Jak zrychlit metabolismus a spalování kalorií a tuků? Třeba tím, že si dáte ledovou sprchu, vypijete šálek kávy, nebo začnete jíst častěji v průběhu dne. Zvýšení výkonu vašeho metabolismu mohou napomoci i přirozené přírodní spalovače tuků.

Jak zrychlit metabolismus a zvýšit spalování tuků

Asi každý, kdo se zajímá o hubnutí ví, že základem pro úspěšné snížení váhy, je správný poměr mezi kalorickým příjmem (kaloriích v jídle) a kalorickým výdejem (spálené kalorie v průběhu dne).

Pokud jsou tato dvě čísla v rovnováze (příjem i výdej), tak si udržujete svou váhu. Pokud jsou v nepoměru, pak hubnete nebo naopak nabíráte kila.

Při hubnutí tak máte dvě možnosti. Snažit se omezovat množství kalorií v jídle a tím dosáhnout kalorického deficitu. Snižování množství kalorií má ale jen omezené hranice. Pokud byste snížili množství kalorií příliš výrazně, pak to bude mít pro hubnutí spíše negativní efekt.

Spíše, než na nějakou striktní redukční dietu (s omezeným kalorickým příjmem), je lepší se při hubnutí soustředit na zvýšení kalorického výdeje a zrychlení metabolismu. A není to jen cvičení a pohyb.

Jak zrychlit metabolismus

Zvýšení množství spotřebovaných kalorií můžete dosáhnout i tím, že zrychlíte svůj metabolismus.

Vaše tělo pak bude i v klidu spalovat více kalorií. Tím zvýšíte množství kalorií, které vaše tělo spotřebuje v průběhu dne. A můžete tím i podstatně zrychlit spalování tuků. A o to vám jde při hubnutí především.

Pravidelná strava zrychlí váš metabolismus

Při hubnutí není dobrý nápad začít omezovat počet jídel v průběhu dne. Zdálo by se to být jako snadné řešení. Chci zhubnout, tak vynechám snídani, nebo oběd a tím začnu hubnout.

Pokud omezíte počet jídel v průběhu dne (a mezi jednotlivými jídly jsou tak dlouhé intervaly), tak to paradoxně povede spíše k tomu, že se vaše hubnutí výrazně zpomalí.

Hlavním důvodem, který vede ke zpomalení metabolismu, je hlad. Když tělo hladoví, tak se metabolismus přepne do „úsporného“ režimu (mohou za to různé hormony). Pokud jíte jen 2-3 jídla za den nebo pokud některá jídla úplně vynecháváte, tak jsou mezi jednotlivými jídly příliš dlouhé intervaly.

Pokud jsou mezi jednotlivými jídly dlouhé intervaly, tak tělo nemá z čeho čerpat energii. Takže začne pracovat pomaleji a metabolismus se zpomalí. A když se konečně najíte, tak si tělo přijatou energii přednostně uloží do zásoby, aby mělo rezervu na další „hladové období“.

Nepravidelná strava, malý počet jídel v průběhu dne, tedy ve výsledku vede spíše k nabírání kil, než k tomu, že by vám to pomáhalo s hubnutím.

Jak zrychlit spalování tuků – káva a zelný čaj

Zrychlit spalování tuků můžete i s pomocí „přírodních spalovačů tuků“. Mezi ně patří například káva (kofein), zelený čaj nebo i další potraviny. Pokud si dáte kávu nebo zelený čaj (ideálně bez cukru a dalších přísad, jako např. smetana do kávy), tak tím zrychlíte klidový metabolismus.

Pozor ale na to, že při nadměrné konzumaci kávy, dochází ke zrychlenému tepu, bolestem hlavy a nevolnosti. Na zvýšený přísun kofeinu si také tělo velmi rychle zvykne, adaptuje se, a pozitivní efekt na hubnutí a spalování tuků, již nebude tak velký. Takže všeho s mírou.

Zrychlení metabolismu? Pomůže pálivé jídlo!

Určitě jste si všimli, že když sníte nějaké ostré, nebo pálivé jídlo, tak se zpotíte. To je jedním z projevů zrychlení metabolismu, které má na svědomí pálivé jídlo.

Jistě, nikdo po vás nechce, abyste si ke snídani dávali chilli papričky. Zkuste si ale okořenit všechna jídla, u kterých se to hodí. Kapsicin, který obsahuje většina pálivých koření, dokáže významně urychlit metabolismus

Svaly spalují až 3x více kalorií než tuková tkáň

Na zrychlení metabolismu se mohou nemalou měrou podílet i svaly. Pokud začnete pravidelně cvičit, tak tím nebudete spalovat kalorie jenom při samotném cvičení. Hodně kalorií pak spálíte i v době, kdy necvičíte.

Svalová tkáň totiž spotřebuje podstatně více kalorií (než tuková tkáň), a to i když je v klidu. Čím více svalů máte, tím více kalorií spalujete.

Opět, není to potřeba přehánět. Nemusíte chodit do posilovny zvedat těžké činky a budovat svalovou tkáň. Díky pravidelnému cvičení se ale zvýší poměr svalové hmoty (vůči tukové tkáni), a to vám pak pomůže nejenom hubnout, ale následně si i sníženou váhu udržet.

Pravidelný spánek zrychlí hubnutí

Nedostatečné množství spánku vede k větší chuti na jídlo. A také k tomu, že i když toho sníte hodně, pocit sytosti bude menší, než když jste dostatečně vyspalí. Když budete málo spát, tělo bude požadovat zvýšený přísun energie. Sníte tak podstatně více kalorií, než kdybyste se pořádně vyspali.

Ledová sprcha po ránu nastartuje metabolismus

Spolehlivý způsob, jak hned ráno nastartovat metabolismus a spalování, je ledová sprcha. Tím, že si ráno dáte studenou sprchu, posilujete imunitu. A současně tím vaše tělo přinutíte vyrábět více tepla. Tím spolehlivě aktivujete metabolismus, který je po nočním spánku utlumený.

Schválně si to někdy zkuste. Uvidíte, jak vás studená (ledová) sprcha probere, a po počátečním „šoku“, bude pociťovat příval energie (a často i zlepšení nálady).

Chia semínka zrychlují spalování tuků

Vyzkoušejte také Chia semínka. Ty potlačují chuť k jídlu a současně napomáhají k rychlejšímu spalování tuků. Chia semínka se řadí mezi tzv. „super potraviny“. Tedy potraviny, které mají mnoho pozitivních vlivů na naše tělo. Jejich efekt je jak nutriční, zdravotní, tak mají i pozitivní vliv na psychiku.

Chia semínka napomáhají tělu se stabilizací hladiny krevního cukru – což se projevuje omezením pocitu hladu. Obsahují také hodně vlákniny, což je (nejenom) při hubnutí také dobré. Mají také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdce, cévy a nervy. Povzbuzují činnost mozku, zlepšují soustředění a paměť.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 544 Průměr: 4.1]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar