Správný způsob, jak doopravdy zhubnout, je začít dělat postupné změny. Začít postupně měnit jídelníček. Postupně se více hýbat.

Návod jak začít správně hubnout

Říkáte si, že už máte dost toho, jak vypadáte? Toho, kolik vám ukazuje vaše váha? Chcete začít hubnout? A udělat to správně? Už dlouho se chystáte udělat něco se svojí váhou, ale pořád to odkládáte? Nebo už jste zkoušeli začít hubnout a výsledek se nedostavil? Poradíme vám, jak začít správě hubnout. Tak aby se výsledek opravdu dostavil. Abyste opravdu zhubnuli.

Jak začít správně hubnout: Rozhodněte se!

Nemá cenu pořád jenom mluvit o tom, že byste měli zhubnout. Že byste měli shodit pár kilo. Nemá cenu dlouze hledat nějaké návody na hubnutí. Nebo si plánovat, že od příštího měsíce začnete chodit někam do fitness centra, ale do té doby počkáte.

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak se musíte rozhodnout a začít hned. Hubnutí není o nějakém sáhodlouhém plánování nebo o dlouhém rozhodování. Hubnout můžete začít ihned. Už dnes můžete udělat jednu nebo dvě malé změny, které budou začátkem vašeho hubnutí.

Je to podobné jako to, co se radí kuřákům. Rozhodnutí přestat kouřit nemá cenu neustále odkládat. Musíte se rozhodnout a začít ihned. Zahodit poslední cigaretu a začít.

Jak začít správně hubnout: Nespěchejte

Správné hubnutí, pokud chcete doopravdy zhubnout, není o tom, že byste ihned museli udělat nějakou extrémní radikální změnu. Hodně lidí začíná hubnout s představou, že budou muset úplně změnit svůj jídelníček nebo svoje zvyky.

Takhle to ale při hubnutí obvykle nefunguje. Radikální změna je fajn, ale zvládne ji jen málokdo.

Nemá tedy cenu, začít hned s nějakou extrémní redukční dietou, nebo se vrhnout do intenzivního cvičení. Podobná radikální změna s největší pravděpodobností dopadne tak, že to po pár týdnech vzdáte. Možná shodíte pár kilo, ale dost možná, je za chvíli zase naberete zpět.

Jak začít správně hubnout: Začněte hubnout postupně

Správný způsob, jak doopravdy zhubnout, je začít dělat postupné změny. Začít postupně měnit jídelníček. Postupně se více hýbat.

Pokud začínáte hubnout s představou, že se budete jeden měsíc intenzivně snažit, zhubnete za měsíc o 10 kilo a máte po starostech, pak je takové očekávání mylné.

Pokud začnete dělat postupné změny, pak pro vás hubnutí nebude ani příliš velké trápení. Naopak se díky postupným změnám, můžete krok po kroku dopracovat k celkové změně životního stylu.

Pokud chcete doopravdy a úspěšně zhubnout, pak to nesmíte vnímat, jako nějakou jednorázovou aktivitu, ale jako postupný proces.

Možná vám takto bude trvat hubnutí delší dobu. Máte ale zase větší jistotu, že když zhubnete, když shodíte pár kilo, tak to bude napořád.

Jak začít správně hubnout: Začněte hubnout bez diety

Hodně lidí si myslí, že jediný správný způsob, jak zhubnout je nějaká dieta. Takže si hledají na internetu návody na zaručené diety, jak rychle zhubnout.

Pokud se ale hned od začátku upnete na to, že hubnutí bude spojeno s nějakými přísnými omezeními, pak je výsledek vaší snahy dost nejistý.

Neříkejte tomu dieta. A nesnažte se o nějaké radikální změny v jídelníčku. Tím, že budete hladovět, nebo tím, že začnete hodně omezovat kalorie, určitě nezhubnete.

Není to dieta. Jsou to jen malé změny v jídelníčku, díky kterým se postupně dopracujete k tomu, že budete jíst zdravěji.

Než jedna velká radikální změna, to už je mnohem lepší dělat postupné kroky. Postupné malé změny. Vyberte si jednu nejškodlivější věc ve vašem jídelníčku a tu zkuste změnit. Možností je mnoho.

Jak začít správně hubnout: Začněte měnit svůj jídelníček

Někdo třeba každý den (nebo několikrát za týden) pije sladké limonády. Zkuste s tím přestat a začít pít jenom vodu (nebo čaj apod.). Už jen tahle jedna malá změna se může projevit na vašem hubnutí.

Někdo jiný má na jídelníčku často rohlíky, nebo jiné pečivo z bílé mouky. Zkuste je nahradit nějakou celozrnnou alternativou. To, že změníte jednu nebo dvě položky ve vašem jídelníčku, není dieta. A zhubnout vám to pomůže.

A za nějakou dobu, k této malé změně můžete přidat další. Třeba si naplánujte, že začnete jíst více zeleniny. Ze začátku to ani nemusí být každý den. Zkuste si naplánovat, že alespoň 2x týdně budete mít večeři/oběd založený především na zelenině. Nebo i častěji.

Podobných drobných změn je velmi mnoho. Každý dokáže najít ve svém jídelníčku hodně věcí, které by tam nemusely být. A můžete je postupně začít eliminovat nebo nahrazovat zdravější alternativou.

Tím, že změníte jednu nebo dvě věci za týden, to pro vás nakonec ani nemusí být tak velké trápení.

Jak začít správně hubnout: Nesmíte mít hlad

Při změnách jídelníčku si ale dávejte pozor na nějaké extrémní redukování množství kalorií. Tím, že vynecháte některá jídla, určitě nezhubnete. Ani to, když omezíte příjem kalorií na polovinu, není dobrý způsob, jak začít správně hubnout. Při hubnutí byste neměli mít hlad.

Když organismus hladoví, tak má naopak tendenci si začít vytvářet zásoby. Tělo se bojí, že když teď má hlad, tak to v budoucnu může být ještě horší.

Hladovění omezíte třeba tím, že budete jíst menší porce jídla častěji za den. Jezte tak, abyste se nepřecpávali, ale současně tak, abyste nehladověli. Pokud si potrpíte na čísla a na sledování toho, kolik kalorií sníte, pak si hlídejte, aby kalorický deficit nebyl větší než 20% – 25% toho, co je pro váš věk/váhu optimální.

Jak začít správně hubnout: Začněte se více hýbat

Více pohybu, to není dobré jenom pro hubnutí. Pohyb je zdravý. Zvláště v současné době, kdy velkou část dne trávíme sezením někde u počítače, v autě, v kanceláři, nebo doma u televize.

Zkuste začít omezovat tohle vysedávání. Ale opět – žádné radikální změny. Tím, že hned první den vyrazíte uběhnout nějakou dlouhou trasu, si způsobíte akorát bolest svalů a nechuť do dalšího cvičení.

Množství pohybu a jeho postupné zvyšování je hodně individuální. Něco jiného bude, když začíná hubnout člověk s výraznější nadváhou, kterému dělá problém i jen obyčejná chůze. A něco jiného bude začátek hubnutí u někoho, kdo má jen pár kilo nadváhu a je celkem aktivní.

Dobrým začátkem je už jen to, že budete 1 nebo 2 týdny sledovat, jak moc se hýbete. Můžete si pořídit nějaký sportovní náramek, který vám měří počet kroků. Můžete si začít psát deník (záznamy) o tom, jak moc jste se hýbali/cvičili.

Z toho pak můžete vyjít a množství pohybu postupně začít zvyšovat. Nebo zlepšovat jeho efektivitu tak, aby vás pohyb byl co nejefektivnější pro spalování tuků.

Jak začít správně hubnout: Stanovte si reálné cíle

Tím, že si naplánujete rychlé hubnutí o 5 nebo 10 kilo za měsíc asi určitě nezhubnete. Aby bylo vaše hubnutí úspěšné, musíte mít reálné cíle, reálné očekávání.

Pokud budete hubnout o 0,5 kila za týden (nebo klidně i jen o 1 – 2 kila za měsíc), bude to přirozený a dlouhodobě udržitelný proces.

Musíte ale počítat s tím, že než se projeví viditelné výsledky, může to několik týdnů/měsíců trvat. Takže nesmíte ztrácet motivaci. Naplánujte si, že budete hubnout průměrně o 0,5 kila za týden. A vždy jednou za čas to vyhodnoťte. Pokud se vám nebude dařit tento cíl dodržovat, pak je potřeba udělat nějaké další změny v jídelníčku, nebo v tom jak moc se hýbete. Opravdu se nesnažte zhubnout příliš rychle. To nikdy nefunguje.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 700 Průměr: 4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar