jo-jo“ efektu.

Když nebudete skoro nic jíst, a budete velmi intenzivně cvičit, tak budete hubnout klidně i o 10 – 15 kilo za měsíc (pokud tedy máte odpovídající vstupní váhu). Podobné hubnutí, by se ale nedalo dlouho vydržet. A rozhodně by to nebylo nic moc zdravého,

Při hubnutí je lepší vsadit na postupnou změnu. Dělat postupné změny v jídelníčku, a se cvičením také začít jen postupně. Abyste se hned na začátku příliš nepřetížili. Pokud ale vydržíte, a bude v tom pokračovat, pak se výsledek dostaví už za pár týdnů.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 471 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar