Přerušovaný půst (pravidelné střídání doby, kdy jíme a doby, kdy hladovíme), vám může pomoci zhubnout. Díky přerušovanému půstu, dochází k efektivnějšímu spalování tukové tkáně. Existuje několik variant přerušovaného půstu, podle délky doby hladovění (bez příjmu potravy).

Jak zhubnout – přerušovaný půst při hubnutí opravdu funguje!

V různých návodech jak zhubnout, můžete často najít i zcela protichůdné informace. Někde doporučují jíst minimálně 5x za den po malých porcích. Podle jiných návodů stačí jen 3 jídla denně. A jinde vám poradí, že stačí jíst dokonce i méně často – například jen dvě jídla za den.

Jak často jíst při dietě a hubnutí?

V názorech na to, jak často je vhodné jíst při hubnutí, se neshodnou ani odborníci. Řada z nich, si stojí za tím, že lepší je jíst častěji, po menších porcích.

Jiní odborníci, se ale přiklání i k tomu, že stačí jen 3 jídla denně. Mnoho lidí, zvláště těch s nadváhou, totiž neumí příliš dobře kontrolovat velikost porcí a celkový kalorický příjem.

Takže jejich snaha, jíst 5 menších jídel denně, vede často spíše ke zvýšení celkového kalorického příjmu. Ke třem běžným jídlům si přidají další dvě menší svačiny.

Je i několik odborníků, kteří jsou stoupenci ještě menší frekvence příjmu potravy. Lidské tělo, prý není z dlouhodobého evolučního hlediska, adaptováno na příliš častý příjem potravy.

V minulosti, bylo naprosto běžné, že se jedlo, jen když bylo co. A když nebylo co jíst, tak se jedlo málo, nebo se hladovělo. Takže mezi jednotlivými jídly, byl i delší odstup.

Přerušovaný půst – jak to funguje

Má se za to, že lidské tělo je spíše adaptováno, na pravidelné střídání dvou odlišných fází:

  • Fáze příjmu potravy (štěpení, ukládání), kdy je metabolismus nastaven na štěpení přijatých živin a tvorbu tukových zásob (zvýšená produkce inzulinu)
  • Fáze hladovění (spalování), kdy je metabolismus nastaven, na spalování tukových zásob (snížená produkce inzulinu)

Přerušovaný půst, může mít různé podoby. Asi tou nejčastější, a nejméně náročnou, je pravidelné střídání doby jídly a doby hladovění v průběhu jednoho dne.

  • Fáze příjmu potravy by měla být cca 6 – 8 hodin denně
  • Fáze hladovění by měla být cca 16 – 18 hodin denně

V praxi to pak znamená, že sníte například oběd ve 12 hodin a následně pak ještě večeři v 18 hodin, a pak až do dalšího oběda, vůbec nic nejíte (žádné mlsání nebo ochutnávání, pouze neslazené tekutiny).

Existují ale i další varianty přerušovaného půstu – viz níže.

Přerušovaný půst – spalování tuků

Důvodem, proč může přerušovaný půst opravdu fungovat na zhubnutí, je založen na jednoduchém principu.

Když sníme nějaké jídlo (stačí i jen malé množství), tak se do krve začne uvolňovat inzulin. Inzulin je hormon, který snižuje hladinu krevního cukru. V tukové tkáni, pak inzulin zvyšuje ukládání tukových zásob.

Naše tělo sice produkuje inzulin kontinuálně, ale to představuje pouze cca 50% vytvořeného inzulinu. Dalších 50% inzulinu, se produkuje až na základě stimulace, v podobě příjmu potravy.

Má se za to, že když jíte často v průběhu dne, tak se udržuje hladina inzulinu vyšší, což brání efektivnímu spalování tukové tkáně.

Pokud naopak necháte tělo „vyhladovět“, tak se sníží i hladina inzulinu, a tělu nic nebrání ve spalování tukové tkáně.

Přerušovaný půst 16/8

Přerušovaný půst 16/8 znamená, že fáze jídla (příjmu potravy) je 8 hodin v průběhu dne. To, zda se jedná o příjem potravy spíše dopoledne nebo spíše odpoledne, už není až tak podstatné. Podstatné je nejíst pozdě večer (před spánkem).

Přerušovaný půst, má i různé varianty, jako 18/6 nebo dokonce 20/4. Ve fázi hladovění, bychom pak neměli jíst vůbec nic (ani žádné „drobnosti“). Je možné pít pouze neslazené a nealkoholické tekutiny (voda, čaj, káva bez cukru a smetany, apod.)

Přerušovaný půst 1+1

Odlišnou variantou přerušovaného půstu, je pravidelné střídání dnů, kdy hladovíte a dnů kdy jíte.

Máte vždy jeden den s jídlem (kdy můžete jíst, v zásadě cokoliv chcete, bez nějakého velkého omezování). A následuje jeden den bez jídla, kdy pijete pouze vodu, nebo neslazené čaje.

Přerušovaný půst 1+1, je ale podstatně náročnější, než předchozí varianty, kdy jíte každý den, a pouze v rámci jednoho dne, jsou odlišně dlouhé doby hladovění.

Zvyknout si na pravidelné celodenní hladovění, nějakou dobu trvá. První 1 – 2 týdny to bude velmi náročné. Po čase se ale na tento přerušovaný půst tělo adaptuje.

Přerušovaný půst 5+2

Další variantou je týdenní přerušovaný půst. Pět dní v týdnu, máte normální příjem potravy. Další dva dny v týdnu pak omezíte příjem potravy na cca 500 – 600 kalorií (dvě malá jídla).

Přísnější variantou je pak to, že během týdne, máte období 24 či 48 hodin, kdy jste úplně bez příjmu potravy, a dodržujete pouze pitný režim. Celodenní hladovění je už ale poměrně velmi náročné.

Odlišnou variantou, je pak zařazovat dny půstu, v delších časových intervalech. Například jen jednou za 14 dní, nebo jednou za měsíc.

Jaké jsou výhody přerušovaného půstu?

Mezi hlavní výhody, které jsou spojené s přerušovaným půstem, patří především efektivnější spalování tukové tkáně. Díky přerušovanému půstu, pak můžete mít i více energie.

Podle některých studií, pak přerušovaný půst hraje roli i ve zpomalení nástupu degenerativních onemocnění, jako je Parkinson nebo Alzheimer.

Jaké jsou nevýhody/omezení přerušovaného půstu?

Mezi nevýhody přerušovaného půstu, patří určitě to, že není vždy příliš komfortní. Zvláště v době, kdy na něj přecházíte a zvykáte si na pravidelné „hladovění“.

Je také nutné překonat řadu „stereotypů“, typu „snídaně je základ dne“. Budete se muset potýkat i řadou „sociálních“ omezení, kdy vám fáze hladovění, bude kolidovat s nějakou oslavou či jinou společenskou událostí.

Přerušovaný půst, také není vhodný pro děti, dospívající nebo těhotné ženy. Zcela určitě také není vhodný pro osoby, které se potýkají s poruchou příjmu potravy. A pochopitelně ani pro lidi, co jsou nemocní nebo mají nějaká stravovací omezení.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 699 Průměr: 4.6]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar