Říkáte si, že byste chtěli zhubnout o 5 kilo? To není nic hrozného. O 5 kilo se dá zhubnout poměrně snadno. Není to žádná velká, radikální změna, jako hubnutí o 10 nebo 20 kilo. Připravili jsme pro vás návod, jak zhubnout o 5 kg tak, aby se vám to povedlo.

Chci zhubnout 5 kg – návod jak zhubnout o 5 kilo

Říkáte si, že byste chtěli zhubnout o 5 kilo? To není nic hrozného. O 5 kilo se dá zhubnout poměrně snadno. Není to žádná velká, radikální změna, jako hubnutí o 10 nebo 20 kilo. Připravili jsme pro vás návod, jak zhubnout o 5 kg tak, aby se vám to povedlo. A hlavně, abyste si svoji novou váhu, dlouhodobě udrželi.

Chci zhubnout 5 kg bez diety

Pokud se rozhodujete, že chcete začít hubnout, tak rovnou zapomeňte na dietu. Zhubnout se dá i bez diety. A vlastně je to tak i lepší.

Dieta na zhubnutí je dobrý nástroj pro někoho, kdo nemá vůbec žádnou představu, co by měl jíst. Nebo jak se stravovat zdravěji.  V takovém případě vás správná dieta může naučit elementární základy zdravého stravování (pozor jen na nesmyslné diety).

Jinak je ale dieta při hubnutí spíše kontraproduktivní. Pokud si myslíte, že si jen vyberete nějakou dietu na hubnutí, která vám pomůže zhubnout o 5 kilo, a máte vystaráno, tak se pletete.

Pokud začínáte hubnout s představou, že teď se budete pár týdnů trápit s nějakou dietou, a pak se zase vše vrátí do „starých kolejí“, pak ani nemusíte začínat hubnout. Bylo by to jen zbytečné trápení. Po skončení diety, byste totiž nabrali kila zpět a nemělo by to žádný efekt.

Jak zhubnout o 5 kilo i bez diety

Hubnutí podle nějaké diety, je dobré jen pro prvních pár týdnů, pokud vůbec nevíte, co a jak. Jinak je dieta při hubnutí nesmysl.

Abyste zhubnuli o 5 kilo a hlavně, abyste si novou váhu dlouhodobě udrželi, tak potřebujete spíše celkovou změnu životního stylu. Nejenom v oblasti jídelníčku. Změna by měla zahrnovat jak to co jíte, tak i to co děláte.

Při hubnutí nepotřebujete počítat každou kalorii, nebo si hlídat každé sousto. Mnohem lepším způsobem jak zhubnout je to, když uděláte několik změn (spíše menších), ve vašem jídelníčku.

Žádná radikální dieta. Hubněte bez diety. Pouze ze svého jídelníčku vyřaďte ty nejškodlivější elementy.

Co jíst, abyste zhubnuli o 5 kilo

Nebudeme vám zde rozepisovat přesný návod, na nějaký jídelníček na hubnutí. To by nemělo smysl. Jezte to, co vám chutná.  Jezte určitě tak, abyste nehladověli. Současně se ale zkuste zamyslet nad tím, co by vám v tom, co běžně jíte, mohlo nejvíce škodit.

Dávejte si pozor na prázdné (zbytečné kalorie). To jsou hlavně slazené nápoje a jiné různé „rychlé“ cukry. Ty vám sice dodají okamžitě hodně energie, ale zase po nich rychleji dostanete hlad.

Při hubnutí je nejlepší dělat postupné změny. Postupně vyřazovat z jídelníčku ty nejškodlivější elementy. Třeba pečivo a další potraviny z bílé mouky. Určitě není na škodu, začít jíst více zeleniny. Zelenina obecně obsahuje hodně vody. Díky tomu má zelenina i při velkém objemu (který vám zaplní žaludek a zažene hlad), jen malý obsah kalorií.

Chci zhubnout o 5 kg bez cvičení

Zhubnout se dá i bez cvičení. Na to, abyste zhubnuli o 5 kilo, nepotřebujete začít chodit do posilovny nebo fitness centra. Ani nemusíte začít běhat. Měli byste se ale přiměřeně hýbat.

Při pravidelném pohybu totiž nejenom spalujete kalorie, ale současně i udržujete metabolismus aktivnější. Takže vaše tělo spotřebovává více kalorií, i když se zrovna nehýbete.

Jak zhubnout o 5 kilo bez cvičení

Je to podobné, jako s dietou. Pokud vás nebaví cvičení, pak nemá smysl začít chodit do fitness centra s představou, že teď se budete půl roku trápit a pak budete mít pokoj.

S cvičením by to mělo být přesně naopak. Měli byste si najít něco, nějaký koníček, při kterém se budete i hýbat. Pokud danou aktivitu budete dělat především proto, že vás baví, pak bude hubnutí, jen příjemný vedlejší bonus.

Pravidelný pohyb každý den, nebo alespoň několikrát za týden, není jen o hubnutí. Když půjdete na dlouhou hodinovou procházku, nebo si zaběhat (nebo se projet na kole), tak si při tom můžete krásně vyčistit hlavu od každodenních starostí.

A to, že při tom současně spálíte nějaké kalorie (tuky), je pak už jen bonus navíc. Pokud danou aktivitu budete vnímat více jako odpočinek od každodenního shonu a starostí, než jen jako nutnou povinnost pro hubnutí, pak to bude mít mnohem lepší výsledek.

Chci zhubnout o 5 kilo a nejde mi to

Hodně lidí se snaží zhubnout. Pořád znovu a znovu zkouší nějaké diety, začínají s cvičením nebo zkouší různé zaručené tipy a návody, jak zhubnout. A výsledek pořád nikde.

Častým důvodem, proč vám nejde zhubnout, je třeba i to, že se moc snažíte. Hodně lidí má představu, že zhubnou za pár týdnů. Takže se na začátku velmi intenzivně snaží. Hlídají si jídelníček, snaží se pravidelně cvičit. Po čase se ale jejich motivace vytratí.

Lepší je tedy, pokud si stanovíte nějaký rozumný cíl pro hubnutí. Třeba to, že zhubnete o 0,5 kila za týden. Nebo třeba jen o 1 kilo za měsíc. Na splnění takového cíle vám stačí spíše jen drobné změny v jídelníčku a přidat trochu více pohybu.

Nemusíte se stresovat tím, že občas sníte něco nezdravého. Pokud to není každý den, tak se nic neděje. Při hubnutí byste měli být v pohodě. Hodně spát, snažit se jíst zdravě, ale zbytečně se neomezovat. Snažit se více hýbat, ale klidně i jen tím, že budete více chodit. Pokud budete mít k hubnutí rozumný přístup, pak se vám nejenom povede zhubnout, ale bude to dlouhodobá změna.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 583 Průměr: 3.8]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar