Doporučená denní dávka cukru, je jenom 25 gramů. To je hodně málo. Pro představu – 0,5 litru Coca-Coly (malá láhev), obsahuje cca 56 gramů cukru. V mnoha různých potravinách (průmyslově vyráběných), přijímáme zbytečně velké množství cukru. Platí to i pro různé sladké/slazené nápoje.

Jak omezit cukr (sladké), nejenom při hubnutí

O tom, že cukr (nadměrná konzumace sladkého), způsobuje celou řadu zdravotních problémů, asi není potřeba dlouze diskutovat.

Cukr (nadměrný příjem sladkého), je přímo zodpovědný za mnoho různých negativních jevů. Ať už je to nadváha (obezita), která sama o sobě způsobuje různé zdravotní problémy, nebo i srdeční onemocnění, deprese, poruchy metabolismu, špatná kvalita kůže, nebo i další.

Co dělat, s množstvím cukru? Jak omezit příjem sladkého (cukru)? Nejenom při hubnutí, ale obecně, pro zdravější život?

Doporučená denní dávka cukru

Doporučená denní dávka cukru, je maximálně cca 25 gramů na den. To rozhodně není mnoho. Jen pro představu, jedna malá, půl litrová láhev Coca-Coly, obsahuje cca 56 gramů cukru.

Takže vypitím tohoto jednoho malého nápoje, přijmete více než dvojnásobek doporučené denní dávky cukru.

V podstatě téměř všichni obyvatelé ČR, tuto doporučenou denní dávku cukru, překračují i několikanásobně. Co se s tím dá dělat? Jak omezit množství cukru v běžném jídelníčku?

Zbytečný cukr v běžných potravinách

Podobně jako u soli (které také máme v potravě mnohem více, než je doporučená denní dávka), i cukr „neúmyslně“ přijímáme v celé řadě různých potravin. Omezení množství cukru, rozhodně není jen v tom, že bychom přestali jíst sladkosti.

Poměrně hodně cukru, obsahují různé potraviny, které běžně kupujeme v obchodech. U některých z nich, by nás to možná ani nenapadlo. Cukr se do různých průmyslových potravin přidává kvůli barvě, nebo kvůli zlepšení chuti.

Poměrně hodně cukru obsahují například různá dochucovadla – kečupy, hořčice, dresinky nebo různé omáčky k masu, apod.

Nemalé množství cukru obsahuje například i pečivo, které se tváří „rádoby“ zdravě – různé cereální kaiserky, bagety apod. Zde se přidává cukr (karamel), kvůli barvě (tmavší pečivo nám přijde zdravější).

Tím, že si začnete sami vařit, připravovat si alespoň část jídel z čerstvých surovin, máte poměrně slušnou šanci, že omezíte alespoň trochu příjem nadbytečného cukru.

Sladkosti a sladké mlsání

Kdo by neměl rád sladké, že? Sladká chuť, je jedna z prvních, kterou se jako malé děti naučíme rozeznávat (mateřské mléko je sladké). Sladkou chuť, pak po zbytek života máme spojenu s příjemnými pocity.

Snažit se úplně absolutně omezit vše sladké, by asi bylo kontraproduktivní. Bylo by to zbytečné trápení s nejistým výsledkem. Nejrůznější průmyslové sladkosti (oplatky, bonbóny, apod.), ale můžeme nahradit zdravější alternativou.

Když nás přepadne chuť na sladké, tak si můžeme dát menší kousek čokolády s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70%). Nebo hrst oříšků (nesolených) či trochu sušeného ovoce.

Kde je nejvíce zbytečného cukru? Sladké/slazené nápoje

Asi nejvíce zbytečných cukrů, obsahují především sladké nebo slazené nápoje. Jsou to různé limonády, ochucené vody, nebo často i ovocné šťávy, které se pro zlepšení chuti doslazují.

Pitím těchto nápojů, přijímáme opravdu velké množství zbytečného cukru. Viz už zmíněný příklad v úvodu, kdy 0,5 litru Coca-Coly, obsahuje 56 gramů cukru.

Podobné slazené nápoje, bychom měli pít opravdu jen výjimečně. Na pokrytí běžného pitného režimu, by nám plně měla stačit jen obyčejná voda (kterou si případně můžeme ochutit například mátou nebo citrónem).

Nebo to mohou být různé bylinkové nebo ovocné čaje (neslazené nebo maximálně s trochou medu).

Jak omezit chuť na sladké?

Častá a silná chuť na sladké, může být příznakem únavy, nedostatku spánku nebo nevhodného jídelníčku.

To, že nás často přepadá chuť na sladké, i když jsme celkem nedávno jedli, může znamenat i to, že jíme jídla, která mají vysoký glykemický index. Ta sice rychle zasytí, ale stejně rychle po nich máme zase hlad (nebo chuť na sladké).

Správný jídelníček, by měl být především pestrý. Měl by obsahovat přiměřené množství bílkovin (které nás dovedou zasytit na delší dobu) nebo potravin na bázi celozrnné mouky (celozrnné těstoviny, pečivo, hnědá rýže, apod.).

Zdravý jídelníček, by měl zahrnovat i luštěniny (hrách, fazole, cizrnu), mléčné výrobky či kvalitní bílkoviny (hovězí maso, ryby, mořské plody). Určitě by neměly chybět ani ořechy nebo semínka. Při vhodné a pestré skladně jídelníčku, budou vaše chutě na sladké určitě menší.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 694 Průměr: 4.6]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar