Až 20% ve věku 12 až 15 roků trpí nadváhou nebo je obézních. Při hubnutí ve 12 letech platí obecné zásady, jak zhubnout. Znamená to mít více pohybu a jíst zdravěji. Tedy hlavně omezit cukry a nevhodné potravinové doplňky.

Hubnutí pro děti: Jak zhubnout ve 12 letech

S nadváhou a obezitou, se nepotýkají jenom dospělí. Týká se i velkého počtu dětí. Podle aktuálních statistik, má až 20% dětí ve věku 12 až 15 roků nadváhu. Nebo je dokonce obézních. A tato čísla mají (podobně jako u zbytku populace), spíše rostoucí tendenci.

Nadváha a obezita u dětí

Počet dětí s nadváhou, se každý rok zvyšuje. Za rostoucí problémy s nadváhou u dětí, se obvykle označuje nezdravý životní styl. Tedy hlavně málo pohybu a nezdravé, nevhodné potraviny. Nedostatek pohybu hodně souvisí s tím, jak současné děti tráví svůj volný čas.

Přednost má čas strávený u počítače nebo s mobilním telefonem. Aktivnímu pohybu, jako volnočasové aktivitě, se věnuje stále menší počet dětí.

U stravy, je to především nadměrný příjem sacharidů (cukrů) a soli.

Velmi nevhodným „doplňkem“ dětského jídelníčku jsou energetické nápoje. Jejich spotřeba u dětí, je velmi vysoká. Většina energetických nápojů obsahuje obrovské množství cukru. A nejsou to jenom energetické nápoje.

Opravdu potřebuji zhubnout?

Na druhou stravu, stejně tak jako má řada dětí nadváhu, tak je i poměrně významná skupina dětí, které trpí opačným problémem. A to je podváha.

Týká se to zejména dospívajících dívek. Ty mají často pocit, že mají zvýšenou váhu nebo nadváhu a snaží se zhubnout. I když k tomu není žádný reálný podklad. Zde je to hodně o tom, co dívky vnímají, jako „ideál krásy“. Fotky na Instagramu, Facebooku apod., mohou být někdy značně zavádějící.

Tabulka: Ideální váha pro dítě (10 – 18 roků)

V následující tabulce se můžete podívat na ideální (doporučenou) váhu pro dítě v závislosti na věku, pohlaví a výšce.

V tabulce je uváděna ideální váha pro děti s průměrnou výškou. V případě, že měříte více či méně, pak se pochopitelně vaše váha může lišit.

Pro výpočet konkrétní ideální váhy pro váš věk a výšku vám může posloužit tato kalkulačka: Ideální váha podle věku a pohlaví

Věk Holky Kluci Výška
10 let 31,9 kg 32 kg 138,4 cm
11 let 36,9 kg 35,6 kg 144 cm
12 let 41,5 kg 39,9 kg 149,1 cm
13 let 45,8 kg 45,3 kg 156,2 cm
14 let 47,6 kg 50,8 kg 163,8 cm
15 let 52,1 kg 56 kg 170,1 cm
16 let 53,5 kg 60,8 kg 173,4 cm
17 let 54,4 kg 64,4 kg 175,2 cm
18 let 56,7 kg 66,9 kg 175,7 cm

Jak zhubnout ve 12 letech

Pokud je vám 12 roků a máte zvýšenou váhu (nebo nadváhu), a chcete začít hubnout, pak platí obecné zásady pro hubnutí. Je nutné, abyste měli přiměřené množství pohybu a jedli zdravě (méně kalorických jídel).

Základním krokem při hubnutí ve 12 letech by měla být revize jídelníčku. Měli byste se podívat na to, co jíte a pijete. Z jídelníčku je nutné odstranit všechny potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukrů.

Jedná se především o různé sladkosti a sladké nápoje. Sladké limonády mohou v jedné malé lahvi (0,5 litru) obsahovat až 20 -25 kostek cukru. Již zde byly zmíněny například i energetické nápoje.

Nejsou to ale jenom cukry. Velmi škodlivá je i nadměrná konzumace slaných jídel. To mohou být například uzeniny, nebo nejrůznější slané pochoutky, jako jsou solené brambůrky apod.

Dieta na hubnutí ve 12 letech?

Ve 12 letech rozhodně není potřeba nějaká striktní redukční dieta. Ta je ostatně zpravidla kontraproduktivní v každém věku. Zvláště u dospívajících, v době začínající puberty, by ale jakákoliv jednostranná dieta byla špatná.

Mnohem lepších výsledků při hubnutí ve 12 letech, je možné dosáhnout jen menšími změnami.

Je vhodné dodržovat alespoň 4 jídla denně. Nebo optimálně 5 jídel denně. Tedy snídaně, oběd, večeře a v mezičase menší svačina. Tento režim efektivně zabraňuje nadměrnému přejídání.

Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství zeleniny. Právě zelenina (nebo ovoce), je pak ideální svačina. Velmi dobré jsou také ořechy.

Měli byste omezit množství potravin na bázi bílé mouky (pečivo, těstoviny) a nahradit je celozrnnou alternativou.

Cvičení na hubnutí ve 12 letech

Aby bylo hubnutí úspěšné, je nutné mít dostatečné množství pohybu. A není k tomu potřeba žádné speciální cvičení. Ve 12 letech se postava dospívajícího, ještě zásadně mění. Nemá smysl se trápit tím, jak vypadá vaše břicho, stehna nebo boky. To vše se ještě bude výrazně měnit.

Při hubnutí je nezbytný pohyb. Tím může být i jenom obyčejná chůze, jízda na kole, na koloběžce, na kolečkových bruslích. V zásadě jakákoliv pohybová aktivita. U dospívajícího dítěte je vhodné mít alespoň jednu hodinu aktivního pohybu každý den. To může hodně pomoci s hubnutím.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 507 Průměr: 3.7]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

  Komentáře: 17

  1. Custom avatar Karolína   •  

    Jsem tlustá a nikdo z holek ze třídy není tak tlustej jako já.mam trochu břicho a ramena jak sumo

    • Custom avatar klara   •  

      jses krasna takova jaka jsi! nikdy se nemen pro ostatni a hlavne jez tak, jak chces. Jen se neprejidej a nedodrzuj nejakou striktni dietu o treba jen jednom jidu denne. Hodne pij vodu a zkus treba omezit sladke napoje a zacni treba vic chodit ven, ale neznam te takze se urcite o niceho nenut :))

  2. Custom avatar olívie   •  

    je mi12 let .chci zhubnout i kvůli klukům

  3. Custom avatar Radim   •  

    Potřebuju zhubnout i kvůli holkam
    Je mi 11let

  4. Custom avatar Karin   •  

    Potrebuju zhubnout! Je mi 12 a vazim 70kg!!!!!!!!!!!! Mam strasne velke bricho a zadek, v lete se bojim do plavek a o klucich ani nemluvim… Nemuze mi nekdo poradit jak se namotivovat? Vzdycky se do neceho vrhnu, ale pak z toho stejne nic neni protoze se do toho nedokazu prinutit.. Jak se mam namotivovat?

  5. Custom avatar Jessica   •  

    Je mi 13 let, vážím 55kg a měřím 173cm. Chtěla bych se dostat zpátky na 50kg, jak to mám udělat?

  6. Custom avatar Veronika   •  

    Je mi 11 let a vážím 52kg chtěla bych zhubnout ale nejde mi to a nezvládám cvičení a lidí si ze mě dělají srandu

  7. Custom avatar Veronika   •  

    Ještě mám velký zadek, břicho,stehna a paže bojím se jít do plavek. Potřebuji pomoct

  8. Custom avatar Veronika   •  

    Je mi 11 let a vážím 53kg a potřebuji pomoct mám velký zadek břicho stehna a paže bojím se jít do plavek pomoc prosím o Klukách ani nebudu mluvit

  9. Custom avatar Milan   •  

    Je mi 11 let bude mi 12 měřím 142cm a vážím přes 65kg už od

  10. Custom avatar Natty   •  

    Je mi 11let a vážím 46 k potřebuji do měsíce zhubnou 13 k pomůžete mi prosím moc jinak až se zase vrátím do školy tak se budu bát holek

    • Custom avatar Radka   •  

      Jak to myslíš bát se holek? Jestli ti někdo ubližuje musíš to řešit. S rodiči nebo učitelkou, nebo oběma. Nebo zavolej na linku bezpeci a oni ti poradí. Ale nikdo ti nesmí ubližovat ani kdyby jsi měla třeba o 20kg víc než máš teď. Ani kdyby jsi mela tři oči a čtyři uši.. chápeš jak to myslím?

  11. Custom avatar Niky   •  

    Je mi 12 let vážím 68 kg mám 168 cm . Chci zhubnout prosím pomozte mi. Žádné holky nejsou tak tlusté jako já.

  12. Custom avatar Terka   •  

    Je mi 12. Vážím 55 kg. Snažím se zhubnout prosím dokážete mi pomoci ?…
    Učitelky si o mne povídají, že nemám žádné prsa a mám spodní břicho… Dokážete mi poradiť ?
    Prosím…

  13. Custom avatar Ema   •  

    Ahoj, za týden mi bude 12, měřím 162 cm a vážím 54 kg. Je to vpoho nebo ne? Asi bych chtela zhubnout stehna, neví nekdo nějaké cvičení na hubnutí ti stehen treba za 10 dni?? Poradíte mi prosim? Odpovíte mi prosim? Dekuji…

  14. Custom avatar Myší pírko   •  

    Je mi 12 a vážím 34,5kg. Asi mám podváhu, ale skoro všechny holky u nás ve třídě nosí topy, ale já se bojím, že v to budu vypadat jak idiot. Všechny holky ve třídě váží víc než já, ale mají hodně ploché břicho. Jak to mám udělat? Dělám tancování. A vždycky když už ho skoro mám plochý, tak se přejím. Co mám dělat?

  15. Custom avatar Amuska   •  

    Je mi 12 a půl a váha na mě vůbec nevypadá mám 39,4 kg a vypadám jako kdybych měla 45 kg prosím o návrh nějaké diety (jsem vegetarián) nejím toho docela dost pórek, rajčatovou polévku,cibulovou polévku a ještě bych mohla pokračovat

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar