Pro výpočet metabolického věku, je možné použít následující online kalkulačku. Výsledek výpočtu je ale pouze orientační číslo. Pro přesnější určení metabolického věku, je nutné absolvovat měření na speciálním přístroji. Metabolický věk může být nižší nebo i vyšší, než skutečné stáří.

Kalkulačka metabolický věk – výpočet a měření „skutečného“ stáří těla

O metabolickém věku, se někdy mluví jako o „skutečném“ stáří. Zatímco běžný chronologický věk, říká pouze to, kolik času uplynulo od narození, metabolický věk vyjadřuje, jak staré se naše tělo cítí.

Metabolický věk měří rychlost a úroveň metabolismu. A dále měří i množství tělesného tuku, množství svalů, ve vztahu k tomu, jaká je výška, váha, pohlaví a skutečný věk.

Co je to metabolický věk?

Jedná se o vyjádření relativního stáří (jak staré se cítí naše tělo):

1) Metabolický věk je nižší než ten skutečný = pokud jsou naměřené nebo vypočítané hodnoty lepší, než průměrné hodnoty pro srovnatelnou věkovou skupinu v populaci, pak to znamená, že jste „relativně mladší“ než ostatní. Vaše tělo se cítí mladší, zdravější a méně opotřebované

2) Metabolický věk je vyšší než ten skutečný =pokud jsou ale naměřené nebo vypočítané hodnoty vyšší, než jsou průměrné hodnoty pro srovnatelnou věkovou skupinu v populaci, pak to znamená, že jste „relativně starší“ než ostatní. Vaše tělo se cítí starší, než odpovídá vašemu skutečnému věku. Může to znamenat nějaké zdravotní problémy, nezdravý životní styl, špatnou fyzickou kondici, atd.

Online kalkulačka pro orientační výpočet metabolického věku

Výpočet v této online kalkulačce, vám pomůže vypočítat orientační hodnotu metabolického věku. Jedná se ale pouze o přibližný/orientační výsledek.

Pro přesný výpočet metabolického věku, je potřeba absolvovat měření na speciálním přístroji (nebo použít alespoň nějakou chytrou váhu, která dokáže měřit odpor jednotlivých tkání v těle).

Pro výpočet je potřeba řada údajů – aktuální věk, pohlaví, váha (v kg), výška (v cm), obvod krku (v cm), obvod pasu (v cm) a obvod přes boky (v cm). V textu níže, najdete informace, jak správně změřit jednotlivé údaje.

Kalkulačka - výpočet metabolický věk
Muž nebo žena?
Jaká je vaše váha (v kg)

Jaká je vaše výška (v cm)

Jaký je vás věk (roky)

Jaký je obvod pasu (v cm)

Jaký je obvod přes boky (v cm)

Jaký je obvod krku (v cm)

Jak se určuje metabolický věk (výpočet, měření)

Výpočet metabolického věku, není nějaká přesná a zcela spolehlivá diagnostická metoda. Je v tom vždy trochu „alchymie“. Naměřené (nebo vypočítané) výsledky, je totiž nutné správně interpretovat.

Provádí se srovnání s ostatními lidmi v podobné věkové skupině, v podobné socio-kulturní populaci. Musí se brát do úvahy výsledky pro stejné pohlaví, podobný věk, stejné etnikum a lokalitu.

Nejpřesnější informace o metabolickém věku, může nabídnout měření na speciálních přístrojích, které se používají v oblasti výživového poradenství, dietologie nebo ve sportovní medicíně. U nich je možné získat podrobnou analýzu, jak dobře/špatně je na tom vaše tělo.

Ve zjednodušené formě, dovedou metabolický věk změřit i některé chytré osobní váhy (které jsou vybavené elektrodami pro měření odporu lidského těla).

Nejméně přesnou metodou určení metabolického věku, jsou výpočty v nějaké online kalkulačce, jako i tato. Vzhledem k tomu, že už vstupní údaje bývají často nepřesné, a použité vzorce jsou pouze přibližné, tak je výsledkem výpočtu číslo, které je nutné brát s určitou „rezervou“.

Metabolický věk a bazální metabolismus

Metabolický věk, vychází z měření bazálního metabolismu. Bazální metabolismus (BMR – basal metabolic rate), je množství kalorií, které tělo spaluje při udržování základních životních procesů (dýchání, činnost srdce, činnost oběhové soustavy, základní metabolické procesy, atd.), nejsou zohledněny kalorie spálené při pohybu (nebo při jiných fyzických aktivitách).

Úroveň bazálního metabolismu, je ovlivněna například množstvím svalové tkáně (kdo má více svalů, má i vyšší bazální metabolismus, protože svaly i v klidu spalují více kalorií, než tuková tkáň). Roli ale může hrát i aktuální zdravotní stav. A mnoho dalších faktorů.

Výpočet metabolického věku – jak správně změřit údaje pro výpočet

Pro výpočet metabolického věku v naší online kalkulačce, je potřeba několik vstupních údajů:

1) Aktuální váha – hmotnost v kilogramech (kg), byste měli měřit ideálně po ránu, co nejdříve po probuzení. Tím částečně eliminujete výkyvy váhy, ke kterým dochází v průběhu dne (po jídle, po cvičení, apod., může aktuální váha klesat/stoupat i o 1 – 3 kilogramy během jednoho dne)

2) Aktuální výška – měření výšky asi není nutné dělat nějak často, výška se po ukončení základního růstu, už zpravidla příliš nemění

3) Věk – pro výpočet v kalkulačce postačuje základní údaj o věku v rocích (není nutný absolutně přesný údaj o aktuálním věku na měsíce a dny, stačí roky)

4) Pohlaví – bez ohledu na aktuální genderové trendy, jsou pouze dvě biologická pohlaví – pouze muž (XY) a žena (XX)  – resp. existují i specifické genetické syndromy typu supermuž (XYY) nebo superžena (XXX), nebo i další, ale ty jsou velmi vzácné

5) Obvod krkuobvod krku je potřeba změřit krejčovským metrem (v nouzi se případně dá použít i nějaký provázek nebo mašle, kterou si pak změříme pomocí klasického pravítka), obvod krku se měří v nejširším místě (tj. tam kde krk začíná přecházet do hrudníku), krejčovský metr by měl být přiložen přiléhavě a natěsno

6) Obvod pasu (obvod přes břicho)obvod pasu se měří v nejužším místě na břiše (může to být přes pupek, ale obvykle spíše lehce nad pupkem), při měření je nutný rovný postoj, nezatahovat břicho, zbytečně se nenadechovat nebo nadměrně nevydechovat, břicho by mělo být v klidu a uvolněné, obvod se měří natěsno

7) Obvod přes boky (obvod přes zadek)obvod boků se měří v nejširším možném místě – zde mohou být individuální rozdíly, často se jedná o obvod, který prochází zhruba přes střední část zadku, ale podle tvaru postavy to může být i výše nebo níže, optimální je zkusit změřit obvod boků na několik místech a použít to nejvyšší naměřené číslo

Tipy, jak snížit metabolický věk (a „omládnout“)

Protože je měření (výpočet) metabolického věku založeno na bazálním metabolismu, tak pro snížení metabolického věku, je nutné zlepšit hodnoty BMR. Zde je několik účinných způsobů, jak toho dosáhnout.

Více svalů (zvýšení svalové hmoty)svaly spalují více energie než tuková tkáň, takže cvičení a posilování může zvýšit bazální metabolismus. Pravidelný trénink, včetně aerobního cvičení a silových cvičení, může pomoci budovat svalovou hmotu.

Správný a zdravý jídelníček – pravidelné jídlo a vyvážená strava jsou důležité pro udržení metabolismu na správné úrovni. Vyvarujte se extrémním dietám nebo hladovění, které mohou snížit bazální metabolismus (například při hladovění dochází ke značnému zpomalení metabolismu).

Více fyzické aktivity a pravidelného pohybu – aktivní životní styl, který zahrnuje i běžné aktivity jako chůzi nebo jízdu na kole, může také pomoci zvýšit celkový energetický výdej a pozitivně to ovlivní i základní metabolismus

Dostatek spánku – nedostatek spánku může negativně ovlivnit metabolismus. Snažte se spát pravidelně (dostatečně dlouhou dobu, v pravidelných intervalech, včetně související spánkové hygieny)

Pitný režim – dostatečný příjem vody je důležitý pro správný metabolismus. Dehydratace může zpomalit metabolismus, takže pijte dostatek vody během dne.

Redukce stresu – stres může mít negativní vliv na metabolismus. Techniky pro snižování stresu, jako je meditace a jóga, mohou pomoci udržet metabolismus na optimální úrovni.

Dostatečný příjem proteinů – bílkoviny mají vyšší termický efekt než sacharidy nebo tuky, což znamená, že trávení bílkovin vyžaduje více energie. Pokud bude jídelníček obsahovat více bílkovin, pak to může pozitivně ovlivnit i bazální metabolismus

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 327 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar