Snažíte se zhubnout už několik týdnů nebo měsíců? A stále se vám to nedaří? Možná se snažíte jíst zdravě a pravidelně cvičit. Ale kila neubývají. Důvodů, proč se vám nedaří zhubnout, může být více. Nyní se pokusíme podívat na ty nejčastější důvody, proč se vám nedaří hubnout, nebo jen pomalu.

Jím zdravě, cvičím a nehubnu. Proč se mi nedaří zhubnout?

Hlídáte si jídelníček, snažíte se jíst zdravě, pravidelně sportujete a stále se vám nedaří zhubnout? Nebo jste sice shodili pár kilo, ale pak se hubnutí zastavilo, a vy to nedokážete změnit? Podobný problém trápí řadu lidí, co se snaží něco udělat se svojí váhou. Lidé se snaží, někdy i řadu týdnů a měsíců, a výsledky nejsou vidět.

Proč se mi nedaří zhubnout??

Na otázku, proč se vám nedaří zhubnout, asi neexistuje nějaká univerzální odpověď. Příčin může být více. A důvody pro „nehubnutí“, tak mohou být hodně individuální.

Obecně ale platí, že na úspěšném hubnutí se ze 70-80% podílí jídelníček. Pouze 20 – 30% úspěchu při hubnutí, je dáno pohybem. Takže pokud se vám nedaří zhubnut, i když se snažíte jíst zdravě a pravidelně se hýbat, budou s největší pravděpodobností právě v jídelníčku. V tom co jíte.

Proč mi nejde hubnout? Počítání kalorií nefunguje

Bude to možná znít divně, ale za neúspěchem při hubnutí může stát i to, že si pečlivě hlídáte kalorie. Hodně lidí, se při snaze zhubnout, upne na sledování kalorií v jídelníčku. Hodnotí jednotlivé potraviny podle kalorií, sestavují si jídelníček s pomocí kalorických tabulek, a ono to nefunguje.

Počítání kalorií při hubnutí, se přeceňuje. Posuzovat potraviny, pouze podle množství kalorií, by byla velká chyba. 100 gramů cukru obsahuje „jen“ cca 400 kalorií (kcal). A asi nikdo, by to nepovažoval za vhodný dietní oběd nebo večeři.

Jídelníček (a nejenom ten při hubnutí), musí být složen z odpovídajícího poměru základních živin. Což jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Kromě základních makroživin, by složení jídelníčku mělo pokrývat i všechny nezbytné vitamíny a minerály.

Kalorie, jsou ve výsledku spíše jen orientační pomůcka. Pokud budou ve vašem jídelníčku převažovat sacharidy, tak vám to při hubnutí nepomůže, i když si budete hlídat množství kalorií.

Sledování počtu kalorií, je také vždy jen orientační. Nikdy se vám nepovede přesně spočítat svůj kalorický příjem. Žádná kalkulačka vám to nespočítá přesně. Chyba bude i 20% a více. Stejně tak jen obtížně spočítáte kalorický příjem.

Proč mi nejde zhubnout? Jíte moc málo!

Druhým častým problémem (který zpravidla souvisí s počítáním kalorií), je to že se lidí snaží co nejvíce omezit množství jídla (příjem kalorií).

Z čistě fyzikálního hlediska to možná zní, jako nejrychlejší způsob jak zhubnout. Čím méně přijmu kalorií, tím více si bude muset tělo vzít energie z tukových zásob, a tím rychleji bude hubnut. Takto jednoduše ale hubnutí nefunguje.

Pokud kalorický příjem poklesne pod určitou hranici, tak se tělo přepne do „šetřícího módu“ a hubnutí se zpomalí nebo úplně zastaví.

Dojde ke zpomalení metabolismu a celkový kalorický výdej se sníží. V úsporném režimu navíc tělo začne používat jako zdroj energie i svalovou tkáň. Čímž se pak hubnutí ještě více zpomalí.

Proč mi nejde zhubnout? Rychlé cukry a inzulinová rezistence

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé tloustnou, je příliš častá konzumace „rychlých cukrů“ – potravin s vysokým glykemickým indexem (nejedná se jen o sladkosti, ale i mnoho dalších potravin).

Potraviny s vysokým glykemickým indexem, způsobují velmi rychlý nárůst hladiny krevního cukru. Což vede ke zvýšenému vylučování inzulinu (který reguluje množství glukózy v krvi).

Pokud dochází díky nevhodnému jídelníčku, k častým výkyvům hladiny krevního cukru, tak tělo postupně začne ztrácet citlivost na inzulin – inzulinová rezistence. Což pak vede k tomu, že tělo produkuje více a více inzulinu.

Pokud se inzulinové resistence nezbavíte, tak se obvykle nezbavíte ani nadbytečného tuku. Možností je několik. Například tím, že vyzkoušíte přerušovaný půst. Nebo různé přírodní doplňky (bylinky, koření apod.), které umí stabilizovat hladinu krevního cukru a pomáhají obnovit citlivost na inzulin.

Důležité je i to, aby váš jídelníček obsahoval jen málo „rychlých“ cukrů. Měli byste se zaměřit především na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, hodně zeleniny, luštěniny, bílkoviny atd.

Proč mi nejde zhubnout? Nedostatečný pohyb!

Možná se se snažíte hýbat co nejvíce, nebo to tak alespoň vypadá. Možná jste si ale vybrali nesprávný, nedostatečný pohyb.

Jistě, při snaze zhubnout, je dobrý každý pohyb navíc a vše se počítá. Pokud ale budete při hubnutí jenom chodit na procházky se psem, kdy se moc nezapotíte a nezadýcháte, tak vám to s hubnutím pomůže jen málo.

Při hubnutí potřebujete i intenzivnější pohyb. Nějakou náročnější pohybovou aktivitu. Alespoň 2x týdně je vhodné zařadit i něco náročnějšího, než jenom kardio cvičení.

Velmi dobré je cviční, zaměřené na růst svalové hmoty. Tj. silový trénink s intenzivnější zátěží (kruhový trénink, intervalový trénink, tabata, atd.).

Proč mi nejde zhubnout? Málo spánku a hodně stresu

Poměrně přirozenou a častou příčinnou proč nehubnete, může být nedostatek spánku. Při nedostatku spánku a/nebo při vyšší míře stresu, vaše tělo produkuje vyšší množství stresových hormonů. Tyto hormony pak ovlivňují to, jak naše tělo spaluje tukové zásoby. Nedostatek spánku je jedním z hlavních důvodů, proč řada lidí nehubne, tak jak by chtěla.

Proč mi nejde zhubnout? Hormonální nerovnováha nebo zdravotní problémy

Jedním z možných důvodů, proč se vám stále nedaří zhubnout, mohu být i nějaké zdravotní problémy. Které si třeba ani nemusíte uvědomovat.

Nebo na vině může být i hormonální nerovnováha. Na hubnutí má vliv řada hormonů. Od estrogenu, přes hormony štítné žlázy, po hormony jako je ghrelin, leptin nebo i další.

Pokud máte podezření na hormonální nerovnováhu, nebo nějaké (byť skryté) zdravotní problémy, pak je to lepší konzultovat s odborníkem. Ať už s praktickým lékařem nebo s nějakým dietologem. Tohle rozhodně nespraví jen nějaká změna jídelníčku, nebo nějaké bylinky.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 352 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar