Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů. Naše tělo si ho nedokáže vyrobit a jsme odkázání na příjem z potravy – především z čerstvého ovoce a zeleniny. Vitamín C je zásadní pro imunitu, pro správnou funkci cév, kůže. Nedostatek céčka, může vést i k závažným zdravotním problémům.

Jak posílit imunitu: Vitamín C – proč je důležitý a kde ho najít

Vitamín C (neboli kyselina askorbová, E300), je jedním z nejdůležitějších vitamínů, které lidské tělo nezbytně nutně potřebuje, a nedovede si ho samo vyrobit. O tom se ostatně přesvědčili už námořníci ve středověku na dlouhých plavbách, kteří při nedostatku čerstvých potravin (ovoce či zeleniny) trpěli kurdějemi.

Vitamín C má doslova „zázračné“ účinky. Posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje psychiku, nebo má vliv i na pleť či zuby. Vitamín C je tak opravdu jedním z nejdůležitějších vitamínů, které naše tělo potřebuje

Na co je dobrý vitamín C

Vitamíny obecně, jsou látky, které si naše tělo zpravidla nedovede vyrobit samo (až na některé výjimky).

Vitamín C je pak jedním z nejdůležitějších vitamínů. Naše tělo si jej nedokáže vyrobit a jsme tak odkázání na příjem céčka z potravy (především čerstvá zelenina nebo ovoce).

Mimo jiné, je tento vitamín potřeba pro metabolismus některých aminokyselin. Tím se podílí na vzniku kolagenu. Céčko je tedy důležité pro správnou funkci cév, chrupavek, kůže nebo zubů.

Vitamín C také podporuje vstřebávání železa a stimuluje tvorbu bílých krvinek. Tím je zase céčko zásadní pro posílení imunity.

Vitamín C se podílí i na antioxidační ochraně buněk. Proto je zvláště u kuřáků, doporučován zvýšený příjem tohoto vitamínu.

Doporučená denní dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka vitamínu C, je uvedena níže. Někteří odborníci se ale domnívají, že by lidé měli pro dobré zdraví, přijímat mnohem více vitamínu C, než jaká je doporučená denní dávka.

Podle některých odborníků je optimální množství vitamínu C pro dospělého 200 mg.

Doporučená denní dávka vitamínu C:

  • 90 miligramů pro muže
  • 75 miligramů pro ženy
  • 85 miligramů pro těhotné ženy
  • 120 miligramů při kojení
  • + dalších 35 miligramů navíc pro ty kdo kouří

Vitamín C pro děti

Vitamín C je pochopitelně důležitý i pro děti. Pro děti, jsou doporučené denní dávky jiné, než pro dospělé:

  • 50 miligramů pro kojence
  • 50 – 60 miligramů pro batolata
  • 60 – 70 miligramů pro předškolní děti
  • 70 – 90 miligramů pro školáky

Vitamín C pro těhotné ženy a při kojení

U těhotných žen, a především pak při kojení, je důležitý zvýšený příjem vitamínu C. Těhotné a kojící ženy, potřebují dostatek vitamínu C nejenom pro svoje tělo, ale i pro své dítě.

Těhotenství i následné kojení, navíc představuje zvýšenou zátěž pro organismus. I z toho důvodu by těhotné a kojící ženy, měly mít podstatně vyšší příjem vitamínu C – viz doporučené denní dávky vitamínu C výše.

Jak se projeví nedostatek vitamínu C

Nedostatek vitamínu C (mírná hypovitaminóza) se projevuje různými zdravotními problémy. Když pomineme sníženou imunitu, pak mezi projevy nedostatku céčka, patří například únava, bolesti kloubů, řídnutí vlasů.

U dětí se pak nedostatek vitamínu C může projevovat zpomaleným růstem.

Při dlouhodobém nedostatku vitamínu C (zvýšená hypovitaminóza či dokonce avitaminóza) vzniká nemoc kurděje. Ta se projevuje chudokrevností, vypadáváním zubů, křehnutím kostí, atrofií svalstva. Mohou vznikat žaludeční vředy, křehnou kosti nebo to vede i ke sterilitě.

Předávkování vitamínem C?

Předávkování vitamínem C z běžné stravy, v podstatě není možné. Lidské tělo si vitamín C neukládá „do zásoby“ a nadbytečné množství, se zpravidla bez problému vyloučí močí.

K předávkování vitamínem C, může dojít pouze v případě užití nějakých „mega“ dávek. Při příjmu nad 2000 miligramů vitamínu C, by se mohl objevit průjem, bolesti hlavy, zvracení, nebo i další vedlejší nepříjemné účinky.

Při užití ještě vyšších dávek vitamínu C (řádově 3000 – 4000 miligramů), už může mít organismus problém nadbytek vitamínu efektivně vylučovat a mohly by vznikat například ledvinové kameny.

Alergie na vitamín C?

Zajímalo by vás, jestli existuje alergie na vitamín C? Někteří lidé, mají alergické příznaky, například při konzumaci citrusů, které obsahují vyšší dávky vitamínu C.

Alergie na samotný vitamín C, je ale vysoce nepravděpodobná. V případě alergických příznaků, se zpravidla jedná o alergickou reakci na nějaké jiné látky obsažené v potravinách s vitamínem C. V případě ovoce, to často může být alergická reakce na chemické ošetření.

Potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C

Potravina Vitamín C % DDD *
1 Černý rybíz 203 mg 338%
2 Červený pepř 190 mg 317%
3 Kiwi 164 mg 273%
4 Kvajáva (guave) 126 mg 209%
5 Zelený pepř 120 mg 200%
6 Pomeranč 98 mg 163%
7 Jahody 89 mg 149%
8 Papája 87 mg 149%
9 Brokolice 87 mg 135%
10 Kapusta 80 mg 135%
11 Petržel 80 mg 134%
12 Ananas 79 mg 131%
13 Květák 46 mg 77%
14 Mango 46 mg 76%
15 Citrón 45 mg 74%
16 Grapefruit 38 mg 64%
17 Medovice 32 mg 53%
18 Hrách 23 mg 38%
19 Rajčata 23 mg 38%
20 Brambory 20 mg 33%

(*) DDD = doporučená denní dávka

Vliv tepelné úpravy potravin na obsah vitamínu C

Vitamín C je poměrně „citlivý“ na tepelné zpracování. Proto jsou nejvhodnějšími zdroji tohoto vitamínu čerstvé potraviny – především ovoce a zelenina.

Při vaření, klesá obsah vitamínu C v potravinách o 10%, za každých 5 minut vaření. O něco menší úbytek vitamínu, je při tepelném zpracování potravin v páře.

Vitamínu C „vadí“ i jen prosté sušení. Sušené ovoce obsahuje až o 50% méně vitamínu C, než čerstvá varianta.

Vitamín C se ale „ztrácí“ i z nezpracovaného ovoce nebo zeleniny. Nejvyšší obsah tohoto vitamínu, je u čerstvě sklizených plodů. Při dlouhodobějším skladování, pak obsah vitamínu C v ovoci nebo zelenině postupně klesá.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 301 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar