Ptáte se, proč se vám nedaří zhubnout? Zajímalo by vás, jaké jsou nejčastější chyby při hubnutí? Někdy to je jen zbytečně velké lpění na konkrétní dietě.

Proč nemůžu zhubnout: Nejčastější chyby při hubnutí

Mnoho lidí dělá neustále ty stejné chyby, když se snaží zhubnout. A pak se diví, že nemohou zhubnout, že se jejich váha skoro vůbec nemění. Mnoho z nás má představu nějaké ideální váhy (vzhledu postavy), kterého by chtělo dosáhnout. Ale výsledku se nedokáží přiblížit.

Nejčastější chyby při hubnutí – špatná volba diety

Mnoho z těch, kdo se snaží zhubnout, je přesvědčeno, že touženého snížení váhy, dosáhnou jen s pomocí nějaké diety. Neuvědomují si ale, že některé diety mohou při hubnutí spíše uškodit.

Každý z nás je trochu jiný. Každé tělo potřebuje trochu jinou skladbu jídelníčku. I s ohledem na věk, aktuální zdravotní stav a celou řadu dalších faktorů

Dieta, která jednomu pomůže zhubnout, nemusí u druhého vůbec fungovat. Žádná dieta nedokáže zaručit 100% jistotu, že se vám podaří zhubnout.

Jak zhubnout i bez diety – poslouchejte svoje tělo

Spíše než úporné lpění, na nějaké konkrétní dietě, je při hubnutí lepší poslouchat svoje tělo. Na to, co jíte, na váš jídelníček, se musíte dívat komplexnějším pohledem.

Při hubnutí nejde jen o celkový počet kalorií, které sníte za den. Podstatné je vnímat i subjektivní potřeby vašeho těla.

Proto je při hubnutí lepší dělat spíše menší změny jídelníčku. Zkoušet nová jídla. Postupnými kroky eliminovat škodlivé prvky, které váš běžný jídelníček obsahuje. A při provádění jednotlivých změn vnímat, jak na to reaguje vaše tělo.

Díky tomu, že budete vnímat, co vám chutná a co vám prospívá, máte větší šanci na úspěšné zhubnutí. Než když se budete přehnaně soustředit na jednu konkrétní dietu, která vám ale vůbec nevyhovuje.

Nejčastější chyby při hubnutí – neumíte poznat, kdy máte hlad

Někteří lidé se snaží hubnout přirozeně. Snaží se jíst, jen když mají hlad a spoléhají na to, že si jejich tělo řekne, až bude potřebovat jídlo.

Zde ale často nastává problém s tím, že lidé neumí správně poznat, kdy mají hlad. Má to dva odlišné extrémy.

Někdy lidé čekají zbytečně dlouho, na opravdu velký hlad. Nají se, až když jsou vyhladovělí. V takovém případě nechávají svoje tělo i několik hodin hladovět, než se konečně nají. A hladovění hubnutí zpomaluje, nebo úplně blokuje.

Druhý extrém je situace, kdy si lidé pletou pocit chladu a chuť na nějaké jídlo. Pak zase naopak jí mnohem častěji a mnohem více, než jejich tělo doopravdy potřebuje. Takže veškerá snaha o hubnutí je ztracená.

Nejčastější chyby při hubnutí – to co fungovalo dříve, už nemusí

V průběhu života dochází k celé řadě změn. To, co vám prospívalo ve 20 nebo ve 30, vám ve 40 už může škodit. Rychlost metabolismu, se s rostoucím věkem mění. Mění se i hormony.

Snažit se po 40 hubnout podle návodu, který bude fungovat u někoho, komu je 20 nebo 30 roků, je nesmysl. A platí to i obráceně. I to je jeden z důvodů, proč mnoho návodů na hubnutí, které můžete najít na internetu, u vás vůbec nefunguje.

Nejčastější chyby při hubnutí – příliš často sledujete váhu

Při hubnutí je určitě dobré, když se průběžně vážíte a sledujete svoji váhu. Svoje pokroky při hubnutí.

U řady lidí to ale vede k tomu, že jsou příliš fixováni na to, kolik právě teď váží. Hubnutí není jenom o tom, kolik kilo jsme shodili za den, za týden nebo za měsíc.

Pokud často sledujete svoji aktuální váhu, a kladete příliš velký důraz na počet kilogramů, které se vám povedlo shodit, může to ve výsledku vést k celkové demotivaci. Pokud se ukazatel váhy nebude posouvat tam, kam chcete, nebo tak rychle, jak chcete, můžete vést i k tomu, že ztratíte motivaci pro hubnutí.

Hubnutí rozhodně není lineární proces. Někdy se v průběhu hubnutí může vaše váha i přechodně zvýšit. Jsou i jiné ukazatele, jak se vám daří zhubnout, než jenom vaše váha.

Mnoho lidí, co se snaží zhubnout, si ani neuvědomujete, že když se začnou více hýbat, více sportovat, tak to u nich vede k nárůstu svalové hmoty. A svaly jsou těžší než tuk.

Proto při hubnutí můžete – zvláště na začátku hubnutí – dokonce i něco málo nabrat. Nejvýraznější je to u lidí, co se snaží zhubnout jen o pár kilo, a nebojují s nějakou nadměrnou obezitou.

Proč nemůžu zhubnout? Proč se mi to stále nedaří?

Častým důvodem, proč se vám nedaří zhubnout, mohou být i nereálné cíle a očekávání. I když potřebujete zhubnout o 20 kilo, měli byste k hubnutí přistupovat jinak. 20 kilo je poměrně hodně a je to příliš velký cíl.

Lepší je si na začátku hubnutí stanovit nějaký menší, reálnější cíl. Třeba, že zhubnete o 5 kilo za 3 měsíce. To už je mnohem dosažitelnější cíl. Pak vám stačí, když zhubnete každý týden o cca 0,5 kila. K tomu nepotřebujete hladovět, počítat každou kalorii, nebo se trápit nějakým náročným cvičením.

Zhubnout o půl kila za týden, se dá i jen menšími změnami v jídelníčku. Pokud se budete snažit jíst zdravě, a přiměřeně se hýbat, pak se vám to podaří. Až zhubnete prvních 5 kilo, tak můžete pokračovat dále. Při hubnutí je lepší dělat malé kroky, malé změny, než se snažit o nějaké radikální hubnutí.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 639 Průměr: 4.1]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar