Pokud vám nejde zhubnout, i když se snažíte cvičit, nebo jíst zdravě, tak možná děláte nějakou chybu. Důvodů, proč nemůžu zhubnout, může být více. A někdy jsou to jenom drobnosti – dostatek spánku, málo stresu, silové cvičení, bílkoviny, nebo i pití vody namísto sladkých nápojů.

Proč nemůžu zhubnout? 5 důvodů, proč mi nejde zhubnout a co s tím!

Hubnutí je proces, ke kterému může dojít, jenom při adekvátní porci cvičeni (nebo jiného pohybu) a při vhodném (kvalitním/zdravém) stravováním. To je celé. Nejsou v tom žádné skryté triky, nebo nějakou kouzelné fígle. Kdo cvičí a bude jíst přiměřeně zdravě, tak ten by měl i hubnout.

Pokud si kladete otázku, „proč nemůžu zhubnout“, tak je zřejmě něco špatně. Máte-li pocit, že všechno děláte správně, a stejně kila nejdou dolů, tak asi přehlížíte něco zásadního, co vám brání zhubnout. Co s tím?

Proč sakra nehubnu, i když se snažím?

Důvodů, proč se nedaří hubnutí, může být více. Některé mohou být zřejmé na první pohled, jiné vám možná nepřijdou až tak důležité. A možná právě tyto důvody při svém hubnutí opomíjíte.

Mezi hlavní důvody, proč se obvykle nedaří zhubnout, patří především špatně nastavený trénink nebo špatně sestavený jídelníček (nedostatečné množství kvalitního jídla, špatně rozložené stravovaní v průběhu dne).

Na neúspěšném hubnutí, se může podílet i stres, nekvalitní spánek, nebo i špatný pitný režim. Je ale i mnoho dalších důvodů. Nyní se pokusíme podívat na ty hlavní.

1 důvod proč nemůžete zhubnout – nevyvážený tréninky moc/málo cvičení

Bez cvičení (bez přiměřeného množství pohybu) se nedá zhubnout. Při určité míře zjednodušení, se lidé dají rozdělit na dvě skupiny:

  • Ti co cvičí hodně – mají hodně kardio cvičení (jízda na kole, běhání, apod.), mají hodně silového cvičení (klidně i každý den), a obecně jsou hodně aktivní
  • Ti co necvičí skoro vůbec – druhá slupina je ta, co necvičí skoro vůbec, a má málo i jiného pohybu, jenom omezené množství chůze

Jen minimum lidí se pohybuje někde mezi tím, aby mělo ideální porci pohybu – ani moc, ani málo. S hubnutím mohou mít paradoxně problémy obě skupiny. Jak ti co cvičí hodně, tak i ti kdo cvičí málo.

Příliš intenzivní trénink, může vést k přetěžování svalů a obecně celého organismu. Nevyvážená kombinace kardio cvičení a silového cvičení, může blokovat efektní snižování váhy.

Pokud je pohybu příliš málo, tak se také není co divit, že kila nejdou dolů. Bez cvičení, bez pravidelného pohybu, se zhubnout nedá.

Pro hubnutí je důležitá pravidelnost a přiměřenost. Extrémní výkony jsou fajn jako zážitek, ale není to příliš efektivní metoda snižování váhy.

Na druhou stranu – jít si 2x týdně zacvičit do posilovny a jinak mít jen sedavý způsob života, s hubnutím také moc nepomůže.

2 důvod pro nejde zhubnout – chybí silový trénink

Hodně lidí při hubnutí sází na kardio aktivity, jako je běhání, nebo chození, jízda na kole, apod. Ano, je pravda, že při těchto aktivitách, se asi nejefektivněji spalují tuky. Ale pro úspěšné hubnutí to rozhodně nestačí.

Při hubnutí ve výsledku není až tak podstatné, kolik kalorií spálíte při cvičení. Také to má význam. Ale uvědomte si, že cvičení věnujete maximálně 1 – 2 hodiny denně. A co těch zbývajících 22 hodin?

To, co opravdu pomáhá zhubnout, je zvýšení bazálního metabolismuaby tělo spalovalo více kalorií, i když necvičíte. A největší spotřebu kalorií, mají kromě mozku, vaše svaly. Čím více svalů, tím více kalorií spálíte, i když se zrovna nehýbete.

I malé zvýšení objemu svalové hmoty, může mít výrazný dopad na hubnutí. Běhání je fajn, ale samo o sobě na hubnutí nestačí. Zvláště s ohledem na to, že když si pak třeba v zimě dáte pár týdnů pauzu, tak jdou kila zase rychle nahoru.

3 důvod nemůžu zhubnout – sedavý způsob života

Hubnutí není jenom o tom, že si jedete 3x týdně na hodinu zacvičit. Určitě je to lepší než vůbec žádná fyzická aktivita. Ale pokud cvičíte jen pár hodin týdně, tak co ty desítky hodin, co prosedíte v kanceláři, ve škole, nebo třeba doma na gauči?

Pro úspěšné hubnutí je dobré změnit životní styl. Není to jenom o cvičení někde v posilovně, nebo že si párkrát týdně půjdete zaběhat do parku.

Hodně pomáhá i to, když se budete při běžných denních aktivitách snažit co nejvíce chodit. Pokud musíte každý den prosedět 8 hodin na zadku někde v kanceláři, tak si do toho dejte alespoň 5 minutové přestávky, na protažení.

Zkuste také občas o víkendu vyrazit někam na výlet do přírody. Pokud zatím nejezdíte na kole, tak si kupte kolo a v létě udělujete pár delších výletů. Nebo si pořiďte psa. Ten se vám postará o dostatečné množství pohybu.

4 důvod neúspěchu při hubnutí – jíte příliš málo nebo nedostatečně

O tom, že při hubnutí hodně záleží na jídelníčku, asi není potřeba dlouze diskutovat. Velkého břicha (abdominálního tuku) se cvičením nezbavíte. Tam hraje zásadní roli jídelníček.

Při hubnutí je ale největší chybou, když se snažíte o příliš rychlé snížení kalorického příjmu. Hladovění není žádná rozumná metoda hubnutí.

A i když jíte přiměřené množství jídla, tak může mít špatné složení živin. Hladovět se dá i s plným žaludkem.

Tělo potřebuje dostatek bílkovin (zvláště pokud cvičíte, nebo pokud se snažíte zhubnout). Důležité je ale i přiměřené množství zdravých tuků. A především ty správné sacharidy – žádné rychlé cukry, ale komplexní sacharidy.

5 důvod proč nehubneš – málo spánku, hodně stresu, moc alkoholu

Jednou z nejvíce nedoceněných aktivit, která pomáhá při hubnutí, je spánek. Hodně lidí má pocit, že při spánku tělo nespaluje žádné kalorie, takže spánek je potřeba omezit.

Pravidelný spánek, dostatečné množství kvalitního nočního odpočinku, je nezbytným předpokladem pro úspěch při hubnutí. Místo koukání na TV nebo „čučení do mobilu“, zkuste začít chodit o chvíli dřív spát.

Nestačí ale jenom dostatečná doba strávená v posteli. Zásadní je i kvalita spánku. Nepít už v druhé části odpoledne kávu. Omezit alkohol. Zavést přípravu na spánek – zklidnění před spaním, atd.

Nejenom při hubnutí, nezapomínejte na pitný režim

A nakonec ještě jeden bonusový důvod navíc. I na tohle se často zapomíná. Poměrně hodně lidí, má problémy dodržovat správný pitný režim.

Pro hubnutí není nutné „prolévat tělo litry vody“. Ale nedostatečný příjem tekutin také škodí. A především  – hodně záleží i na tom, co pijete.

Voda není jídlo. Pití by nemělo obsahovat žádné zbytečné kalorie. Je nesmysl pít slazené limonády, nebo jiné kalorické nápoje. Škodí i alkohol.

Pijte především jenom vodu (čistou, kohoutkovou, stolní, pramenitou). Omezíte tím příjem kalorií, a podpoříte své hubnutí. Nezapomínejte, že hlad, je často jenom „převlečená žízeň“.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 700 Průměr: 4.6]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar