Nadváha (obezita), nemusí být důsledkem nadměrného příjmu kalorií (přejídání). Naopak je to spíše tak, že přejídání, je důsledkem obezity. Čím více toho sníme (potravin s vysokou glykemickou zátěží), tím rychleji máme opět hlad. Zhubnout se dá i bez počítání kalorií. Rozhodující je skladba jídelníčku.

Jak zhubnout bez počítání kalorií – nezáleží na tom, kolik toho sníte!

Drtivá většina návodů na hubnutí, vás bude nutit omezovat množství přijatého jídla (počítání kalorií, apod.). A také se co nejvíce se hýbat. I v různých diskuzích o hubnutí, velmi často narazíte na „chytré“ rady typu „chceš zhubnout, tak nežer!“.

Často se argumentuje také tím, že celé hubnutí, je jen jednoduchá fyzikální rovnice.

Na jedné straně je přijaté množství energie (kalorií) a na druhé straně rovnice, je pak množství vydané energie (bazální metabolismus + aktivní metabolismus – kalorie spálené při pohybu).

Pokud je příjem nižší než výdej, tak to údajně vede k zaručenému hubnutí.

Tloustnutí, jako důsledek přejídání nebo jeho příčina?

Nejnovější výzkumy ale ukazují, že tloustnutí (obezita) nemusí být nutně důsledkem přejídání (nadměrného příjmu kalorií). Ale velmi pravděpodobně je to tak, že obezita (nadváha) je naopak příčinou toho, proč hodně jíme.

Ukazuje se, že pro vznik obezity (nadváhy), není až tak podstatné, kolik toho sníme (celkové množství kalorií v jídle). Podstatné je ale to, co jíme (celková glykemická zátěž).

Přejídání (nadměrné množství kalorií), tedy ve výsledku nezpůsobuje obezitu, ale je až následkem obezity.

Hubnutí bez počítání kalorií

Pro zhubnutí, tedy nemá smysl, řešit jen celkové množství kalorií v potravinách. Mnohem důležitější je zaměřit se na to, co je obsahem potravin.

Ukazuje se totiž, že pro vznik nadváhy (obezity), je rozhodující velký podíl potravin s vysokým glykemickým indexem. Ano, je pravda, že tyto potraviny, obsahují zpravidla i podstatně vyšší obsah kalorií. Ale to není až tak důležité.

To zásadní spočívá v tom, jak naše tělo reaguje, na potraviny s vysokou glykemickou zátěží. Tyto potraviny totiž poměrně zásadním způsobem mění metabolismus a fungování hormonů.

V důsledku toho, pak máme hlad, i když přijmeme kaloricky bohatou stravu. Naše tělo nás v důsledku toho, nutí přijímat další potravu, i když ji vlastně nepotřebuje. Může za to „zmatek“, který v hormonech vyvolají potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Nadváha a obezita je důsledkem vysoké glykemické zátěže

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem se řadí především potraviny, které obsahují vyšší/vysoký podíl „rychlých cukrů“ (sladkosti, smažená jídla, potraviny z bílé mouky, atd.).

Při konzumaci těchto potravin, velmi rychle roste koncentrace cukru v krvi (hladina glukózy). To následně vyvolá hormonální změny.

Zvyšuje se produkce inzulinu (ten pak řídí snižování hladiny krevního cukru). A naopak se snižuje hladina glukagonu (ten mimo jiné řídí spalování tuků).

Tato hormonální změna (způsobená potravinami s vysokým glykemickým indexem), následně nutí tukové buňky, aby ukládaly přebytečnou energii. A pro metabolicky aktivní tkáně (svaly, mozek či různé vnitřní orgány), pak zůstává k dispozici málo energie.

Mozek pak registruje signály ze svalů a vnitřních orgánů, že mají málo energie. A to i přes to, že v těle probíhá proces ukládání tukové tkáně (přebytečné energie). Takže mozek vyvolává pocit hladu, který nás nutí jíst další jídlo.

Začarovaný kruh nadměrného příjmu kalorií?

Ve výsledku je to pak začarovaný kruh. Nadměrný příjem potravy s vysokou glykemickou zátěží, vede k růstu tukové tkáně, pocitům hladu a dalšímu přejídání.

Nadváha (obezita), pak není přímým důsledkem nadměrného množství kalorií, ale je to důsledek nevhodné sklady jídelníčku.

Hubnutí jedině bez diety

Každý rozumný odborník na hubnutí, vám potvrdí, že pro úspěšné zhubnutí, je nejlepší se vyhnout všem dietám. A speciálně těm, které jsou založené na počítání množství kalorií a omezování celkového kalorického příjmu. Hladověním nikdy nezhubnete (ne trvale a dlouhodobě).

Naopak byste se měli soustředit na to, aby byl váš jídelníček pestrý, vyvážený a neobsahoval nadměrné množství cukrů (potravin s vysokým glykemickým indexem). A počet kalorií v jedné porci, až tak moc neřešit.

Ano, v důsledku změny sklady jídelníčku, se velmi pravděpodobně sníží i celkové množství kalorií. To je dáno tím, že mezi potraviny s nižším glykemickým indexem, patří například zelenina, celozrnné potraviny, bílkoviny apod.

Tyto potraviny, mají při stejném objemu méně kalorií, než potraviny s vysokým glykemickým indexem. Takže i když sníte větší objem jídla, ve výsledku to může být méně nebo stejně kalorií.

Počet kalorií v konkrétní potravině, v porci vašeho běžného jídla, by ale pro vás určitě neměl být tím hlavním.

Tím, že omezíte příjem nevhodných potravin, nastartujete svoje hubnutí, i bez omezování celkového množství kalorií.

Jenom cvičením nezhubnete

Ani cvičení (pohyb), není zaručený recept na hubnutí. Cvičení (pravidelný pohyb), je ideální prostředek, pro udržování váhy.

Pokud jste ale v situaci, kdy již máte nadváhu (obezitu), tak vás samotné cvičení nezachrání. Podle aktuálních výzkumů, je účinnost cvičení (spalování kalorií) u lidí s nadváhou (obezitou), značně snížena.

Dochází pak k paradoxu, že hubený sportovec, spaluje v klidu podstatně vyšší množství kalorií, než obézní člověk při cvičení. Opět za to mohou hormony a metabolismus.

Cvičení je velmi dobrý prostředek, jak si udržovat svoji váhu. Pokud ale chcete zhubnout, musíte se nejprve zaměřit, na změny v jídelníčku. Bez omezení nadměrné glykemické zátěže, se vám zhubnout nepodaří.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 618 Průměr: 4.5]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar