Zhubnout bez pohybu je hodně složité. Bez pohybu budete hubnout pomalu a možná se vám to ani nepovede. Chůze je asi ten nejpřirozenější a nejdravější pohyb

Chození na hubnutí: Jak zhubnout chozením

Zhubnout bez pohybu je hodně složité. Bez pohybu budete hubnout pomalu a možná se vám to ani nepovede. Chůze je asi ten nejpřirozenější a nejdravější pohyb. Chůze nezatěžuje tolik klouby a páteř, jako běhání. Chůze je přirozený pohyb, který zvládáme už od dětství.

Chodit musíte, i když nehubnete. A nepotřebujete k tomu ani žádné speciální vybavení. Díky chození se dá poměrně spolehlivě začít hubnout. Pokud víte jak na to, tak se vám právě díky pravidelnému chození, může podařit nastartovat hubnutí. Poradíme vám, jak zhubnout při chození.

Pravidelné chození: Jak nastartovat hubnutí

Chůze ideální pohyb, zvláště pokud jste se v poslední době moc nehýbali. Právě chůze vám pomůže „probudit“ vaše tělo a nastartovat hubnutí.

Pokud jste necvičili a máte „mizernou“ fyzickou kondici, pak určitě není dobrý nápad začínat hubnout tak, že byste se hned pustili do běhání, nebo do jiné náročnější sportovní aktivity. Tím byste si tak akorát mohli způsobit nějaké zdravotní problémy.

Chůze má tu nepřekonatelnou výhodu, že se jí můžete věnovat skoro kdykoliv. Jasně, je lepší dlouhá procházka, svižným tempem, někde v náročnějším terénu, při které se i trochu zapotíte. Fígl, jak hubnout při chození, ale spočívá v tom, že pro hubnutí se počítá každá chůze. Každý krok, který uděláte navíc, vám může pomoci shazovat kila dolů.

Pokud jdete rychle, třeba abyste dohonili tramvaj, nebo stihli odjezd autobusu ze zastávky, pak spalujete až 300 kalorií za hodinu. Samozřejmě, záleží i na tom, jak dlouho jdete. Na začátku každého pohybu (a chůze není výjimka), se tělo zahřívá. Tuky se spalují až po nějaké době. To ale neznamená, že krátká, desetiminutová procházka, by byla k ničemu. Každý krok se počítá.

Spalování tuků při chůzi

Podobně, jako i u většiny ostatního pohybu, spalováním tuků při chůzi funguje stejně.

Prvních pár minut pohybu se tuky nespalují. K tomu, abyste své tělo přinutili začít spalovat tuky, se potřebujete hýbat delší dobu v kuse.

Tělo si nějakou dobu vystačí bez spalování tuků. Spalování tuků začíná až někdy po 15 – 20 minutách pohybu. A k plnému spalování tuků se při chůzi dopracujete, až tak po půlhodinové procházce.

To ale rozhodně neznamená, že prvních 30 minut pohybu se nepočítá. Jen nesmíte jít do chození s tím, že hned první den, po krátké procházce, poznáte rozdíl, až si stoupnete na váhu.

Při chození nezhubnete 5 kilo za týden. Budete hubnout pomaleji, zato ale spolehlivě a zdravě.

Jak začít chodit, abyste zhubli

Ideální začátek hubnutí při chůzi je takový, že se postupně pokusíte navyšovat množství kroků, které za den ujdete.

Pořiďte si nějaký chytrý náramek nebo hodinky. Dneska je to investice za pár stokorun. Na počítání kroků, vám stačí i něco obyčejného.

Začněte si sledovat, kolik kroků každý den uděláte.

Pozor na to, že každá značka (každý výrobce), má nastaveno počítání kroků trochu jinak. Některé, zvláště levné náramky, počítají jako chůzi i pohyb, který není chůze. Někdy si stačí intenzivně čistit zuby, a hned máte o 300 kroků navíc. Pokud budete ale nějakou dobu sledovat, jaký je váš obvyklý počet kroků, tak ta čísla budou vzájemně porovnatelná.

Vaším cílem by mělo být postupné zvyšování počtu kroků. Toho snadno dosáhnete třeba tak, že zkusíte co nejvíce běžných denních povinností spojit s chůzí.

Pokud často jezdíte hromadnou dopravou, pak zkuste začít vystupovat o jednu nebo dvě zastávky dřív. A zbytek dojít pěšky. Snažte se i hodně chodit po schodech. Nemusíte chodit jen proto, abyste chodili. Snažte se vždy chůzi spojit s něčím, co stejně potřebujete vyřídit. Díky tomu ani nebudete mít pocit, že hubnete.

Snažte se chodit ráno, odpoledne i večer. Udělejte pár kroků navíc, ráno cestou do práce nebo do školy. To samé odpoledne, až půjdete domů. Alespoň třikrát týdně zkuste v podvečer vyrazit na delší procházku, někam do přírody, do parku nebo do lesa.

Jak rychle chodit abych zhubla?

Při chůzi záleží i na intenzitě (tempu a rychlosti), ale hubnout se dá i při pomalejší chůzi. Pokud má někdo nadváhu nebo se dlouho nehýbal, tak mu pomůže už jen krátká procházka, klidným tempem. Až se trochu rozchodíte, můžete se začít dívat i na to, jak rychle chodíte. Optimální rychlost pro spalování tuků při chůzi je cca 4 – 5 kilometrů za hodinu (asi 90 – 110 kroků – každý má trochu jinak dlouhý krok).

To je rychlost chůze, při které byste se měli alespoň trochu zapotit, a kterou byste s trochou pravidelného tréninku, měli bez problému zvládnout. Časem to pro vás nebude tak velký problém, jako na začátku. Při takové rychlosti (intenzitě), by se měl efekt hubnutí při chůzi projevit nejvíce.

Musím ujít 10 tisíc kroků, abych zhubla?

Pokud se zajímáte o hubnutí, tak už jste určitě narazila na to, že pro hubnutí musíte každý den ujít 10 tisíc kroků. To ale není tak úplně pravda. Číslo 10 tisíc hezky vypadá a tak ho všichni používají, jako ten správný počet kroků pro hubnutí. Je to velké, kulaté číslo. Dá se při troše námaze splnit, takže je to dosažitelný cíl, ale musíte se snažit.

Zhubnout ale můžete, i když budete každý den chodit třeba jen 6000 kroků. U každého to bude jiné číslo. Měli byste vycházet z toho, jak moc se běžně hýbete.

Pokud na začátku hubnutí zjistíte, že vaše obvyklá norma, je 3 – 4 tisíce kroků každý den, tak se nesnažte hned od začátku o cíl 10 tisíc kroků. Bude stačit, pokud se postupně propracujete třeba na 6 – 8 tisíc kroků. I to bude fungovat, abyste začali hubnout.

Nehubněte sami, ve dvou to jde lépe

Při hubnutí velmi dobře funguje, pokud v tom nejste sami. Pokud máte nějakou kamarádku, tak ji zkuste přemluvit, aby do toho šla s vámi. Ve dvou se můžete vzájemně podporovat a motivovat.

Společná procházka venku v parku, vám při povídání s kamarádkou uteče stejně rychle jako při posezení někde v kavárně. Chození pak pro vás nebude jen nudná, otravná činnost, kterou děláte jen pro hubnutí.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 686 Průměr: 4.1]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar