Nejenom při hubnutí ve 13 letech platí, že nic se nemá přehánět. Pro zhubnutí a udržení ideální váhy, nejsou dobré nějaké drastické diety nebo hladovění. Základem pro úspěšné hubnutí je zdravý jídelníček a dostatečné množství pohybu.

Jak zhubnout ve 13 letech – kolik je správná váha ve 13? Co jíst? Jak cvičit?

Je dobré, že se zajímáte o zdravý životní styl a chcete zhubnout. Při hubnutí v mladém věku je důležité zachovat zdravý rozum. Nejenom pro dospívající platí, že je nutné zajistit, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny pro správný růst a vývoj.

Při hubnutí ve 13 letech (nebo v jakémkoliv jiném věku), rozhodně nejsou vhodné nějaké striktní („hladové“) diety, nebo příliš jednostranně zaměřený jídelníček.

Při hubnutí je vždy lepší, když se používá svoji hlavu (neexistuje žádný univerzální a zaručený návod, jak zhubnout, který by fungoval pro všechny lidi).

Hubnutí není o počítání kalorií nebo hladovění. Podobné drastické metody hubnutí, jsou pouze a jenom zaručený recept, jak naopak přibrat ještě více (nebo si způsobit i nějaké zdravotní problémy).

Kolik je správná (ideální) váha ve 13 letech?

Určení správné váhy v 13 letech, není zcela jednoduché, protože „ideální“ váha závisí na mnoha faktorech. Roli hraje genetika, výška, pohlaví nebo objem svalů. Správná váha je individuální a není určena pouze věkem.

Zvláště u dospívajících (tedy i ve 13 letech), hraje velkou roli i individuální vývoj. Ve 13 letech u někoho teprve začíná puberta (a s ní spojené hormonální změny). U jiného už puberta dávno začala, a nachází se v pokročilejší fázi vývoje.

Pro určení správné váhy v mladém věku, se často používá tzv. BMI (Body Mass Index) pro děti a mládež, který porovnává váhu a výšku. BMI je však pouze orientačním ukazatelem a nemusí zohledňovat jednotlivé rozdíly v tělesné stavbě.

Nejlepší způsob, jak zjistit správnou váhu ve 13 letech, je konzultovat tuto otázku s lékařem (pediatrem). Odborník na zdraví může poskytnout konkrétní informace a hodnoty BMI, které jsou relevantní pro daný věk (s ohledem na typ postavy, zdravotní stav, a další faktory).

Je také důležité si uvědomit, že samotná váha, je pouze jedním z dílčích ukazatelů. To, že má někdo více kil, nemusí znamenat, že má nadváhu.

Jak zhubnout ve 13 letech – co jíst pro zhubnutí?

Pro hubnutí, a udržení ideální váhy (platí to nejenom ve 13 letech), je nutná především zdravá, vyvážená a rozumná strava. Žádné extrémy (drastické diety, hladovění, apod.) rozhodně nejsou dobré.

Pro hubnutí je nutné omezit rychlé občerstvení a nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, chipsy a slazené nápoje.

Zdravý jídelníček (nejenom při hubnutí) by měl zahrnovat čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné produkty (pečivo, těstoviny, atd.), libové maso, luštěniny, ryby a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.

Pro hubnutí (a udržení optimální váhy – nejenom ve 13 letech), je důležitá i pravidelnost stravování. Nevynechávat hlavní jídla dne (snídaně, oběd, večeře).

Je také vhodné mít přehled o tom, kolik toho sníte. Není ale nutné nějaké přesné počítání kalorií v každém soustu.

Při hubnutí je ale dobré, mít pod kontrolou velikost porcí. Jíst když máte hlad, a jenom tolik, kolik tělo opravdu potřebuje. Určitě je důležité omezit přejídání, nebo zbytečné kalorie.

Jak zhubnout ve 13 letech – nezapomínejte na pitný režim

Lidské tělo tvoří více než z poloviny voda (u mužů je to asi 60% hmotnosti, u žen je to asi 50 – 55% hmotnosti). Dostatečný příjem tekutin je velmi důležitý.

Platí to nejenom při hubnutí – základním nápojem během dne by měla být obyčejná (stolní/pramenitá) voda. Všechny ostatní nápoje, by měly být pouze doplňkové.

Rozhodně není ani trochu dobrý nápad, vypít každý den 2 litry nějaké sladké limonády (například Coca-Cola obsahuje až 20 kostek cukru v jedné láhvi).

Jak zhubnout ve 13 letech – cvičení a další fyzické aktivity

Pravidelný pohyb, cvičení (nebo jiná fyzická aktivita), je základním předpokladem, každého úspěšného hubnutí. Bez adekvátního množství pohybu, se zhubnout nedá (nebo to jde jen velmi obtížně).

Minimální množství pohybu, je alespoň 150 minut aktivního, intenzivnějšího pohybu za týden (rychlá chůze, běhání, jízda na kole, silové cvičení). 150 minut je ale jen minimum. Při hubnutí je lepší alespoň dvojnásobek. Optimální hodnota je 300 – 400 minut pohybu za týden.

Pro hubnutí je důležité pravidelné cvičení a pohyb. Vyzkoušejte různé aktivity, a najděte si něco, co vás bude bavit.

Může to být běh, plavání, jízda na kole, tanec nebo jiné sporty. Pokud je to možné, zapojte se do nějakého sportovního týmu nebo si vyberte nějaký pohybový kroužek.

Snažte se také být aktivní i mimo tréninky/kroužky. Choďte pěšky na delší procházky (svižným/rychlým tempem) nebo jezděte na kole či na koloběžce do školy. Zkuste si najít nějaké zábavné venkovní aktivity s přáteli.

Jak zhubnout ve 13 letech – nezapomínejte na dostatek spánku

Pro hubnutí a ideální váhu (nejenom ve 13 letech), je velmi důležitý i dostatek spánku. Při nedostatečném odpočinku (a při nedostatku spánku), produkuje tělo více hormonů, které zvyšují chuť na jídlo.

Lidé co málo spí (dlouho ponocují, pracují přes noc, apod.), mají současně i výrazně vyšší sklony k nadváze.

Doporučená doba spánku (podle odborníků), je u dospívajících ve věku 6-13 let, přibližně 9-12 hodin denně.

Ideální množství spánku, je ale do určité míry individuální. Každý člověk je jiný a každý má trochu jinou potřebu spánku. Dlouhodobý nedostatek spánku, ale rozhodně není zdravý.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 304 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar