Před 13 lety jsem měl 95 kg, při výšce 185 cm a bylo mi 28 let. Pak jsem si řekl dost. Změnil jsem si jídelníček a celý životní styl. Začal jsem jíst jenom přírodní potraviny, hodně ovoce zeleniny. Začal jsem se hodně hýbat a vše se pro mě změnilo.

Přirozená přírodní dieta: Jak doopravdy zhubnout a změnit životní styl

Ahoj všem příznivcům zdravého života, před 13 lety jsem měl 95 kg, při výšce 185 cm a bylo mi 28 let. Energie na „0“, spánek 8-10h, ráno se mi nechtělo z postele.

Žádný sport, jen minimum pohybu a nutné minimum kroků. Když jsem se měl hýbat tak jsem funěl už i po vyšlapání schodů do 2. -3. Patra. Samé nezdravé jídlo, nezdravé myšlení.

Změna životního stylu – nové jídlo = nové myšlení

Potom po přečtení pár zajímavých knih nejen o zdraví tělesném, duševním, ale i finančním, apod. jsem udělal v životě zásadní změnu, najednou mi to došlo, že vše si řídím sám a za všechny ty kila navíc si můžu taky sám.

Pochopil jsem, jak to vše spolu souvisí. Jídlo – závislosti – myšlení.

Jídelníček bez soli, mouky a chemie

Přestal jsem se vymlouvat na okolnosti a rozhodl se. Ze dne na den jsem začal tím, že jsem vypustil z jídelníčku veškerou sůl, cukr, mouku (cca v únoru – březnu). Tzn. všechny ty potraviny, které to obsahují (skoro nic doma nezbylo). Což byly do té doby mimo jiné hromady různých tyčinek v čokoládě, oplatek, slazené nápoje nejhoršího kalibru. A taky ty nejhorší „chemické potraviny“ ochucovadla, apod. šly z domu.

Prvních pár dní to bylo celkem těžké, prostě absťák, vše se mi zdálo bez chuti, ale nevzdal jsem se a překonal jsem to. Po pár dnech už to bylo v pohodě, věděl jsem přece, kam směřuji.

Asi po 3 týdnech nastal zásadní zlom a já věděl, že už se nikdy nechci vrátit zpět a to jsem ještě pořádně nevěděl, co mě čeká. Po těch prvních 3 týdnech jsem měl pocit, že můžu „létat“, spousta energie, to jídlo bez chuti mi „záhadně“ začalo chutnat.

Dokonce jsem objevil chutě v potravinách, o kterých jsem si myslel, že žádnou chuť ani nemají, chtělo se mi přirozeně hýbat, každý den několikakilometrové procházky a taky spousta času na přemýšlení.

Jídelníček bez masa

Asi po 1,5 měsíci někdy v dubnu – květnu jsem se rozhodl, že zcela vypustím maso, které jsem do té doby jedl. To byl ze začátku celkem velký absťák, taky asi proto, že před tím březnem jsem jedl maso až 5x denně. Např. i o půlnoci jsem byl schopen spořádat 500 g bifteků s hromadou hranolek a sklenicí tatarky, vše řádně přechucené a překořeněné.

Opět jsem to překonal a to se vyplatilo, projevilo se to především dalším nebývalým nárůstem energie.

Později jsem opustil i mléčné výrobky, nakonec tvrdé sýry, to byl taky velmi silný návyk. V průběhu dalších 7-mi let, po velmi striktním půlročním období březen – srpen 2007, jsem snědl maso nebo sýr v malém množství, z nějakého důvodu možná 2-3x za rok. A postupně méně a méně. Naposledy jsem měl maso v r. 2014.

Změna jídelníčku = více energie

Ráno jsem se probouzel odpočinutý a svěží a to jsem spal tak o 1/5 času méně než před tím experimentem. Objevil jsem spoustu pro mě nových potravin.

Po nějakém cca 1 měsíci, když začaly růst třešně na aleji 1,5 km od domu. Chodili, jme tam každý den (2x denně), s mými malými dětmi na třešně. Takže pohybu minimálně 6 km chůze denně.

Seděli jsme na stromě a jedli třešně k „prasknutí“ i 2-3 hodiny. Přitom jsme si povídali a já jsem byl nadšený novým poznáním.

Jídelníček jen ovoce

Po několika takových dnech na třešních, jsem přestal jíst a pít cokoliv jiného asi na 1 měsíc. Jen třešně. Nevím kolik, ale odhadem 1-3 kg dopoledne a to samé večer. Dokud byly třešně, tak jsme tam chodili. Byla to alej asi 30 stromů třešní různých odrůd, přestaly jedny a začaly další. V průběhu léta jsme přidali moruše a potom meruňky, jablka, případně maliny, borůvky, atd.

V celých těchto 2-3 měsících jsem snědl jiného jídla (pokud vůbec nějaké),  tak maximálně 5%. A to bylo zase ovoce nebo zelenina. Celkem období, kdy jsem jedl jen ovoce z místních stromů, bylo asi 2-3 měsíce, už úplně bez pití vody.

Po této zkušenosti vím na 100%, že člověk určitě není masožravec. Opět příval energie, na úplně novou, pro mě dosud neznámou úroveň. Až tak, že celodenní chůze byla pro mě odpočinkem, spontánní rozběhnutí se, způsobilo běh až 9 km. Tam už byl cíl, a po pár hodinách opět 9 km zpět.

Jak jsem zhubnul o 25 kilo

Moje hmotnost klesla během 6 měsíců o 25 kg na 70 kg (to jsem měl naposled v 18 letech). Potřeba spánku časem klesla na polovinu (cca 4 h), a dokonce po nějakém roce mi stačilo i 1-2 hodiny spánku. Když jsem spal jen 20 minut tak jsem potom fungoval v pohodě celý den.

Energie neskutečné množství. Nedá se to asi takto vyčíslit, ale minimálně 10x více než před tou změnou. Vůbec by mě nenapadlo, co vše je v člověku ukryté. Dostavilo se snadné přemýšlení a obnovila skvělá paměť. Také všechny smysly, zrak, sluch se zlepšily několikanásobně.

A časem delší jízdy na kole, taky relax. Např. 210 km z Jižní Moravy do Jeseníků a po 2 dnech pěšího túrování po horách opět na kole přes Praděd zpět 240 km zpátky. Dříve vůbec nemyslitelná věc.

Zdravý, přirozený jídelníček

Nyní, když to píšu (06/2020) už to není tak striktní jako v roce 2007 (hlavně teď nemám takový vydatný zdroj třešní), mám průměrně 71,5 kg, rozsah 70-73 kilo. Vážím se ale málo, tak 1x za měsíc.

Vůbec nejím maso, sýr výjimečně, ostatní mléčné výrobky vůbec. Alkohol už vůbec, a pokud někde výjimečně ano tak v esenciálním množství. Vejce občas, cukru se vyhýbám, jak to jde (odhad 150 g ročně). Občas nějaký dortík (oslavy párkrát v roce). Doma raw dorty bez cukru.

Normálně upřednostňuji přes den maximum syrového ovoce a zeleniny to je tak 50-70%, občas něco naklíčeného. Syrové byliny, houby a ořechy, když něco vařeného / pečeného, tak zelenina, luštěniny, brambory. V zimě pečené kaštany, apod.

Když budete chtít, určitě se vám to povede

Držím nám všem palce, aby se nám povedlo, co si usmyslíme. Je toho ještě spousta k objevení před námi. Však jsme to zapomínali minimálně pár set let.

Zdraví a štíhlé linii zdar.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 1 Průměr: 5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar