Pokud chcete zhubnout přes břicho, pak musíte změnit jídelníček a stravovací návyky. Jenom cvičení, vám s hubnutím břicha moc nepomůže. Základem je zelenina, bílkoviny, zdravé tuky. Omezte konzumaci alkoholu a jídla z fast-food.

Hubnutí břicha bez cvičení – jak úspěšně zhubnout přes břicho?

Trápí vás velké břicho, kterého se nemůžete zbavit, ať děláte, co děláte? Chtěli byste se zbavit nadbytečného břišního tuku i bez cvičení? S hubnutím břicha, vám nepomůže žádné cvičení, které by se zaměřovalo jenom na oblast břicha. Základem je zdravá strava a pravidelný pohyb. Zvláště u břicha, je to ale velmi důležitý právě jídelníček.

Co nejlépe funguje na hubnutí přes břicho?

Pokud budete každý den dělat stovky sklapovaček, sedů-lehů, nebo jiných cviků na posílení svalů v oblasti břicha, tak vám to ve výsledku s hubnutím přes břicho vůbec nepomůže.

Posilování břišních svalů, je určitě velmi dobré. Pevné břišní svaly (obecně posílený a zpevněný střed těla), je základním prvkem pro jakékoliv cvičení. Na hubnutí to má ale jen pramalý vliv.

Pro odbourání nadbytečného tuku na břiše, jsou základem změny jídelníčku. Břišní obezita, je totiž trochu jiná, než když máte velký zadek nebo širší boky.

Velké břicho, může mít dva důvody:

  • Zvýšené množství vnitřního (viscerálního, útrobního tuku) = zde je hlavním důvodem nezdravá strava, příliš mnoho nezdravých tuků, velké množství rychlých cukrů, obecně špatné stravovací návyky
  • Zvýšené množství podkožního tuku = zde je obvykle důvodem celková nadváha (obezita), nedostatek pohybu, nezdravá strava; roli ale mohou hrát i hormony, věk či pohlaví

Mám velké břicho a nemohu se ho zbavit?

Velké břicho, bývá častý problém u mužů, i u žen. Zvláště u mužů, je příčinou obvykle zvýšené množství viscerálního tuku.

U žen už to nebývá tak jednoznačné. Velké břicho může být také důsledkem většího množství vnitřního tuku. Důvodem ale mohou být i předchozí porody, hormonální změny při menopauze, a další důvody.

Velké břicho, je obvykle známkou nezdravého životního stylu. Mezi hlavní důvody, proč máte velké břicho, patří nezdravý jídelníček a špatné stravovací návky.

Aby se vaše břicho změnilo, pak je nutná i změna jídelníčku. A nemusí to být přímo nějaká redukční dieta. Je ale nutné přejít na zdravější a racionálnější jídelníček.

Jak zhubnout břicho i bez cvičení v 5 krocích

Velké břicho, bývá jedním z nejčastějších důvodů, proč se lidé snaží zhubnout. Snaho o intenzivní cvičení na břicho, ale obvykle nevede k žádnému výsledku. Takto hubnutí břicha nefunguje. Hlavní je změna jídelníčku.

1) Začněte jíst více zeleniny a potravin, které obsahují vlákninu

Zdravější jídelníček, který vám opravdu může pomoci zhubnout břicho, by měl obsahovat dostatečné množství zeleniny:

  • Hlavní jídla (především oběd a večeře) by měla být sestavena podle pravidla 50:30:20
  • Hlavní jídlo by se mělo skládat z 50% ze zeleniny, 30% by měly představovat sacharidy (celozrnné pečivo, hnědá rýže, apod.) a 20% by měly být bílkoviny (rostlinné i živočišné)

2) Hlídejte si množství tuků

Na jídelníčku se snažte vyhýbat nezdravým tukům:

  • Jedná se především o nasycené tuky, jako jsou margaríny, a různé průmyslově zpracované potraviny
  • Nezdravé jsou i uzeniny, trans mastné a částečně hydrogenované tuky

Na jídelníček naopak patří zdravé tuky – olivový olej, různá semena a ořechy, nebo ryby a mořské plody.

3) Jezte hodně bílkovin

Bílkoviny, jsou velmi důležité, aby se vám opravdu povedlo zhubnout. Důvodů je více:

  • Bílkoviny, mají podstatně vyšší termický efekt (na zpravování bílkovin, spotřebuje naše tělo podstatně více kalorií, než na trávení sacharidů)
  • Jídla obsahující bílkoviny, mají jen nízký glykemický index (udrží nás déle syté a pomáhají omezit pocit hladu)
  • Bílkoviny, jsou důležité i při cvičení (pro růst svalů, více svalů pak znamená rychlejší hubnutí a také snazší udržení snížené váhy)

Zdravý jídelníček, by měl zahrnovat jak živočišné bílkoviny (libové hovězí nebo drůbeží maso, ryby, mořské plody, nízkotučné sýry, tvaroh nebo bílý jogurt), tak i rostlinné bílkoviny (fazole, hrách, quinoa, cizrna, čočka, sója, apod.).

4) Omezte konzumaci alkoholu

Alkohol (zvláště při zvýšené/nadměrné konzumaci), je velkým nepřítelem štíhlé postavy. U nemalé části mužů s velkým břichem, je častým důvodem právě nadměrná konzumace alkoholu (obvykle se jedná o pivo).

Alkohol má několik negativních efektů:

  • obsahuje poměrně hodně kalorií
  • podporuje chuť k jídlu
  • způsobuje zadržování vody v těle
  • omezuje vstřebávání některých živin (vitamínů a minerálů).

5) Naučte se jíst pravidelně

Hromadění tuku v oblasti břicha, je přirozený mechanismus, kterým se tělo snaží předcházet hladovění. Pokud jíte nepravidelně a nárazově, pak si tělo přirozeně hromadí zásoby, na doby nedostatku.

Lidé, kteří často ponocují, stravují se nepravidelně a/nebo s vyšším podílem fast-food stravy, obvykle poznáte i podle velkého břicha.

Pro zhubnutí, není nezbytně nutné přecházet na jídelníček, který by zahrnoval 5 jídel v průběhu dne. To je u některých lidí, co se snaží zhubnout, spíše kontraproduktivní. Podstatné je ale jíst pravidelně a přiměřeně (vzhledem ke svému věku a kalorickému výdeji).

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 296 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar