U žen nad 35 roků se postupně snižuje produkce progesteronu a to až o 75%. Během stejné doby ale hladina estrogenu poklesne jen o 35%. Díky tomu pak estrogen získává dominantní vliv.

Hubnutí a estrogen: Jak hormony ovlivňují hubnutí?

Za to, jak vypadáme, jak se chováme a mnoho dalšího, mohou v nemalé míře hormony. Hormony ovlivňují hlad, naše chutě, nebo i to, kde se v těle ukládá tuk. Mají podstatný vliv na hubnutí nebo naopak přibírání na váze. Pokud se vám nedaří zhubnout, možná za to mohou právě hormony.

Jaké hormony mají vliv na hubnutí?

Je několik různých hormonů, které mají vliv na hubnutí. Ovlivňují to, jestli se vám bude dařit zhubnout, nebo budete mít spíše tendenci kila nabírat. Mezi nejdůležitější hormony, které ovlivňují naši váhu (a hubnutí), patří především hormon estrogen. To je hlavní hormon, který může za ukládání tuku na břiše, stehnech a na zadku. Jsou zde ale i další hormony, které mají vliv na to, že nehubneme a naopak nabíráme kila.

Hormon kortizol: Díky stresu jdou kila nahoru

Hormon kortizol – někdy také nazývaný stresový hormon. Tělo ho produkuje ve zvýšené míře při stresové reakci. Hormon pomáhá tělu připravit se na řešení „krizové/stresové“ situace. Zajistí vzestup energie, abychom byli připraveni utéci nebo bojovat (primitivní pravěká reakce: „buď to zabiju a sežeru, nebo před tím uteču“). Pokud ale stres pomine, hormon kortizol zvýší pocit hladu, aby se doplnila spotřebovaná energie.

Bohužel, v běžném životě se často dostaneme do stresové situace, které zvýší hladinu tohoto hormonu. V běžném životě, ale většinou neutíkáme ani nebojujeme. Při řešení stresové situace není skoro žádný výdej energie. To už ale hormon neřeší. Hlad zvýší, aniž by zohlednil, jestli jsme skutečně nějakou energii spotřebovali. Proto větší množství stresu vede k nabírání kil. Proto na stres často reagujeme přejídáním.

Hormon leptin: Hormon, který řídí přejídání

Hormon leptin – je to hormon, který ve velké míře zodpovídá za regulaci chuti k jídlu. Právě tento hormon vám říká, jestli už jste snědli dost a máte přestat. Pokud se často přejídáte, buňky zodpovědné za produkci tohoto hormonu se „zblázní“ a začnou si myslet, že je hormonu málo. A zvýší jeho produkci. To pak způsobí snížení citlivosti mozkových buněk na leptin, a vy se budete přejídat ještě víc. Takovému stavu se říká leptinová rezistence.

Leptin je také hormon, který ve velké míře vede k jo-jo efektu. Pokud budete hubnout, sníží se jeho produkce. Zvláště výrazný propad je u různých drastických diet. Následně pak tělo přestane dostávat správné signály o tom, jestli jste toho již snědli dostat. A jakmile přestanete hubnout (přestane se hlídat), tak zase rychle naberete kila zpět, protože budete jíst více, než doopravdy potřebujete.

Hormon ghrelin: Hormon, který řídí hlad

Hormon ghrelin – společně s hormonem leptinem řídí hlad a chuť k jídlu. Jakmile se najíte, máte od hormonu ghrelinu na pár hodin pokoj. Pak se ale jeho produkce zase začne zvyšovat a vy máte zase hlad.

Tento hormon komplikuje hubnutí. Pokud se snažíte zhubnout a snižujete kalorie, pak si tím zmatete hormon ghrelin. Tělo začne produkovat více ghrelinu, a vy pak pociťujete ještě větší hlad. U lidí, kteří zhubnuli o 10 kilo, následně testy zjistili o 20 – 30% vyšší hladiny ghrelinu. Při hubnutí, na tento hormon můžete vyzrát tak, že budete jíst častěji malé porce jídla.

Hormon estrogen: Ten, který brání hubnutí

Hormon estrogen – tento hormon, je společně s progesteronem spojený s ženským menstruačním cyklem. Ideální stav je, pokud jsou oba hormony v rovnováze a fungují v symbióze. Často ale dochází k tomu, že začne převažovat vliv estrogenu.

Vysoká hladina estrogenu způsobuje rychlý nárůst váhy. Díky estrogenu se pak ukládá tuk především na břiše, stehnech a na zadku. Estrogen také ovlivňuje emocionální nálady a chuť k jídlu.

Hormonální nerovnováha – estrogenová dominance

Nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem je způsobena různými vlivy. Částečně to je dáno věkem. U žen nad 35 roků se postupně snižuje produkce progesteronu a to až o 75%. Během stejné doby ale hladina estrogenu poklesne jen o 35%. Díky tomu pak estrogen získává dominantní vliv. Často se mluví o tzv. „estragonové dominanci“ nebo o „estragonové bouři“.

Mezi hlavní projevy nerovnováhy mezi estrogenem a progesteronem patří zvýšení tělesné hmotnosti a ukládání tuku v oblasti břicha. Nepravidelná menstruace. Oteklá a citlivá prsa. Mezi další projevy patří třeba i časté změny nálady, bolesti hlavy, studené ruce a nohy, problémy se spánkem, snížená chuť na sex, chutě na sladké a jiné.

Jak dostat estrogen pod kontrolu – změna jídelníčku

S vyrovnáním hladiny estrogenu hodně napomůže změna jídelníčku. Do jídelníčku můžete zařadit semínka (lněné, chia, dýně, sezam, slunečnicová). Ty obsahují vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Napomáhají regulovat hladinu estrogenu. Velmi dobrá je i zelenina (brokolice, zelí, květák, kapusta). Tato zelenina napomáhá játrům s detoxikací organismu. Omezte množství cukru a sacharidů. Méně sladkého, méně pečiva a těstovin z bílé mouky atd.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 700 Průměr: 4.6]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar