Patří brambory na dietní jídelníček? Ty vařené (ideálně ve slupce a v páře), mají jen okolo 70 kalorií (kcal) na 100 gramů. To je méně než má rýže nebo těstoviny. Takové brambory se určitě hodí i při hubnutí. Bramborové hranolky nebo jiné přílohy z brambor už mají ale příliš mnoho kalorií.

Kalorické tabulky brambory

Brambory jsou nedílnou součástí středoevropského jídelníčku. Brambory jíme od dětství a považujeme za něco zcela běžného (skoro jako v Asii mají rýži). Jak jsou na tom ale brambory z pohledu diety? Hodí se brambory při hubnutí?

Kolik kalorií je v bramborách?

Z pohledu obsahu kalorií, na tom nejsou brambory vůbec špatně. Klasické vařené brambory mají jen okolo 70 kalorií (kcal) na 100 gramů. To je méně než třeba rýže (až 120 kalorií), těstoviny (až 130 kalorií), nebo jiné přílohy.

Pokud bychom se ale podívali na pečené brambory, bramborou kaši, nebo jiná jídla z brambor, tak tam se už obsah kalorií značně zvyšuje. U pečených brambor je to mimo jiné tím, že dochází k úbytku vody. Takže 100 gramů pečených brambor zahrnuje podstatně větší podíl pevné složky, než 100 gramů vařených brambor.

Kalorické tabulky – kolik kalorií mají brambory

V této tabulce máte srovnání kalorií pro brambory – kolik kalorií mají syrové brambory, kolik ty uvařené, kolik brambory pečené v troubě a kolik má bramborová kaše.

Z toho srovnání vyplývá, že vařené brambory mohou být vhodným typem přílohy, na dietním jídelníčku. Zvláště když je doplníte i o nějaké bílkoviny a zeleninu.

Potravina Váha Kalorie Kilojoule
Brambory syrové 100 g 76 kcal 320 kJ
Brambory vařené bez slupky 100 g 67 kcal 280 kJ
Pečené brambory 100 g 85 kcal 356 kJ
Bramborová kaše 100 g 113 kcal 474 kJ
Bramborový knedlík 100 g 128 kcal 536 kJ

Brambory a dieta

Posoudit, zda jsou brambory dietní nebo ne, není zcela jednoduché. Na jídlo při dietě, se musíme dívat z několika různých úhlů pohledu. Kolik obsahuje kalorií, jaké obsahuje živiny, jaký glykemický index má.

  • Brambory obsahují poměrně vysoký podíl vody a také vlákninu. Díky tomu vás dokáží poměrně spolehlivě zasytit.
  • Brambory ovšem mají poměrně málo bílkovin. Ty se při hubnutí velmi hodí. Proto by na dietním jídelníčku neměly chybět například luštěniny.
  • To hlavní u brambor je ale způsob jejich přípravy. Ten rozhoduje o tom, zda by měly být brambory na dietním jídelníčku nebo ne.

U brambor hodně záleží na tom, jak je připravíte

Pokud si dáte bramborovou kaši, tak to nebude úplně ideální. V bramborové kaši jsou brambory již téměř úplně rozvařené. Tím se značně zvýší glykemický index. Takže takové jídlo rychle zvyšuje hladinu krevního cukru. Sice vám rychle zažene hlad, ale již po krátké době pocit zasycení odezní.

Takže pokud máte na dietním jídelníčku brambory, tak by měly být uvařené „al dente“. Tedy určitě ne rozvařené „naměkko“.

Také je dobré (pokud je to možné) vařit brambory ve slupce. Nemalá část prospěšných látek se totiž u brambor nachází hned pod slupkou. Tím, že brambory oškrábete, přijdete právě o tyto prospěšné látky.

Ideální volbou pro přípravu brambor při dietě, je vaření brambor ve slupce, v páře. Tím zachováte maximum prospěšných látek, které brambory obsahují.

Smažené bramborové hranolky na dietní jídelníček nepatří

Dalším aspektem přípravy brambor, je pak smažení. Smažené bramborové hranolky určitě na dietní jídelníček nepatří vůbec. Ani předsmažené hranolky, pro přípravu v troubě bez oleje, nejsou zcela ideální. Je to sice lepší, než když vám z hranolek odkapává tuk, ale dietní to není.

Kalorické tabulky – hranolky, krokety, americké brambory

V další tabulce se můžeme podívat, jak jsou na tom další přílohy k jídlu z brambor. Ze srovnání v tabulce je vidět, že smažené bramborové hranolky opravdu nejsou zrovna dietní jídlo. Mají až čtyřnásobný obsah kalorií, oproti vařeným bramborám. Takže hranolky (ani ty pečené nasucho v troubě), rozhodně nepatří na dietní jídelníček

Potravina Váha Kalorie Kilojoule
Americké brambory 100 g 119 kcal 500 kJ
Hranolky pečené v troubě 100 g 131 kcal 550 kJ
Bramborové krokety 100 g 206 kcal 864 kJ
Hranolky smažené 100 g 275 kcal 1150 kJ

Kalorické tabulky – bramborák

Oblíbenou pochoutkou, připravovanou z brambor, jsou také bramboráky. Tam o celkovém obsahu kalorií budou rozhodovat i všechny přísady, které při přípravě bramboráků použijete. A také to, jestli je upečte v troubě, nebo usmažíte na oleji (nebo na sádle).

Potravina Váha Kalorie Kilojoule
Bramborák v troubě 100 g 95 kcal 396 kJ
Bramborák domácí 100 g 117 kcal 488 kJ

Brambory a hubnutí

Z výše uvedených informací a tabulek tedy vyplývá, že brambory patří i na dietní jídelníček. Pouze ale ty vařené. Ty obsahují jen málo kalorií a mohou tak být vhodným doplňkem i při dietě.

V porovnání s rýží nebo s těstovinami, můžete snít až dvojnásobné množství (nebo i více) brambor, na to abyste měli stejné množství kalorií. Vzhledem k tomu, že při hubnutí jde často i o to „ošálit“ žaludek, tak se to hodí.

Brambory jsou mimo jiné dobrým, přirozeným zdrojem vitamínu C (jeho množství v konečném jídle ale závisí na způsobu přípravy – pokud vaříte brambory ve velkém množství vody, kterou pak vylijete, pak o většinu prospěšných látek přijdete).

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 366 Průměr: 3.4]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar