Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak zapomeňte a na zázračné a zaručené rady na hubnutí. Velmi často se jedná o nesmysly. Při hubnutí je potřeba změnit stravovací návky (ale rozhodně to nemusí být nějaká přísná dieta). Pro zhubnutí se také musíte více hýbat (ale ani množství pohybu se nesmí přehánět).

7 tipů jak doopravdy zhubnout: základní pravidla pro úspěšné hubnutí

Pokud chcete zhubnout, a vyhledáváte si informace o hubnutí na internetu, tak můžete narazit na velmi mnoho informací, které jsou ale často zcela protichůdné, nebo úplně nesmyslné. Hubnutí, je velký „business“, na kterém se snaží přiživit řada firem i jednotlivců.

Pokud byste se měli řídit tím, co najdete na internetu, tak by se vám asi nikdy zhubnout nepovedlo. Někdy se může jednat jen o zastaralé informace, jindy to může být 100x dokola opakovaný omyl, který už tak zevšedněl, že mu všichni věří. A často to mohou být i úmyslně chybné informace.

Jak úspěšně zhubnout i bez nesmyslných návodů na hubnutí

Pokud chcete doopravdy zhubnout, tak byste měli řídit především zdravým rozumem. Neexistuje žádný zaručený nebo zázračný návod na hubnutí. Pro úspěšné hubnutí potřebujete změnit své stravovací návyky (zcela záměrně tomu neříkáme dieta). A mít přiměřené množství pohybu.

Hubnutí ale určitě není o tom, kolik porcí jídla sníte v průběhu dne, kolik přesně to bude kalorií, nebo zda budete jíst rohlíky či ne.

Tip 1: Nejde zhubnout jenom břicho, stejná nebo boky

Zapomeňte na to, že by se dalo hubnout třeba jenom na břiše. Je úplně jedno, jak intenzivně budete cvičit na břicho. K zhubnutí břicha vám to moc nepomůže. To, jaké zatěžujete svaly při cvičení, nijak nesouvisí s tím, kde tělo spaluje tuky.

Pokud chcete zhubnout na břiše, tak vám více pomůže komplexní cvičení zaměřené na celé tělo. Úbytek tukové tkáně, je podmíněný kalorickým deficitem. A ne tím, který sval při cvičení zrovna zatěžujete.

Ne, že by cvičení na břicho nemělo žádný efekt. Pevné břišní svaly, jsou základem pro správné držení těla. Silné břicho potřebujete skoro pro každé cvičení nebo sport. Zpevněním břišních svalů, můžete trochu zlepšit vzhled této části těla. Nejedná se ovšem o hubnutí (redukci tukové tkáně).

Tip 2: Je jedno kolik porcí jídla v průběhu dne sníte

Mnoho různých návodů na hubnutí, velmi důrazně doporučuje, abyste jedli 5 malých porcí jídla v průběhu dne. Tak hubnutí ale také nefunguje.

Pro úspěšné zhubnutí můžete jíst klidně i jen dvě jídla za den. Nebo tři. Nebo i těch 5. Každý to má trochu jinak.

Pět jídel v průběhu dne, ale může být často spíše kontraproduktivních. První problém může být v tom, že mnoho lidí si neumí správně nastavit velikost porcí. Pokud začnou jíst pravidelně 5x za den, tak ve výsledku zvýší svůj kalorický příjem.

Druhý problém spočívá v tom, že díky častému příjmu potravy, se zvýší produkce inzulinu. Což ve výsledku vede ke vzniku tzv. „inzulinové rezistence“. Výsledkem je pak intenzivnější ukládání tukových zásob. A také ke zpomalení spalování tuku.

Tip 3: Při hubnutí můžete jít i sladké nebo pečivo nebo těstoviny

Řada diet na hubnutí, vám bude jednoznačně zakazovat jíst sladké, nebo potraviny s vyšším obsahem sacharidů. Nejčastěji se jedná o pečivo z bílé mouky nebo třeba těstoviny.

Hubnutí ale nefunguje tak, že by stačilo vynechat nějaké konkrétní potraviny a hned začnete hubnutou. Úbytek váhy je podmíněn kalorickým deficitem. Takže pokud vynecháte sladké, nebo jiné potraviny, ale současně nezměníte celkový kalorický příjem (či výdej), tak hubnout stejně nebudete.

Pro hubnutí je důležité, aby váš jídelníček byl rozumný a vyvážený. Aby zahrnoval rozumný mix bílkovin, sacharidů a tuků. Aby v něm byly všechny nezbytné vitamíny a minerály.

Pokud si občas dáte něco sladkého (v rozumné míře) nebo budete jíst i pečivo či těstoviny (aniž by to byl základ vašeho jídelníčku), tak můžete zhubnout stejně dobře, jako když tyto potraviny budete úplně vynechávat

Tip 4: Rychlost hubnutí není přímo úměrná tomu, kolik toho naběháte

Je obecně známý fakt, že pro spalování tuků, je nejlepší nějaké kardio cvičení – například běhání, rychlá chůze, jízda na kole apod. Rozchodně ale neplatí, že čím častěji budete chodit běhat, tím rychleji budete hubnout.

Ano, při samotném běhání spálíte podstatně více kalorií, než kdybyste se váleli na gauči. Pokud ale nenecháte svoje tělo i regenerovat, tak to ve výsledku nemusí mít na hubnutí skoro žádný vliv.

Stejně, jako nemá smysl, abyste při hubnutí hladověli, tak ani nemá smysl, snažit se o co nejintenzivnější cvičení. I zde platí, že je nutné používat zdravý rozum.

Tip 5: Zhubnout se dá i bez detoxikace

Různé zaručené návody, jak doopravdy zhubnout, vám budou tvrdit, že na začátku hubnutí musíte podstoupit „očistný“ detox. Několik dní nic nejíst, nebo pít jen rozmixované zeleninové šťávy a čistou vodu.

Ne, že by občasný půst, byl pro tělo nějak škodlivý, to určitě ne. Nějaký „zázračný“ džus z celeru a mrkve, kterým se budete živit 3 dny, vám s hubnutí ale zase tak moc nepomůže.

Všechny různé detoxikační kůry, čistící diety a podobné věci, jsou spíše jen chytrý marketingový trik. Efekt pro úspěšné hubnutí, je zanedbatelný nebo hodně sporný.

Tip 6: Jíst můžete i večer

V návodech na hubnutí, se často tvrdí, že po páté hodině (nebo případně po šesté hodině), už nesmíte nic jíst. To je ale pravda jen někdy.

Pokud chodíte spát „se slepicemi“, tak by to možná mohlo mít své opodstatnění. Pokud ale chodíte spát v jedenáct večer, nebo i později, tak není nic špatného na tom, že si ještě v osm večer dáte něco malého.

Navíc ani neexistuje žádná studie, která by prokazovala nějakou přímou souvislost s načasováním doby jídla a vlivu na hubnutí.

Je určitě dobré, mít oddělenou část dne bez jídla a část dne s jídlem. Někdy se tomu říká i „přerušovaný“ půst. Není to ale nic speciálního. Je to prostě jen přirozený rytmus, kdy část dne jíte a část dne nejíte.

Tip 7: Hubnutí není jenom jednorázová dieta

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak byste o hubnutí neměli uvažovat, jako o nějaké krátkodobé dietě. Kdy se budete pár týdnů trápit, a pak bude hotovo.

Hubnutí je záležitost spíše celkové změny životního stylu. Kdy je pak úbytek váhy jen jedním z benefitů. Nesnažte se tedy zhubnout, snažte se žít zdravěji.

Například tím, že změníte své stravovací návyky. Žádná dieta a hladovění, jen rozumný jídelníček. Tím že se budete více hýbat. Rozhodně není potřeba zaběhnout maratón nebo jiný podobný extrém.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 138 Průměr: 4.8]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar