Na hubnutí funguje jak omezení kalorií (nízkokalorická dieta), tak i omezení sacharidů (nízkosacharidová dieta). Nejefektivnější metodou pro snížení váhy, je ale kombinace obou přístupů – omezený příjem kalorií a sacharidů současně. Zhubnout se dá ale i bez diety.

Jak zhubnout: omezení kalorického příjmu vs. nízkosacharidová dieta

Návodů jak zaručeně zhubnout, existuje nepřeberné množství. Mezi nejčastější doporučení pro hubnutí, patří snížení množství kalorií nebo omezení sacharidů. Co z toho ale funguje při hubnutí lépe?

V nedávné době, byl zveřejněn výsledek vědecké studie (viz originál v angličtině zde), kde srovnávali efektivitu hubnutí založeném na omezeném kalorickém příjmu, v porovnání s dietou založenou na sníženém množství sacharidů.

Výsledkem vědeckého pokusu je zjištění, že při hubnutí pomáhá jak omezení kalorií, tak i omezení sacharidů. Nejefektivnější metodou hubnutí, je kombinace obou přístupů. Na snížení váhy, ale funguje i každý z nich samostatně.

Omezení kalorií při hubnutí

Asi každého napadne, že pro hubnutí je nutné omezit množství jídla (omezit kalorický příjem). Jíst cokoliv a v jakémkoliv množství a přitom současně hubnout, je nereálné.

Ve vědeckém pokusu se jedna skupina účastníků podrobila redukční dietě, kdy měli snížený příjem na 1200 – 1500 kalorií na den.

  • Nízkokalorická dieta byla složena z 65% sacharidů, 30%tuků a 20% bílkovin, maximálně 1200 – 1500 kcal/den

Po dvanácti týdnech se u lidí s omezeným příjmem kalorií snížila váha – BMI v průměru kleslo o 1,3.

Vědci kromě samotného BMI, ale sledovali i další údaje (jako je tělesná hmotnost, obvod pasu, poměr pasu k bokům, objem tělesného tuku a další faktory).

Celkově se potvrdilo, že při sníženém kalorickém příjmu dochází ke zhubnutí a k úbytku množství tuku.

Nízkosacharidová dieta při hubnutí

Druhá skupina účastníků vědeckého pokusu, měla naordinovánu nízkosacharidovou dietu. Neměli omezení na množství kalorií – ale pouze 26% kalorií mohlo pocházet ze sacharidů.

  • Nízkosacharidová dieta zahrnovala 50% tuků, 24% bílkovin a pouze 26% sacharidů, bez omezení kalorií

U této skupiny, došlo po 12 týdnech k výraznějšímu snížení váhy, než u skupiny, která pouze omezila příjem kalorií.

Při omezeném příjmu sacharidů, se BMI v průměru snížilo o 2,3. Což je o cca 70% lepší výsledek, než jenom při snížení kalorií.

Takže nízkosacharidová dieta, je při hubnutí efektivnější, než jenom omezování kalorického příjmu.

Při hubnutí nejlépe funguje oboje současně

Další skupina, měla přísnější dietu, která zahrnovala jak snížení kalorického příjmu (na 1200 – 1500 kalorií), tak i omezení sacharidů (maximálně 26%).

  • Kombinovaná dieta, byla složena z 50% tuků, 24% bílkovin a pouze 26% sacharidů, maximální denní příjem kalorií byl 1200 – 1500 kcal.

U této skupiny s kombinovanou dietou, došlo k nejvýraznějšímu snížení váhy – BMI se v průměru snížilo o 2,9. Což je více než dvojnásobek ve srovnání s nízkokalorickou dietou a o cca 25% lepší výsledek než u i čistě nízkosacharidové diety bez redukce kalorického příjmu.

Nejefektivnější metodou jak zhubnout, je tedy omezení kalorií a omezení sacharidů současně.

Zhubnout se dá i bez diety

Protože to byl vědecký pokus, tak zde byla i čtvrtá kontrolní skupina. Ta neměla žádná omezení, a nemusela dodržovat žádnou dietu.

I u této skupiny, se za 12 týdnů mírně snížila váha. BMI se v průměru snížilo o 0,6 (což je cca polovina toho, co zhubli lidé s nízkokalorickou dietou).

Důvodem pro snížení váhy u kontrolní skupiny, která se mohla stravovat bez omezení, bude samotná účast na pokusu.

Pokud se někdo zapojí do pokusu zaměřeného na hubnutí, tak i když může jíst, co chce, tak se bude podvědomě více kontrolovat.

Už jenom to vědomí, že někdo pravidelně sleduje moji váhu, bude vést k určité regulaci v tom, co a kolik jím.

Jak zhubnout bez diety?

Obecně ale platí, že pro zhubnutí není nezbytně nutné dodržovat nějakou přísnou striktní dietu.

Omezení kalorického příjmu, nebo snížení sacharidů je určitě velmi efektivní pro rychlejší snížení váhy.

Pro zhubnutí ale často stačí z jídelníčku vyloučit jenom ty nejškodlivější věci (rychlé cukry, nezdraví tuky, prázdné kalorie).

Jíst přiměřeně svému věku, váze, a množství fyzické aktivity. Jíst pestrou stravu. A k tomu se pravidelně hýbat.

Při úspěšné hubnutí, nemusí být ve výsledku až tak důležité, kolik přesně kalorií za den sníme. Nebo kolik z toho bude pocházet ze sacharidů.

Mnohem důležitější může být i to, zda preferujeme spíše komplexní sacharidy, zda má náš jídelníček dostatek zeleniny a bílkovin.

Při hubnutí je velmi důležité omezit jednoduché cukry (tedy sladkosti, sladká jídla, nebo i množství sladkého ovoce).

Nedílnou součástí zdravého životního stylu, by měl být i pravidelný pohyb. A nemusí se jednat o nějaký náročný, výkonnostní sport (běhat dlouhé trasy, ve výsledku nemusí být až tak zdraví prospěšné). Při sezení na gauči u televize, se ale opravdu zhubnout nedá.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 502 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar