Nachlazení (rýma, kašel, zvýšená teplota, bolest v krku), se nedá vyléčit za jeden den. Není na to žádný lék (existuje jenom podpůrná léčba na zmírnění příznaků). Rychle funguje zvýšený příjem vitamínu C, odpočinek, napařování, dostatek tekutin nebo horký čaj či kuřecí vývar. Už za jeden den (nebo za víkend) vám může být podstatně lépe.

Jak vyléčit nachlazení za jeden den? Jak rychle vyléčit rýmu a kašel?

Rýma, kašel, lehce zvýšená teplota, větší únava, to jsou typické příznaky nachlazení. Typické je to pro podzim, když začnou klesat teploty. Nebo na jaře, když se začíná oteplovat. Nachlazení nebo rýma, se ale může objevit i v létě (nachlazení od klimatizace), nebo prostě kdykoliv.

Možná to sami znáte, na víkend si naplánujete společný výlet s partnerem, rodinnou oslavu, čekají vás důležité závody. Nebo máte za pár dní důležitou prezentaci či jiné zásadní jednání v práci. A najednou vám začne téci z nosu, začne vás lehce škrábat v krku, kašlete, máte mírně zvýšenou teplotu, a je vám na nic.

Co se dá dělat, a jak co nejrychleji vyléčit nachlazení? Dá se něco udělat, aby rýma a kašel zmizely už za jeden den? Nebo přes víkend? Abyste už zítra nebo pozítří mohli vyrazit na plánovanou akci, bez obavy, že tam někoho nakazíte nebo že se složíte?

Co je to nachlazení?

Nachlazení (odborně nazofaryngitida nebo také rinofaryngitida), je onemocnění horních cest dýchacích (nos, dutiny, krk). Zpravidla se jedná o akutní infekční onemocnění, které způsobují rhinoviry, nebo méně často i koronaviry. Nachlazení může mít na svědomí některý z 200 různých virů.

Nachlazení, je typické pro chladnější měsíce roku. Stačí, že se v září nebo v říjnu začne ochlazovat, a už jsou plné třídy kašlajících a smrkajících dětí. Nevyhnete se tomu ani v MHD, v obchodech nebo v práci. Takže je pak velmi snadné „něco chytnout“.

Nachlazení v létě (např. od klimatizace)

Nachladit se ale dá kdykoliv během roku. I v létě, když jsou tropická vedra. Není to sice tak časté (viry nemají rády sluníčko – resp. UV záření, takže míra přenosu je během léta podstatně nižší), ale letní rýma nebo kašel, není nic až tak vzácného. Hlavně když se nevhodně používá klimatizace.

Nachlazení ledvin nebo močového měchýře

O nachlazení, se ale mluví i v některých dalších případech. Například někdo říká, že si nachladil ledviny nebo močový měchýř. To je ale úplně jiná nemoc. Nachlazení ledvin, způsobují baktérie. Klasické nachlazení, mají na svědomí viry.

Je to nachlazení? Nebo to je chřipka či COVID?

Pokud jsou příznaky nachlazení spíše lehčí, pak obvykle za pár dní samy odezní, i bez nějaké velké léčby. Pokud jsou ale příznaky silnější, máte vysoké teploty, a je vám hodně špatně, pak se může jednat i o chřipku, nebo COVID. Počáteční příznaky jsou stejné nebo velmi podobné.

Pro klasickou chřipku nebo COVID je typické, že se zdravotní stav poměrně rychle zhoršuje. Už za pár hodin, je vám fakt „dost blbě“. Tento stav „na umření“ obvykle přetrvává 2 – 3 dny, a pak začne pomalu odeznívat.

Nachlazení, má sice podobný začátek, ale příznaky se nezhoršují tak rychle. Zatímco s chřipkou můžete být ve stavu, že první 2 nebo 3 dny, ani nevstanete z postele, při nachlazení (zvláště pokud je lehčí), se dá i celkem normálně fungovat.

Jako chřipka, se ale dosti často obecně označují všechna respirační onemocnění. I „obyčejné“ nachlazení se často označuje jako „chřipka“. Jakmile ale jednou proděláte klasickou chřipku, tak budete dobře vědět, že ten rozdíl je opravdu velký. Při chřipce, je vám „fakt blbě“.

Jaké jsou příznaky nachlazení?

Inkubační doba nachlazení, je cca 12 – 72 hodin (tj. příznaky se objeví už za 1 až 3 dny). Příznaky mohou být různé – záleží, zda se nachladí jinak úplně zdravý jedinec, nebo někdo, kdo už má i nějaké jiné zdravotní problémy.

Odlišně může probíhat nachlazení u malých dětí (které jsou nemocné „skoro pořád“), a jiný průběh může být u dospělých nebo u seniorů.

To jak se během nachlazení cítíte (intenzita příznaků a subjektivní vnímání toho, „jak moc blbě vám je“), je značně individuální. Někdo má jenom „rýmičku“ a „kašlíček“, jiný je z toho „úplně hotový“.

Mezi typické příznaky nachlazení patří především:

  • Bolest hlavy (případně i bolest svalů)
  • Zvýšená únava (a často i nechuť na jídlo)
  • Ucpaný nos (rýma – na začátku většinou „vodová“)
  • Bolest v krku a kašel (nemusí být vždy, někdy je to jenom rýma bez kašle a bolavého krku)
  • Zvýšená teplota (obvykle jenom mírně zvýšená teplota na 37 – 38 stupňů, vysoké teploty a horečky jsou typické spíše pro chřipku)

Jak vyléčit nachlazení – jsou na to nějaké prášky?

Nachlazení, se ve své podstatě nedá vyléčit. Naše tělo si s ním musí poradit samo. Na nachlazení nepomohou žádné prášky (a už vůbec ne antibiotika).

Při nachlazení, se dají podávat různé medikamenty – jedná se ale jenom o podpůrnou léčbu, která mírní příznaky:

  • Snížení teploty – na snížení teploty, je možné použít volně prodejné léky na bázi paracetamolu, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou (nejčastěji Paralen neb Acylpyrin)
  • Potlačení rýmy – různé kapky nebo nosní spreje (Olynth, Vibrocil)
  • Potlačení kašle – různé volně prodejné kapky, sirupy nebo tablety či pastilky (Stoptussin, Stodal, Mucosolvan)

Na nachlazení mají v lékárnách minimálně 1000 různých léků, které jsou volně prodejné. Ale žádný z nich ve výsledku nachlazení nedokáže vyléčit.

Když necháte tělo, aby si s nachlazením poradilo samo, tak se vyléčíte za 7 dní (některé příznaky mohou postupně odeznívat i 3 týdny).

Pokud si vezmete nějaké léky (nebo další podpůrné prostředky), tak nachlazení vyléčíte zhruba za týden.

Jak vyléčit nachlazení za jeden den?

Nachlazení se nedá vyléčit, neexistuje žádný lék přímo na nachlazení. To ale neznamená, že se nedá i velmi podstatně zkrátit doba kdy je vám špatně. Pokud zasáhnete včas, tak je možné výrazně zmírnit průběh nachlazení a zkrátit dobu léčby.

Určitě tedy nebude úplně zdraví a 100% fit už za jeden den. To bohužel opravdu nejde. Dá se ale dosáhnout toho, že vám nebude tak špatně, a že budete více-méně schopni normálně fungovat.

Rychlá léčba na nachlazení, rýmu a kašel

Vitamín C

Céčko funguje doslova jako likvidátor virů. Pokud začnete mít pocit, že na vás něco leze, pak je dobré ihned nasadit zvýšenou dávku vitamínu C. Díky tomu je možno zkrátit nachlazení ze 7 dnů i jenom na 2 – 3 dny. Ti kdo si vezmou alespoň 500 miligramů céčka, budou mít o polovinu méně příznaků nachlazení.

Odpočinek

Na začínající nachlazení velmi dobře funguje odpočinek. Pokud na vás „něco leze“, pak je dobré uvařit horký čaj s medem, citrónem nebo se zázvorem a zalézt si na zbytek dne do postele. Pokud hned od začátku poskytnete tělu prostor, aby mohlo bojovat s nachlazením, tak se tím dá zkrátit doba léčby i o několik dní. Možná vám už za jeden den, bude velmi výrazně lépe. Příznaky nachlazení tím sice kompletně nezmizí, ale může dojít i k výraznému zmírnění nachlazení.

Jídelníček

Při nachlazení (když vám není dobře), je dobré změnit jídelníček. Vynechat těžká jídla, dát si jenom nějaké lehčí jídlo. Dobré je ovoce a zelenina (doplní tekutiny a vitamíny). Zaručený lék na nachlazení je i horký kuřecí vývar (není to jenom „babská“ pověra – i vědci potvrdili, že slepičí/kuřecí vývar obsahuje látky, které pomáhají s rýmou).

Napařování

Na rýmu a ucpaný nos, velmi dobře funguje napařování. Můžete se zavřít ve sprchovém koutě, pustit si horkou vodu, a 15 minut dýchat tento teplý a vlhký vzduch. Nebo si můžete nalít vařící vodu do misky, přidat trochu soli nebo i některé éterické oleje. Pak se skloníte nad misku, zakryjete si hlavu třeba ručníkem a inhalujete.

Léky

Nic nezkazíte tím, když hned od začátku nasadíte i nějakou podpůrnou léčbu – Paralen, Acylpyrin, Zyrtec, Olynth, Musocolvan, ……, atd. Tyto léky ale samy o sobě nachlazení nevyléčí. Mohou pouze zmírnit příznaky.

Nachlazení se bohužel opravdu nedá úplně vyléčit už za jeden den. Pokud vám ale během dne začne být „blbě“ a vy si odpoledne zalezete do postele, a dopřejete si odpočinek a podpůrnou léčbu, pak je velká šance, že se budete druhý den cítit podstatně lépe.

Pokud máte na léčbu celý víkend (2 – 3), pak je dost slušná šance, že se nachlazení skoro úplně zbavíte, a bude se cítit dostatečně fit na to, abyste podnikli vše, co jste měli původně v plánu.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 392 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar