Ze srovnání běhání, chození a jízdy na kole vyplývá, že pro hubnutí je nejpohodlnější asi právě jízda na kole. Spálíte při ní hodně kalorií, a nemá tak negativní dopady jako běh. Pro hubnutí je ale dobrý téměř jakýkoliv pohyb. Podstatné je, abyste se mu věnovali pravidelně, a abyste si hlídali i jídelníček.

Pohyb při hubnutí – je lepší chůze, běhání nebo jízda na kole?

Snažíte se zhubnout, a zajímalo by vás, jaké cvičení, nebo jaká forma pohybu je nejvhodnější pro hubnutí? Obecně sice platí, že pro hubnutí je dobrý téměř jakýkoliv pohyb. Důležitá je pravidelnost, a také pochopitelně i vhodná strana. Při některých aktivitách, se dá ale hubnout rychleji.

Jaký pohyb je nejlepší na zhubnutí?

Mezi obecnými doporučeními pro hubnutí, se obvykle objevuje, že byste se měli věnovat nějaké aerobní aktivitě.

Takové aktivitě, při které se pouze mírně zadýcháváte, vaše tepová frekvence se pohybuje v rozmezí cca 60% – 75% tepového maxima, a při které dochází k optimálnímu spalování tuků.

Mezi nejčastěji doporučované pohybové aktivity na hubnutí, patří především rychlá chůze, běhání nebo třeba jízda na kole.

Může to ale být i něco jiného – plavání, kolečkové brusle, tanec, aerobic, a mnoho dalších sportů a cvičení.

Co je lepší na hubnutí – chůze, běhání nebo jízda na kole?

V následující tabulce se můžete podívat na srovnání tří konkrétních, reálných aktivit, které provedla jedna osoba. Údaje v tabulce, vychází z měření ve stejné mobilní aplikaci, hodnoty by měly být alespoň rámcově porovnatelné.

Vzhledem k tomu, že se jedná o reálný záznam, tak jsou zde různé vzdálenosti a doba, pro kterou se chodilo, běhalo nebo jezdilo na kole.

Některé absolutní údaje (například celkový počet kalorií, se tedy významně liší – pro srovnání je zde i přepočet, kolik by to bylo, kdyby daná aktivita trvala právě jednu hodinu)

Tabulka sportovní aktivity – běh, chůze, kolo

Aktivita Chození Běhání Jízda na kole
Vzdálenost 10,2 km 8,7 km 42,1 km
Doba 1:34:24 1:06:12 2:15:33
Tempo 9:22 min/1 km 7:38 min/1 km 3:14 min/1 km
Rychlost 6,5 km/h 7,9 km/h 18,62 km/h
Kalorie celkem 302 kcal 691 kcal 1146 kcal
Kalorie za 1 h 192 kcal/hod 625 kcal/hod 507 kcal/hod
Regenerace 11 hodin 23 hodin 10 hodin

Vysvětlení k údajům v tabulce:

Vzdálenost, doba, tempo a průměrná rychlost jsou asi jasné

Kalorie celkem je údaj, zobrazený v mobilní aplikaci – nevíme, podle jakého algoritmu nebo jakým způsobem, je počet kalorií spočítán, hodnota je tedy pouze orientační

Kalorie za 1 hodinu – jedná se jen o přepočet, kolik kalorií by se při dané aktivitě spálilo, pokud by trvala přesně 60 minut

Regenerace – jedná se o údaj, který zobrazuje mobilní aplikace, který by měl vyjadřovat, jak moc náročná byla daná aktivita (laicky – jak moc vás potom všechno bolí, osobně můžeme potvrdit, že rozdíl mezi běháním a delší procházkou nebo jízdou na kole, je opravdu velký; více než dvojnásobná doba regenerace, tedy odpovídá realitě)

Hubnutí a běhání

Hodně lidí je přesvědčeno, že nejlepší způsob jak zhubnout, je běhání. Asi proto, že běhání je poměrně hodně náročná aktivita (viz více než dvojnásobná doba regenerace). Při běhání se obvykle pořádně zapotíte. A po skončení běhu jste úplně „mrtví“. To asi lidem dává pocit, že si dali pořádně do těla, a že právě to nejlepší na hubnutí.

Běhání ale není úplně vhodná aktivita pro hubnutí. Pokud má někdo nadváhu, pak by neměl běhat vůbec, nebo jen velmi omezeně. Běh je velmi náročný na pohybový aparát. Při nadváze nebo obezitě, velmi trpí klouby.

V předchozí tabulce je navíc vidět, že i když budete běhat hodinu, poměrně rychlým tempem, tak ale spálíte ve výsledku jen o cca 25% více kalorií, než při jízdě na kole.

Pochopitelně bude hodně záležet i na tom, v jakém terénu běháte, nebo kde jste jezdili na kole. Roli bude hrát i to, jak rychle běžíte nebo jedete na kole, a spousta dalších věcí.

Hubnutí a chození

Chůze bývá velmi často doporučována, jako efektivní metoda hubnutí. Určitě jste už slyšeli, že byste měli každý den ujít alespoň 10 000 kroků (což je sice jen mýtus, ale budiž).

V předchozí tabulce je uveden záznam jedné „procházky“ na vzdálenost cca 10 kilometrů, poměrně hodně svižným tepem.

Při procházce se psem, nebo při chození po městě, se většina lidí pohybuje maximální rychlostí cca 4 – 5 km za hodinu (spíše méně rychle), Zde to bylo podstatně více – dost na to, abyste se pořádně zapotili.

Chůze, je podstatně zdravější pohyb než běhání. Je to poměrně vhodná metoda, jak se začít hýbat i u lidí, kteří mají nadváhu, jsou obézní, mají nějaké zdravotní obtíže nebo mají vyšší věk. Chodit zvládne každý.

V tabulce je ale jasně vidět, že při chození zase až tak moc kalorií nespálíte. A to ani, když budete chodit rychle.

Hubnutí a jízda na kole

Jízda na kole, je asi nejpohodlnější pohybová aktivita, pokud chcete zhubnout. Netvrdíme, že při ježdění na kole se můžete flákat a stejně budete hubnout. Je to prostě ale pohodlnější.

Hlavní rozdíl je asi v tom, že při běhání nebo při chození, se po celou dobu nezastavíte. Na kole ale máte možnost průběžně relaxovat. Sice musíte nejprve vyšlapat na kopec (a při tom se také pořádně zapotíte), pak si ale může dát pár minut pauzu, a vézt se z kopce dolů.

Při tom si svaly odpočinou, vy se můžete vydýchat, a proto asi jízda na kole nevypadá tak náročně. Na kole se také dá sportovat podstatně déle. Po hodině běhání toho budete mít už plné zuby. Na kole není velký problém strávit i 3 – 4 hodiny.

Který pohyb je nejlepší pro zhubnutí?

Z našeho srovnání, by mohl vyplývat jednoduchý závěr, že pro hubnutí je nejlepší jízda na kole. To by ale mohlo být zavádějící. V tomto srovnání jsme sice použili reálná data, od konkrétního člověka, rozhodně to ale není nějaká „sofistikovaná“ vědecká studie.

Hubnutí je navíc velmi komplexní záležitost, která se nedá zredukovat jen na počítání kalorií, které spálíte na kole nebo při běhání.

Velkou roli, hraje i strava (jídelníček). Mezi další zásadní faktory, které ovlivňují úspěšnost hubnutí, patří například i pravidelnost/četnost, jak sportujete. Roli hraje věk, pohlaví, zdravotní stav, roční období nebo i to, zda máte jen mírnou nadváhu nebo zda jste obézní.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 446 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar