Chůze je ideální způsob, jak začít hubnout. Začít chodit můžete i s větší nadváhou, ve vyšším věku, nebo když máte špatnou fyzickou kondici. Pravidelným chozením můžete zhubnout o 0,5 – 1 kilo za týden. Tedy o 10 kilo za 3 měsíce. Nic vás to nestojí. Zlepšíte si zdraví, fyzičku a shodíte pár kilo.

Jak zhubnout chůzí klidně i 10 kilo dolů

Abyste zhubnuli, potřebujete se hýbat. O hubnutí bez cvičení by se dalo dlouze diskutovat. Netvrdíme, že se nedá zhubnout jen s dietou. Ostatně zvláště u žen, může hrát dieta (jídelníček), o něco málo větší roli, pro úspěšné hubnutí než u mužů. U nich, díky většímu množství svalové hmoty, hraje o něco málo větší roli právě pohyb.

Pravidelný pohyb není jenom hubnutí

Pravidelný pohyb, zvláště venku, ale není jenom o hubnutí. Přiměřené množství pohybu (zvláště venku, v přírodě), je nezbytnou součástí zdravého životního stylu.

Pomáhá nám zlepšovat fyzickou kondici a zdravotní stav. Pohyb je velmi užitečný na zlepšení nálady a dušení pohody. Podle některých vědeckých studií, funguje pravidelný pohyb, i jako prevence proti třeba proti Alzheimerově chorobě.

Chůze je při hubnutí často lepší než běhání

Chůze, může být pro mnoho lidí i mnohem lepší metodou jak zhubnout, než třeba běhání. A to hned z několika důvodů:

  • Chůze není pro tělo tak náročná jako běhání
  • Při běhání (zvláště u lidí s nadváhou) více trpí klouby a celý pohybový aparát
  • Chodit mohou i lidé s nadváhou, nebo se špatnou fyzickou kondicí
  • Chodit se dá každý den (běhat i s ohledem na regeneraci, půjdete jen několikrát za týden)
  • I při chození se spalují tuky, někdy i víc (při běhání můžete mít problém udržet tepovou frekvenci v optimální hladině pro spalování tuků)
  • Chůze je poměrně nenásilný způsob, jak začít alespoň něco dělat
  • Chozením se dá často spojit „příjemné s užitečným“ (vyřídit různé pochůzky a při tom ještě udělat něco pro své zdraví)

Chůze je ideální, když začínáte s hubnutím

Běhání opravdu není vhodné pro každého. Platí to zvláště ve chvíli, kdy máte větší nadváhu (při běhání jsou výrazně zatěžovány klouby při došlapech). Pro některé lidi je tak běhání na začátku hubnutí zcela nevhodné.

Chození má i tu výhodu, že je to každodenní činnost. Při hubnutí je lepší jedna hodina pohybu každý den, než to, že si jdete 2x nebo 3x týdně na dvě hodiny zacvičit.

Právě chození je ideální ve chvíli, kdy začínáte hubnout. Pravidelným chozením, můžete během několika týdnů podstatně zlepšit svou fyzickou kondici, shodit pár kilo. A pak můžete klidně vyzkoušet i běhání.

Spalování tuků při chůzí

I když může chůze na první pohled vypadat jako nenáročná činnost, i při ní spalujete kalorie. Množství kalorií spálených při chůzi, závisí na tom, jak rychle půjdete, v jakém terénu nebo jaká je vaše váha. Sami se můžete podívat na tyto podrobnější tabulky kalorií při chůzi.

Při hubnutí vám ale nejde jenom o spálené kalorie, ale hlavně o to, aby se spalovali tuky. Se spalováním tuků je to složitější. Naše tělo totiž energii primárně čerpá ze spalování sacharidů. Ke spalování tuků se moc nemá.

Tuky se začínají spalovat, až když tělo „nemá na výběr“. Pokud budete provozovat nějakou fyzickou aktivitu, tak ke spalování tuků začne docházet až po cca 20 – 30 minutách, od začátku cvičení.

Jak shodit přebytečná kila při chození

Pro spalování tuků také neplatí, že „více je lépe“. Nejvíce tuků naše tělo spaluje při určitém rozmezí zátěže. Pokud je zátěž nízká, pak se tuky spalují jen málo. Pokud je ale zátěž příliš vysoká, pak se spalování tuků může také zastavit.

Optimální tepová frekvence pro spalování tuků je cca 60 – 70% tepového maxima. Tepové maximum pro spalování tuků si můžete spočítat v této kalkulačce. Daná frekvence odpovídá cvičení (nebo prostě nějakému pohybu), jen se středně intenzivní zátěží.

Tedy například chůze, při které jste jen mírně zadýchaní, nebo jen lehce zpocení. Při chození je to svižnější tempo. Při běhání je to naopak pomalejší tempo, při kterém byste měli být schopni si povídat s člověkem, který poběží vedle vás.

Abyste tedy začali hubnout tuky při chození, je potřeba chodit na delší procházky (ideální je jedna hodina denně, to jako základ) svižnějším tempem (rychlost 4 – 6 km za hodinu, ve zvlněném nebo kopcovitějším terénu).

Jak zhubnout 10 kilo při chození?

Pokud byste chtěli zhubnout o 10 kilo s pomocí chůze, pak to nemusí být až tak těžké. Měli byste si naplánovat hubnutí tak, že začnete postupně každý den chodit na delší procházku.

Nebo cestu z/do práce (školy nebo jinam), absolvujete pešky. Tak abyste každý den ušli 5 – 8 kilometru (cca 6 000 -10 000 kroků). To odpovídá cca 1  – 1,5 hodiny strávené chůzí každý den.

V závislosti na váze, rychlosti a terénu, můžete za hodinu chůze spálit 250 – 500 kalorií (kcal). Na to, abyste zhubnuli o 1 kilo, potřebujete spálit cca 7500 kalorií (kcal). Pokud budete chodit každý den, pak můžete bez velkého trápení zhubnout o 0,5 – 1 kilo za týden. Dá se tak zhubnout o 10 kilo za dva až tři měsíce.

Zhubnout 10 kilo se dá i bez diety, ale …

Hubnutí ale pochopitelně není jen o chození a pohybu. Aby byla vaše snaha zhubnout úspěšná, je potřeba i revize jídelníčku. Nemusíte se pouštět do nějaké redukční diety. Při hubnutí byste se ale minimálně měli snažit jíst zdravě. Omezit zbytečné (prázdné kalorie), a jíst více zeleniny, celozrnného pečiva, luštěnin a zdravých tuků.

Chůze je ideální na hubnutí po porodu

Po porodu by chtěla asi každá žena zhubnout. Jen málokterá čerstvá maminka, je spokojená se vzhledem svého těla. Po porodu, zvláště v době, kdy žena kojí, ale není příliš vhodná doba na nějaké drastické diety. Po porodu (prvních cca 3 – 6 měsíců), není ani vhodná doba na nějaké intenzivnější cvičení.

I po porodu se ale dá začít chodit. Při procházkách s kočárkem se dají začít shazovat poporodní kila.

Dá se při tom krásně spojit příjemné s užitečným. Procházka venku, na čerstvém vzduchu, je prospěšná i pro dítě. Při svižnější chůzi s kočárkem, můžete začít zhubnout. A také si při pohybu krásně pročistíte hlavu, od běžných každodenních starostí.

Jak zlepšit fyzickou kondici při chůzi?

Při chůzi si můžete i začít zlepšovat fyzickou kondici. V takovém případě je nejlepší střídat úseky, kdy jdete několik minut rychlou chůzí a následně na pár minut zvolníte. Později můžete zkoušet kombinovat i běh a chůzi (indiánský běh). Pár minut poběžíte a pár minut půjdete pěšky. Při střídání pohybu s vyšší zátěží a s nižší, je tělo nuceno reagovat více, než při pohybu s konstantní zátěží.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 336 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar