Na podzim se dny krátí a ochlazuje se. Takže je nejvyšší čas, abyste udělali něco pro posílení imunity. Dopřejte si vitamín D, silný kuřecí vývar nebo různé bylinky či koření. Pro zlepšení imunity, je také dobré otužování či pohyb na čerstvém vzduchu. Nezapomínejte ani na dostatek spánku.

7 tipů: Jak posílit imunitu a být fit i na podzim a v zimě

Klesající teploty, méně slunečního světla, a častější uplakané počasí, je neklamnou známkou toho, že se o vládu hlásí podzim. Nejpozději v průběhu října, začíná přicházet sezóna nachlazení, kašle, rýmy a různých „chřipeček“. Co se dá dělat, abyste i přesto zůstali fit, a měli dost energie, i když nám příroda „velí, uložit se k zimnímu spánku“?

Tip 1: Vitamín D posílí imunitu

Vitamín D, si naše tělo „vyrábí“ samo, ve spodních vrstvách pokožky, Potřebuje k tomu ale sluníčko – resp. ultrafialové záření (UVB). A i když slunce svítí i na podzim a v zimě, v našich zeměpisných šířkách, je už od cca poloviny září, slunce příliš „nízko“.

Pro tvorbu vitamínu D, je důležité UVB záření. Intenzita toho záření, je silně závislá na výšce slunce nad obzorem. Dokonce i v létě, dopadne na povrch země (a tím i naši kůži), jen cca 1% z UVB záření.

Na podzim a v zimě, je v našich zeměpisných šířkách tak málo UVB záření, že si tělo v podstatě nedokáže vyrábět vitamín D (nebo jen zanedbatelné množství). Nepomůže ani lyžovačka někde v Alpách na prosluněném zimním svahu. Sice se můžete opálit, ale více vitamínu D, tím nezískáte.

Vitamín D mimo jiné aktivuje imunitní systém s antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými účinky. Dostatek vitamínu D, snižuje riziko a závažnost akutních infekcí dýchacích cest.

Na podzim, je tedy nutné začít doplňovat vitamín D. Najdeme ho například v rybím tuku, v játrech, obsahují ho i vaječné žloutky či mléko. Pochopitelně je možné používat i různé potravinové doplňky, které nám tento vitamín dodají.

Tip 2: Přizpůsobte svůj jídelníček ročnímu období

Chladnějšímu podzimnímu počasí, je vhodné přizpůsobit i jídelníček.  Už naše babičky věděly, že nejlepší lék na nachlazení je kuřecí vývar. Horký vývar, dokáže posílit imunitu více, než řada tabletek, prodávaných v lékárnách.

Masový vývar (hovězí či kuřecí), obsahuje bílkovinu imunoglobulin, která pomáhá identifikovat a zneškodnit viry a bakterie.

Silný vývar, také obsahuje mnoho minerálů. Mimo jiné i zinek, který je klíčovým prvkem pro správné fungování imunity.  Existují studie potvrzující, že uzdravení z běžné virózy, dokáže zinek urychlit o čtyřicet procent.

Tip 3: Česnek zabírá nejenom na upíry

I úplně obyčejná kuchyňská přísada, jako je česnek, dokáže pomoci v boji s infekcemi. Česnek mimo jiné obsahuje alicin, který si poradí se většinou bakteriálních infekcí. Česnek tak může sloužit, jako poměrně spolehlivá prevence proti salmonelóze, plísním či parazitům ve střevech.

Nejlepší je syrový česnek, ale to asi není pro každého (může dráždit žaludek). Jendou z možností je „česnekový čaj“.

Nadrobno nakrájený stroužek česneku, můžete na 15 minut vložit do hrnku s horkým mlékem. A tento „česnekový čaj“, vám pak spolehlivě podpoří imunitu.

Česnek je tak spolehlivým pomocníkem nejenom v boji proti upírům ale i proti mnohem reálnějším hrozbám.

Tip 4: Kurkuma, badyán nebo třapatka

Existuje mnoho různých přírodních látek, které dovedou velmi dobře posílit imunitu. Nabízíme jen 3 možnosti, ale jsou jich desítky.

Například Echinacea, neboli třapatka nachová, obsahuje látky, které mají schopnost aktivovat bílé krvinky. Třapatka tak napomáhá likvidovat nejenom bakterie, ale i některé viry.

Koření badyán, zase slouží jako výchozí surovina pro výrobu protivirových léků (například Tamiflu, který se používal při léčbě COVIDu). Badyán si můžete například přidat do čaje.

Kurkuma, obsahuje látku kurkumin, která je silným přírodním antioxidantem. Napomáhá tak například léčit astma, snižuje hladinu cholesterolu nebo riziko trombózy. Kurkuma se hodí například na pečené kuře.

Podobných přírodních látek, které dovedou posílit vaši imunitu, je podstatně více (desítky až stovky).

Tip 5: Poslouchejte svoje tělo

Pokud jste na podzim a v zimě více unavení, bez nálady nebo vám není dobře, tak se vám tím vaše tělo asi snaží něco říci. Zkuste mu naslouchat. Dopřejte si více odpočinku. Delší a kvalitnější spánek. Vezměte si příklad z toho, jak to dělají medvědi.

Naše tělo, reaguje na menší množství slunečního světla (kratší dny) útlumem. Nesnažte se s tím za každou cenu bojovat. Pokud se budete zbytečně přetěžovat, tak si tím snižujete obranyschopnost organismu, čelit různým nemocem.

Tip 6: Nevyhýbejte se čerstvému vzduchu

Podzimní a zimní počasí, velmi často svádí k tomu, abychom celé dny trávili zavření jen doma nebo v jiných uvařených prostorách. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, ale může zásadním způsobem posílit vaši imunitu.

I když je venku zrovna pod nulou a mrzne, vyrazte si někam do přírody na procházku. Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, vám udělá podstatně lépe, než být doma, nebo někde v nákupním centru, plném kašlajících a smrkajících lidí.

Tip 7: Otužujete se pro posílení imunity

Venku je pod nulou, zima, lezavo, prší nebo sněží, a vám se chce zalézt pod peřinu a maximálně si dát horký čaj? Pro posílení imunity, je velmi dobré se otužovat. Otužování ale musí být prováděno správně a pravidelně.

Stačí i jen obyčejná sprcha. Začít můžete tím, že bude postupně snižovat teplotu vody, na konci ranní sprchy. Až se postupně dostanete do fáze, kdy se nakonec budete sprchovat jen studenou vodou.

Stačí jen krátká sprcha studenou vodou (jen cca 2 minuty), aby se vám posílila imunita.

Studená sprcha hned po ránu, vám také dokáže spolehlivě zlepšit náladu. V rekci na chladnou vodu, se začnou uvolňovat endorfiny – tj. „hormony štěstí“. Takže se vám hned po ránu zlepší nálada, a budete mít více energie, do zbytku dne.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 450 Průměr: 4.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar