Dýně jsou velmi zdravé a neměly by chybět na žádném dietním nebo zdravém jídelníčku. Dýně obsahují jen málo sacharidů. Dýně mají jen 30 – 40 kalorií (kcal. A až 90% hmotnosti dýně je jen voda. Dýně má hodně vlákniny, vitamínů a minerálů.

Kalorické tabulky dýně: Kolik kalorií má dýně a proč je dobrá při hubnutí?

Dýně má asi každý spojený s představou podzimu. Je sice pravda, že u nás není dýně tak pevně spojená s podzimem, jako třeba v Americe, kde jsou dýně jedním z hlavních symbolů svátku Halloween (1. listopad).

Přesto si ale řada z nás, při slově podzim vybaví právě dýni. Její oranžová barva je jedním ze symbolů podzimu.

Dýně ale není jenom hezká oranžová ozdoba. Dýně je i velmi zdravá zelenina (nebo spíše ovoce – na tom se odborníci příliš neshodnou), která by určitě neměla chybět na žádném dietním jídelníčku.

Kolik kalorií obsahuje dýně?

Jednou z velkých předností, kterou mají dýně je to, že obsahují poměrně velký podíl vody. Až 90% hmotnosti dýně připadá právě na vodu.

Díky tomu mají dýně jen poměrně málo kalorií. Dýně má ve 100 gramech, cca 20 – 40 kalorií (kcal), což je cca 90 – 180 kJ (hodnota se liší podle druhu dýně).

Mezi další přednosti dýně pak patří i vysoký obsah vlákniny. A vláknina by určitě neměla chybět v žádném zdravém (nebo dietním) jídelníčku.

Vláknina napomáhá zvyšovat pocit zasycení (plného žaludku), zlepšuje střevní peristaltiku (trávení a vylučování), napomáhá s vylučováním některých škodlivin nebo i zvyšuje rychlost spalování tuků.

Dýně také zpravidla obsahují mnoho různých vitamínů a minerálů (záleží na konkrétním druhu dýně).

Nejčastěji se jedná o vitamín A (resp., provitamin A – betakaroten, ze kterého si tělo vyrábí vitamín A). Dále to jsou i vitamíny C, B1, B2, kyselina pantotenová, kyselina nikotinová a další. Z minerálních prvků je to nejčastěji měď, železo, hořčík, draslík apod.

Kalorické tabulky: Obsah kalorií v dýních

Jednotlivé druhy dýní se liší v obsahu kalorií. Rozdíly ale nejsou příliš velké. Pokud bychom to chtěli srovnat třeba s brambory, tak ty mají na 100 gramů 89 kalorií (kcal), tj. 371 kJ. Tedy minimálně dvojnásobek toho, co má dýně. Dýně je tak jednoznačně mnohem dietnější příloha.

V Čechách se nejčastěji pěstuje dýně obecná (to jsou ty velké/větší, kulaté, oranžové dýně) nebo dýně Hokkaido.

Kromě dýní, které jsou používány v kuchyni, se pěstuje i celá řada okrasných dýní, které ale nebývají určeny ke konzumaci.

Jedná se například o Andělská křidélka, hvězdicové Galaxy of stars F1, oranžové Jack be little, dlouhokrké Crookneck (labutěnky), zeleně pruhované Sweet dumplings, dýně zvané Trnová koruna se špičatými výrůstky a jiné.

Kalorické tabulky: Kalorie v syrové dýni

100 gramů dýně kcal Kilojoule
dýně Hokkaido 37 kalorií 155 kJ
dýně máslová 44 kalorií 184 kJ
dýně špagetová 29 kalorií 120 kJ
dýně Goliáš 26 kalorií 109 kJ
dýně muškátová 35 kalorií 147 kJ
dýně obecná 21 kalorií 90 kJ

Dýně a hubnutí: Jezte dýně a kila půjdou dolů

Dýně má jednu velkou výhodu. Sama o sobě nemá příliš výraznou chuť (chuť dýně by se asi nejlépe dala pospat jako „mdlá“). I díky tomu se ale dá dýně použít jako výchozí surovina pro řadu různých receptů.

Výše jsme si uváděli, kolik kalorií má dýně v syrovém stavu. Ve srovnání třeba s bramborami, je to pouze 1/3 – 1/2 kalorií. Jídla z dýně tak budou obsahovat méně kalorií.

Z dýně se dá připravit velké množství velmi chutných, zdravých a dietních receptů. Může to být například:

  • dýňová polévka
  • dýňová kaše
  • dýňové placky
  • salát z pečené dýně
  • Dýňový chléb (nebo i další pečivo)

…a mnoho dalších. Dýně se dá použít i jako příloha (namísto brambor nebo těstovin). Hodí se do salátů, při pečení, do rizota. Velmi dobrá jsou i jen samotná dýňová semínka.

Kalorické tabulky: recepty z dýně

Jídlo z dýně Množství kcal Kilojoule
Dýňová polévka 100 ml 58 kalorií 243 kJ
Pečená dýně Hokkaido 100 g 49 kalorií 205 kJ
Dýňová semínka 100 g 556 kalorií 2328 kJ
Dýňový chléb 100 g 239 kalorií 1002 kJ
Dýňová kaše (pyré) 100 g 102 kalorií 427 kJ
Dýňové rizoto 100 g 180 kalorií 753,12 kJ
Dýňové chipsy 100 g 260 kalorií 1088 kJ
Dýňový džus 100 ml 20 kalorií 84 kJ

Dýňová a dieta při hubnutí

Díky tomu, že dýně mají obvykle jen nízký obsah sacharidů (4 – 12 gramů na 100 gramů), se tak dýně hodí i na jídelníček nízkosacharidové (keto) diety. Jen je nutné, pohlídat si velikost porce.

Na dietním jídelníčku by určitě neměla chybět ani dýňová semínka. Semena dýně jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, hořčíku, mědi a zinku. Můžeme je jíst například, jako přísadu různých salátů, nebo i jen tak, jako „zdravé mlsání“.

Pokud jste zatím dýni na svůj dietní jídelníček nezařadili, tak to určitě vyzkoušejte. Nic tím nezkazíte a třeba zjistíte, jak je vlastně dýně dobrá. Možností, jak konzumovat dýně je velmi mnoho. Můžete si tak vybrat takový recept, který vám bude chutnat. Zvláště na podzim, kdy jsou k dispozici čerstvé dýně, by určitě neměly chybět na vašem jídelníčku.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 696 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar