Poznat chřipku je někdy obtížené. Většina příznaků je stejná, jako u dalších respiračních nemocí. Typické příznaky chřipky zahrnují horečku, velkou únavu, bolesti svalů a kloubů, kašel, rýma, bolest v krku nebo někdy i zažívací obtíže (zvracení nebo průjem).

Jak poznám, že mám chřipku? Jak jsou příznaky a čím se liší od jiných nemocí?

Chřipka je virové onemocnění (ne antibiotika na chřipku fakt nepomáhají), které má některé příznaky stejné (podobné), jaké běžné nachlazení nebo třeba COVID.

Chřipka má ale obvykle podstatně těží průběh, než běžná „rýmička“ (je vám fakt blbě). Typickým příznakem chřipky, je vysoká horečka.

U malých dětí, těhotných žen, seniorů nebo u lidí s dalšími zdravotními problémy, může chřipka způsobit i vážné komplikace.

Podle odhadů, je v ČR v souvislosti s chřipkou cca 1500 – 2000 úmrtí každý rok. U rizikových skupin se vyplatí zvážit předsezonní očkování.

Jak poznám, že mám chřipku?

Začínající chřipka, se nemusí dát hned odlišit od běžného nachlazení nebo od jiné respirační nemoci, která má podobné příznaky (což může být COVID, ale i další nemoci). Po pár hodinách, už jsou ale zřetelné rozdíly.

Jedním z typických příznaků začínající chřipky, je poměrně rychlé zvýšení teploty, a také vám začne být velmi brzo „fakt blbě“.

Mezi klasické chřipkové příznaky patří především:

  • vysoká horečka (38 až 40 °C) provázená zimnicí a třesavkou
  • silné bolesti hlavy, často bolesti kloubů, svalů, očí
  • pocit velké únavy, schvácenost, malátnost, ospalost
  • suchý kašel, bolest za hrudní kostí, bolest a pálení v krku, rýma

Chřipka ale může mít i další příznaky. Někdy se objevuje i světloplachost, nevolnost, zvracení, a mnoho dalších.

Čím se liší chřipka od jiných respiračních nemocí?

Chřipka se liší od jiných podobných nemocí hlavně tím, že je způsobena různými typy virů, které se mohou měnit a vytvářet nové subtypy.

Chřipka také začíná náhle a má silnější příznaky, jako je vysoká horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů, nevolnost a malátnost.

Chřipka může mít i vážné komplikace, jako je zápal plic, zánět mozkových blan nebo srdečního svalu.

Naproti tomu nachlazení je obvykle způsobeno různými druhy koronavirů, rhinovirů nebo adenovirů, které se nemění tak často (neplatí to ale vždy).

Nachlazení začíná postupně jako rýma, kašel, bolest v krku, může se přidat teplota. Nachlazení je obvykle mírnější a vyléčí se za pár dní samo a průběh bývá bez komplikací.

Jak se léčí chřipka?

Chřipka je virové onemocnění. Přímo na chřipku nefungují antibiotika. V některých případech, mohou být nasazena antivirotika (je to ale vhodné jenom někdy, rozhoduje doktor, jsou na předpis).

Obecně se ale ve většině případů chřipky, používá pouze podpůrná léčba. Což znamená, že se neléčí přímo nemoc, ale pouze se mírní příznaky (snížení horečky, tlumení bolesti, potlačení rýmy/kašle, posílení imunity).  Nejlepším lékem na chřipku je postel.

Jak se dá vyléčit chřipka doma?

Chřipku můžete vyléčit doma tím, že dodržíte následující doporučení:

  • Odpočinek – snažit se „rozchodit“ chřipku není moc dobrý nápad (přechozená chřipka může způsobit i fatální zdravotní problémy), zůstaňte v posteli a odpočívejte, dokud se necítíte lépe
  • Hodně tekutin – při chřipce je často horečka, což znamená pocení a je nutné pít hodně tekutin, jako je voda, čaj, nebo ovocné šťávy
  • Snížení teploty – s chřipkou může být někdy spojena i velmi vysoká teplota/horečka, nad 38,5 stupňů je vhodné použít léky na snížení teploty (nad 39 stupňů už to je nutné) a při teplotě okolo 40 stupňů, je nutné nasadit i studené zábaly (nad 40 stupňů, když se teplota nesnižuje, je nutný lékař)
  • Lehká strava – při chřipce je dobré zvolit lehkou stravu, ideální je například i kuřecí vývar, který pomáhá zmírnit některé příznaky spojené s chřipkou (může za to obsah glycinu a některých bílkovin)

Obecně platí, že u zdravých lidí si tělo s chřipkou obvykle dokáže poradit samo. Stačí mu dopřát jen čas (odpočinek) a prostor. Rozhodně není dobré s chřipkou chodit do práce nebo do školy.

Chřipku není dobré přechodit

Přechodit chřipku je velmi nebezpečné, protože to může vést k závažným komplikacím, jako je zánět plic, zánět mozkových blan, zánět srdečního svalu nebo selhání srdce.

Tyto komplikace mohou být život ohrožující a vyžadovat hospitalizaci nebo intenzivní péči.

Pokud máte chřipku, je důležité dodržovat klidový režim, pít dostatek tekutin, jíst lehčí stravu a užívat léky na snížení horečky a bolesti.

Pokud se snažíte onemocnění přechodit, nejenže hrozí, že nemoc přenesete i na někoho jiného, ale doba trvání chřipky, se může značně prodloužit.

Hoďte tedy všechny povinnosti alespoň na pár dní za hlavu a odpočívejte.

Jakou má chřipka inkubační dobu?

Inkubační doba chřipky (doba mezi nákazou chřipkovým virem a prvním projevem příznaků) je obvykle 1 až 4 dny. Může se to ale lišit podle typu viru, dávky infekce a podle vašeho aktuálního zdravotního stavu.

Během inkubační doby, je člověk již nakažlivý a může přenášet virus na ostatní, i když se ještě necítí nemocný.

Pokud máte podezření, že jste se nakazili chřipkou, doporučuji vám zůstat doma, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi a vyhledat lékaře, který vám poradí, jak se léčit.

Chřipka je nebezpečné onemocnění, které může způsobit vážné komplikace, zejména u rizikových skupin, jako jsou malé děti, těhotné ženy, senioři a chronicky nemocní.

Jaké existují varianty chřipky?

Existují tři hlavní typy virů chřipky: A, B a C. Tyto typy se dále dělí na různé podtypy a kmeny. Hlavní rozdíly mezi těmito typy a podtypy spočívají v jejich genetických vlastnostech a schopnosti vyvolat epidemie nebo pandemie.

1) Typ A chřipky

  • Viry typu A chřipky jsou nejčastější a mohou způsobit závažné epidemie a pandemie
  • Tyto viry mohou infikovat lidi i zvířata
  • Typ A je dále rozdělen do podtypů na základě kombinace dvou povrchových proteinů, hemaglutininu (H) a neuraminidázy (N)
  • Například viry H1N1 a H3N2 jsou běžné podtypy viru chřipky typu A

2) Typ B chřipky:

  • Viry typu B chřipky jsou méně časté než typ A
  • Jsou obvykle spojeny s méně závažnými epidemiemi
  • Tyto viry jsou specifické pro člověka a nemají podtypování H a N

3) Typ C chřipky:

  • Viry typu C chřipky jsou nejmenší skupinou
  • Jsou obvykle spojeny s mírnými respiračními onemocněními a nepřispívají k velkým epidemiím
  • Tyto viry mají podobné povrchové antigeny jako typ A, ale nejsou rozděleny do podtypů

Chřipka během těhotenství

Chřipka v těhotenství může být nebezpečná, protože může způsobit vážné komplikace pro matku i pro plod. Mezi možná rizika patří:

  • zápal plic, zánět mozkových blan, zánět srdečního svalu nebo selhání srdce u matky
  • předčasný porod, nízká porodní váha, vrozené vady nebo úmrtí v prvním týdnu života u plodu

Tato rizika jsou vyšší v pozdějších fázích těhotenství a u žen s chronickými onemocněními. Těhotným ženám je doporučeno očkování proti chřipce, které chrání matku i dítě až půl roku po porodu.

Během chřipkové epidemie, zvláště pokud těhotná žena pracuje v prostředí, kde je velký kontakt s lidmi, je vhodné zvážit i případnou neschopenku.

Chřipka u malých dětí

U malých dětí může být chřipka obtížně diagnostikovatelná, protože příznaky chřipky jsou z větší části podobné, jako i u dalších respiračních onemocnění (kterými malé děti trpí poměrně často).

Příznaky chřipky u malých dětí jsou podobné (stejné), jako i u dospělých – vysoká horečka, kašel, zvracení, průjem, bolest hlavy, únava, slabost.

U velmi malých dětí (do 5 roků), je s chřipkou spojeno vyšší riziko nějakých závažnějších komplikací. Komplikace mohou zahrnovat zhoršení astmatu, zánět středního ucha, zánět plic (pneumonii) nebo dokonce selhání orgánů.

Chřipka bez teploty

Chřipka bez teploty se prakticky nevyskytuje, takže pokud vás trápí kašel, rýma a bolest hlavy, ale nemáte horečku (nebo jen mírně zvýšenou teplotu), pravděpodobně jde jen o běžné nachlazení.

Při chřipce naopak nemusíte mít rýmu nebo kašel. Ty se u chřipky objevují, jen asi v 50% případů.

Střevní chřipka

Střevní chřipka je akutní zánět žaludku a střev, který se typicky projevuje průjmem, zvracením a celkovou únavou organismu.

Toto onemocnění většinou trvá jen pár dní, člověk se dokáže vyléčit sám a není proto nutné chodit k lékaři.

Střevní chřipku obvykle způsobují bakterie nebo viry, kterými se člověk nakazí fekálně-orální cestou, zkaženým jídlem, kontaminovanou vodou nebo kontaktem s nakaženou osobou.

Inkubační doba střevní chřipky je obvykle 1 až 7 dní, závisí na původci zánětu a na infekční dávce

Pokud máte podezření, že jste se nakazili střevní chřipkou, doporučuji vám zůstat doma, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi.

Léčba střevní chřipky spočívá v dodržování diety, doplňování tekutin a elektrolytů, užívání léků na snížení horečky a bolesti a v některých případech i podávání antivirotik nebo antibiotik.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 241 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar