Avokádo je velmi zdravé a dietní ovoce. Obsahuje sice vyšší obsah kalorií. Na to gramů má až 243 kalorií (kcal). To je dáno především vysokým obsahem tuků. Jedná se ale o zdravé tuky, které rozhodně patří na dietní jídelníček i při hubnutí.

Avokádo a hubnutí: Kolik kalorií má avokádo

Avokádo je velmi zdravé ovoce, které bývá velmi často doporučováno při hubnutí. A to hlavně proto, že obsahuje jen minimum cukrů, zato má ale hodně tuků a také vysoký obsah vitamínů. V avokádu najdeme především vitamíny C, E, K, H, B3 a B5. Avokádo je také bohaté na draslík a další minerály. Avokádo také pomáhá zrychlit spalování tuků a údajně má i afrodiziakální účinek.

Kolik kalorií obsahuje avokádo?

Čerstvé, zralé avokádo obsahuje 243 kalorií (kcal) na 100 gramů. Bavíme se o obsahu kalorií v dužině. Avokádo kromě dužiny a slupky obsahuje poměrně velkou pecku, která se ale pochopitelně nekonzumuje.

Průměrná hmotnost jednoho avokáda, se (včetně pecky) může pohybovat od cca 100 gramů do cca 1 kilogramu (takto velká avokáda ale v českých obchodech obvykle neuvidíte). V ČR prodávaná avokáda mají včetně pecky cca 200 – 250 gramů.

Avokádo tedy obsahuje poměrně velké množství kalorií. To je dáno hlavně vysokým obsahem tuků.

Na druhou stranu, avokádo se na jídelníčku používá spíše jako doplňková potravina. Jen těžko bude tvořit hlavní součást jídelníčku (to by nebylo moc zdravé). Díky látkám, které avokádo obsahuje, rozhodně patří na dietní jídelníček. Obsahuje hlavně „zdravé a užitečné“ kalorie.

Kalorická tabulka avokádo – co obsahuje avokádo:

Čerstvé avokádo 100 g
Kalorie 243 kcal
Kilojoule 1016 kJ
Bílkoviny 1,9 g
Sacharidy 6 g
Tuky 23,5 g
Vláknina 4,9g

Avokádo – hubnutí a dieta

Na první pohled by to mohlo vypadat trochu paradoxně. Avokádo obsahuje velké množství tuků, a přesto je doporučováno při hubnutí a dietě.

Je to ale velmi jednoduché. Ne všechny tuky jsou automaticky špatné. Naše tělo tuky potřebuje. A přiměřené množství (zdravých) tuků, je nezbytnou součástí jakéhokoliv zdravého (i dietního) jídelníčku. Některé vitamíny jsou totiž rozpuštěné v tucích, a úplným vyloučením jakýchkoliv tuků, bychom naše tělo, o tyto vitamíny ochudili.

A právě avokádo je velmi dobrým zdrojem těch zdravých tuků. Avokádo obsahuje především nenasycené mastné tuky. Avokádo je tak z hlediska obsahu tuků velmi podobné například olivám.

Avokádo a dietní jídelníček

Díky nízkému obsahu cukrů (sacharidů) a vysokému obsahu tukůb se tak avokádo hodí na dietní jídelníček. Ideální je například při nějaké nízko sacharidové dietě (ty mají obecně nejlepší efekt na spalování tuků). Avokádo má jen nízký glykemický index.

Avokádo také obsahuje nemalé množství vlákniny. Vláknina je při hubnutí velmi užitečná. Díky tomu, že je zpravidla nerozpustná, napomáhá urychlovat vstřebávání ostatních potravin. Avokádo také obsahuje látky, které urychlují metabolismus tuků. Takže díky avokádu spalujete kalorie rychleji. Avokádo současně zpomaluje ukládání tuků v těle.

Avokádo a zdraví

Avokádo má vysoký obsah fytonutrientů. V porovnání s jinými běžnými druhy ovoce, jich obsahuje až čtyřnásobné množství. Díky tomu působí avokádo příznivě na srdce. Snižuje vysoký krevní tlak nebo také snižuje hladinu (špatného) cholesterolu. Avokádo také podle nejnovějších výzkumů působí jako prevence, proti některým druhům rakoviny (například nádorová onemocnění jater, plic, prostaty)

Alergie na avokádo

Avokádo obsahuje persin, která je jedovatý pro některá zvířata. Platí to hlavně pro papoušky, mohl by ale způsobit otravu třeba u psů a koček. Persin není pro lidi nebezpečný, u některých lidí ale může vyvolávat alergickou reakci. Není to ale příliš časté.

Avokádo také může vyvolávat alergické reakce u lidí, kteří jsou citlivější na latex. Osoby s touto alergií, by tak neměly konzumovat avokádo čerstvé, ale pouze tepelně upravené. Tepelná úprava avokáda totiž deaktivuje některé enzymy, které vyvolávají alergickou reakci.

Avokádo nepatří do lednice

Pokud se rozhodnete vyzkoušet avokádo, pak byste si určitě měli zapamatovat, že avokádo nepatří do ledničky.

Vzhledem k tomu, že v obchodech bývají prodávána často nedozrálá avokáda, pak je dobré, pokud necháte avokádo po nákupu doma „dojít“. Ideální je avokádo umístit do papírového pytlíku a ponechat jej 2 – 5 dní při pokojové teplotě.

Celé avokádo tedy nikdy neskladujeme v lednici. Do ledničky můžete dát až nespotřebovaný zbytek dužiny avokáda (například pokud si jej rozdělíte na více porcí).

Avokádo jako afrodiziakum

S avokádem bývají někdy spojovány afrodiziakální účinky. U starých Aztéků (avokádo pochází ze střední Ameriky), považovali avokádo za tak silné afrodiziakum, že během jeho sklizně nepouštěli z domu mladé ženy, aby nepřišly k úhoně. Na afrodiziakální účinky avokáda údajně spoléhal i francouzský král Ludvík XIV.

Jestli je avokádo skutečně afrodiziakum, je poměrně sporné. Obsahuje ale velké množství vitamínu A a E, které se podílejí na zlepšení plodnosti.

Jak jíst avokádo

Avokádo nabízí velmi mnoho možností, jak ho využít v kuchyni, k přípravě chutných receptů. Avokádo je možné konzumovat syrové, bez dalších přísad. Avokádo je možné upravovat na sladko i na slano. Je možná i tepelná úprava avokáda. Velmi dobré je i grilované avokádo

Avokádo se hodí jako přísada, do zeleninových salátů. S pomocí avokáda se dají připravit různé chutné pomazánky. Z avokáda se dá vyrobit velmi dobrá polévka guacamole. Avokádo můžete jíst každý den (menší porci)

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 581 Průměr: 3.8]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar