U zdravé ženy je přiměřené množství tuku asi 18 – 20%. U zdravého muže je to nižší číslo. Přiměřené množství tuku u zdravého, aktivního muže, je „jenom“ 10 – 15%.

Tuk na břiše u mužů a žen – jaké jsou rozdíly?

Existuje mnoho fyziologických rozdílů mezi mužem a ženou. Některé rozdíly jsou vidět na první pohled, jiné nemusí být tak zjevné. Jedním z rozdílů mezi mužem a ženou je i to, že se jim tuk ukládá rozdílným způsobem. Každé pohlaví (muž x žena) to má jinak. Není ale jednoznačně možné říci, že by na tom některé pohlaví bylo lépe.

Ukládání tuků a jeho metabolismus u žen

Ženy jsou od přírody (geneticky) nastaveny tak, že se na jejich těle ukládá více tuku. U zdravé ženy je přiměřené množství tuku asi 18 – 20%. U zdravého muže je to nižší číslo. Přiměřené množství tuku u zdravého, aktivního muže, je „jenom“ 10 – 15%.

Tento rozdíl je daný tím, že ženské tělo je už od přírody nastaveno tak, aby bylo připraveno na výživu budoucího dítěte. Právě proto mají ženy větší množství tukových zásob. Rozdíl v množství tělesného tuku se u žen začne projevovat právě v období okolo puberty, kdy se tělo připravuje na pohlavní život (a budoucí mateřství).

Ženy mají více tuku než muži – ukládá se jim na těle jinak

Ženy mají více tělesného tuku než muži, a současně se tuk na ženském těle ukládá jinak, než u muže.

U žen se tuk na těle ukládá více rovnoměrně. Tuk je uložen na zadku, na stehnech, na bocích, na břiše a na prsou.

U žen také převažuje podkožní tuk. Tedy tuková tkáň, která se ukládá mezi kůží a svaly (nebo mezi kůží a břišní stěnou). Díky tomu mají ženy „měkčí“ křivky.

U mužů naopak převažuje viscerální tuk. To je vnitřní tuková tkáň, která obaluje vnitřní orgány a vyplňuje břišní dutinu. Proto, i když má muž „pivní pupek“, tak je obvykle břicho na dotek pevné.

To je dáno tím, že zvýšené množství vnitřního tuku (viscerálního tuku) tlačí na břišní stěnu, která je vypouklá směrem ven. Tuk ale není na povrchu.

Ženy spalují tuky efektivněji než muži

Rozdíl mezi mužem a ženou je i v tom, jak rychle/jak efektivně dokáže jejich tělo tuk metabolizovat. Díky genetickým a hormonálním rozdílům dokáže ženské tělo efektivněji a zdravěji metabolizovat tuk. Takže i když mají ženy více tukové tkáně než muži, je to pro ně menší zdravotní riziko než pro muže.

U muže se ukládá tuk hlavně na břiše

Pokud jste si toho zatím nevšimli, tak se schválně zkuste porozhlédnout. Většina mužů s nadváhou, má spíše tvar postavy typu „jablko“ („pivní pupek“ u muže).

Neplatí to samozřejmě 100% (důvody pro nadváhu mohou být různé). Ale velká část mužů má především velké břicho. Tuk se tedy hromadí hlavně ve střední partii těla – proto ten název postavy „jablko“

U žen je to jiné. U žen s nadváhou, převažuje spíše typ postavy „hruška“. Tuk se ukládá spíše v nižších partiích – boky, zadek, stehna. Proto ten název typu postavy „hruška“.

Muži dokáží spalovat rychleji

Psali jsme, že ženy mají efektivnější (zdravější) metabolismus tuků. Pokud se ale muž rozhodne začít hubnout, pak bude obvykle hubnout rychleji než žena.

Zatímco pro ženu je nejefektivnější metodou hubnutí spíše dieta (změna jídelníčku), pro muže je nejefektivnější metodou hubnutí spíše cvičení. To je dáno mimo jiné i tím, že mužské tělo obsahuje více svalové tkáně (která spotřebovává více energie).

Tuk na břiše je u muže zvýšené zdravotní riziko

Nadměrná váha (nadváha, obezita), je zdraví škodlivá v každém případě. O tom není potřeba dlouze diskutovat. Pokud bychom ale srovnávali zvýšené množství podkožního tuku (který převažuje u žen) a zvýšené množství vnitřního (viscerálního) tuku, který převažuje u mužů, pak jsou jasným vítězem ženy.

Vnitřní břišní tuk totiž způsobuje vyšší zdravotní rizika. Nadměrné množství vnitřního břišního tuku je spojeno se vznikem/rozvojem celé řady závažných zdravotních komplikací.

Kdo je na tom lépe? Muži nebo ženy?

Z výše uvedených rozdílů v ukládání tuku (nejenom na břiše), mezi mužem a ženou, asi není jednoznačný vítěz. Ženy mají více tuku (a také vyšší sklony k tloustnutí). U mužů zase převažuje vnitřní břišní tuk, který je z pohledu zdraví škodlivější. Není tedy jednoznačný vítěz. Nadměrné množství tuku, totiž škodí v každém případě.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 398 Průměr: 3.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar