Proč mi nejde zhubnout? Důvodem může být nedostatek pohybu nebo nevhodný jídelníček. Při hubnutí nejde jenom o počítání kalorií (to není až tak podstatné), jako spíše o to, z čeho ty kalorie pocházejí. Při hubnutí hraje roli i věk, zdravotní stav nebo vliv hormonů.

Proč mi nejde zhubnout: 7 nejčastějších důvodů, proč se hubnutí nedaří

Podle vědeckých studií, se až čtyřem pětinám lidí, co se rozhodnou začít zhubnout, nepovede shodit kila dolů. Jen 20% lidí, je při hubnutí úspěšných na první pokus. Ten zbytek to zkouší opakovaně. A výsledek se pořad ne a ne dostavit.

V tomto článku najdete souhrn těch nejčastějších chyb, které dělají lidé při hubnutí. Možná zde najdete právě ten důvod, který stál za neúspěchem vašeho posledního pokusu o hubnutí.

1. důvod proč mi nejde zhubnout: Příliš málo pohybu

Hodně lidí, co chtějí shodit přebytečná kila, se domnívá, že základem úspěšného hubnutí je dieta. Ne, že by správný jídelníček při hubnutí, nehrál roli. Velmi podstatný je ale pohyb.

Bez přiměřeného množství zdravého pohybu, se zhubnout nedá. Je ve výsledku úplně jedno, jestli budete jezdit na kole, chodit do posilovny, hrát fotbal nebo třeba jen chodit na delší procházky. Pohyb by měl být nedílnou součástí zdravého životního stylu.

O tom, že pravidelný pohyb je zdravý a prospěšný, nemusíme dlouze diskutovat. A nejde jenom o hubnutí.

Vědci doporučují minimálně 150 minut intenzivnějšího, aerobního pohybu za týden, jako prevenci proti různým zdravotním rizikům a nemocem.

Pravidelný pohyb posiluje imunitu. To, že díky pravidelnému pohybu můžete zhubnout, nebo alespoň udržet svá kila pod kontrolou, je jen jeden z mnoha benefitů.

U pohybu jde především o to, aby to bylo něco, co vás baví. Abyste si při sportu mohli odpočinout a dobít baterky.

2. důvod proč mi nejde zhubnout: Nevhodná dieta, příliš málo bílkovin

Mnoho lidí, co chtějí zhubnout, se při své snaze zaměří na omezování počtu kalorií. To ale není úplně nejlepší nápad. Když tělo hladoví, tak se metabolismus zpomalí, a tím se zpomalí i hubnutí.

Při hubnutí není až tak podstatné, kolik kalorií za den sníte (byť by to pochopitelně mělo být nějaké rozumné množství). Podstatné je to, z jakých živin tyto kalorie pocházejí.

Na dietním jídelníčku pro hubnutí, nesmí chybět bílkoviny. Ty by měly představovat až 30% jídelníčku (celkového kalorického příjmu). Bílkoviny (na rozdíl od sacharidů), zpracovává tělo delší dobu.

Energie z bílkovin se tak uvolňuje delší dobu. Díky tomu máme déle pocit sytosti a netrápí nás hlad.

Na jídelníčku tedy nesmí chybět sice nízkokalorické, ale na proteiny bohaté potraviny. Například libové drůbeží maso, ryby a mořské plody, nízkotučné mléčné výroby, fazole a další luštěniny apod.

Naopak se musíte snažit hlídat sacharidy. To neznamená jenom, že musíte omezit sladké (sladkosti, sladká jídla, slazené nápoje apod.).

Měli byste si hlídat i další (komplexní) sacharidy. Při hubnutí by měl váš jídelníček zahrnovat maximálně 45% sacharidů a spíše méně. To znamená omezit pečivo a těstoviny z bílé mouky, bílou rýži a další potraviny.

3. důvod proč mi nejde zhubnout: Málo spánku a hodně stresu

Hubnutí není jenom o tom, jak moc se hýbete, nebo kolik a co jíte. Na tom, zda budete hubnout, se hodně podílí i hormony. Naše tělo produkuje několik hormonů, které se zásadní měrou podílí na tom, kolik vážíte.

Velkou roli hrají stresové hormony (např. kortizol). Ty tělo uvolňuje při stresu (v reakci na očekávanou zátěž). Stresové hormony pak způsobují větší pocit hladu (stres často zaháníme jídlem).

Podobné je to i při nedostatku spánku. Je známý fakt, že lidé, co jsou často v noci vzhůru, spí málo nebo nepravidelně, mají až o 50% větší pravděpodobnost, že budou mít nadváhu nebo budou obézní.

Základem je tedy minimálně 7 hodin pravidelného spánku denně. Už jen tím se dá omezit i množství stresu.

4. důvod proč mi nejde zhubnout: Po 40 se hubne pomaleji než ve 20

V našem těle v průběhu života dochází k celé řadě změn. Jak u mužů, tak i u žen. S přibývajícím věkem, se začíná část svalové hmoty měnit na tukovou tkáň. S tím se nedá moc dělat. Můžete to zpomalit, ale zcela se tomu zabránit nedá.

Stejně tak můžete jen omezeně potlačit vliv různých hormonů. Na to je dobré myslet a svůj jídelníček a životní styl přizpůsobovat svému věku. Ve 20 letech vám toho vaše tělo odpustí podstatně více, než ve 40 nebo v 50 letech.

Když se rozhodnete začít hubnout ve vyšším věku, pak musíte počítat s tím, že to půjde mnohem pomaleji. Tomu byste pak měli přizpůsobit svá očekávání. A nevzdávat svou snahu o hubnutí, když se hned nedostaví nějaké výsledky.

5. důvod proč mi nejde zhubnout: Možná jíte hodně ovoce

Chcete zhubnout a snažíte se jíst hodně ovoce? Protože ovoce je zdravé a obsahuje vitamíny? Možná děláte chybu.

Mnoho různých druhů ovoce obsahuje velký podíl fruktózy (ovocný cukr). Fruktóza patří mezi jednoduché sacharidy. A na ty byste si při hubnutí měli dávat pozor.

Jednoduché cukry (všechno co je sladké), sice dokáží rychle zahnat pocit hladu (při jejich konzumaci se rychle zvýší hladina krevního cukru). Pocit zasycení, ale zase stejně rychle odezní.

Než ovoce, je lepší zelenina. Ta je také zdravá a mnohem dietnější. Zelenina dokáže stejně dobře zaplnit žaludek, ale obsahuje málo kalorií (a jen minimum cukrů). Zasytí vás a zažene pocit hladu, bez vedlejších negativních dopadů.

6. Proč mi nejde zhubnout – snažíte se zhubnout příliš rychle

Někdy je také důvodem, proč se vám nedaří zhubnout, i jen to, že nemáte dost trpělivosti. Vaše váha se určitě nezměnila směrem nahoru, jen za pár dní. Tak ani nemůžete čekat, že se vám za pár dní povede zhubnout.

Zhubnutí je dlouhodobý a postupný proces. Snaha o příliš rychlé hubnutí je kontraproduktivní. Naopak. Je lepší snažit se hubnout pomalu, pozvolně. Optimální rychlost hubnutí je cca 0,5 kila za týden (2 – 2,5 kila za měsíc).

Zvláště na začátku hubnutí se dokonce může objevit i mírný nárůst váhy. Kvůli tomu byste se ale určitě neměli vzdávat. Pokud vytrváte dostatečně dlouhou dobu, výsledek se určitě dostaví

7. Když vám nejde zhubnout, poraďte se s lékařem

Kromě výše uvedených častých důvodů, proč se vám nemusí dařit hubnutí, mohou být i další.

U někoho to může být příznakem nějakých zdravotních problémů. Častým důvodem pro problémy s váhou, můžete být například štítná žláza.

Jindy se problém s váhou může objevit, jako vedlejší důsledek nějakých léků, které užíváte. Pak je na místě konzultace s lékařem, se kterým se můžete poradit.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 453 Průměr: 4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar