Mnoho lidí je přesvědčeno, že díky kouření cigaret (nikotinu) se dá zhubnout. Nikotin opravdu výrazně ovlivňuje metabolismus. Zvyšuje kalorický výdej až o 10% a zrychluje i metabolismus (spalování) tuků. Tím, že začnete kouřit, ale určitě nezhubnete.

Kouření cigaret: Nikotin a jeho vliv na hubnutí

Určitá skupina lidí je přesvědčena, že díky kouření cigaret se jim daří zhubnout, nebo alespoň nenabírat kila navíc. Jaký je ale vlastně vliv kouřní cigaret (nikotinu) na hubnutí? Opravdu pomáhají cigarety zhubnout? A platí to, že když přestanete kouřit, tak automaticky ztloustnete?

Nikotin a jeho vliv na metabolismus

Nikotin má bezesporu vliv na náš metabolismus. Nikotin patří mezi stimulanty, jako takový dokáže nabudit činnost srdce, oběhového systému nebo i činnost mozku. Nikotin má i vliv na zrychlení spalování tuků. A celkově zvyšuje energetický výdej organismu (podle některých studí až o 5 – 10%, tj. u průměrného dospělého o 100 – 200 kalorií (kcal) za den).

Kouření cigaret a hubnutí

Kouření cigaret má i určitý vliv na hubnutí. Mezi účinky nikotinu patří to, že zpomaluje vyprazdňování žaludku. Díky tomu dokáže prodloužit pocit sytosti.

A kuřáci tak budou pociťovat hlad, až po delší době od posledního jídla. Nebo nebude hlad tak intenzivní. Nejeden kuřák by vám potvrdil, že cigareta poměrně dobře funguje na zahnání pocitu hladu.

Kouření cigaret (nikotin), má také vliv na metabolismus tuků. Konkrétně se jedná o to, že nikotin zvyšuje aktivitu enzymu lipoproteinová lipáza, a tím urychluje uvolňování tukových molekul z tukových buněk a jejich použití jako zdroje energie.

Když začnu kouřit, tak zhubnut?

Z výše uvedeného by tedy mohlo vyplývat, že ten kdo začne kouřit, začne i hubnout. To už ale tak úplně neplatí.

Naše tělo se dokáže velmi rychle adaptovat na nikotin a i na jeho zvyšující se dávky. Takže případný vliv kouření cigaret na snižování váhy, se projeví jen krátkodobě.  A velmi rychle, nad jakýkoliv pozitivním účinkem nikotinu, začnou převažovat ty negativní důsledky kouření.

Závislost na kouření cigaret vzniká poměrně hodně rychle. Tato závislost také patří mezi nejsilnější zavilosti. Na cigaretách si můžete velmi snadno vypěstovat závislost, která je silnější (a hůře léčitelná), než třeba závislost na alkoholu nebo drogách.

Takže začínat kouřit s představou, že to je jen na kratší dobu, než trochu zhubnete, a pak s tím přestanete, je mylná. Začínat kouřit jen proto, abyste zhubnuli, je špatný nápad.

Nikotinové náplasti a hubnutí

Možnou (zdravější) alternativou ke kouření cigaret představují různé nikotinové náhražky. Patří sem například nikotinové náplasti, nikotinové žvýkačky, rozpustné nikotinové tablety nebo další. Ty se používají především při odvykání kouření. Mohly by ale fungovat i při hubnutí?

Vypadá to jako dobrý nápad. Začnu používat nikotinové náplasti. Tím se vyhnu negativním důsledkům kouření cigaret.

Velkou většinu nemocí a zdravotních rizik, spojených s kouřením cigaret, nemá na svědomí nikotin, ale další látky obsažené v cigaretovém kouři.

Zde je ale nutné upozornit, že neexistuje žádný spolehlivě prokázaný efekt nikotinových náplastí (či jiných náhražek nikotinu) na hubnutí. Není žádná vědecká studie, která by opravdu potvrzovala, že se dá díky používání nikotinových náhražek, zhubnout.

Nabírání váhy, když přestáváte kouřit

Je poměrně známý fakt, že lidé, kteří přestávají kouřit, začnou nabírat kila. To pak zdánlivě nepřímo potvrzuje, že kouření cigaret (nikotin), má vliv na hubnutí a snižování váhy. Není to ale tak úplně pravda.

Nabírání váhy, když přestáváte kouřit, souvisí s vysazením nikotinu jen omezeně. Hlavní důvodem proč lidé, co se rozhodnou přestat kouřit, obvykle naberou několik kila, je jiný.

Mnoho lidí, co přestanou kouřit, ztloustne i o 10 – 20 kilo. Vědecká studie u lidí, co přestávali kouřit, ale zjistila, že samotný nikotin v tom hraje jen omezenou roli. Hlavním důvodem je psychika.

Lidé co přestávali kouřit a nezměnili svůj kalorický příjem, přibrali maximálně 1 až 3 kila. Takže samotný efekt vysazení nikotinu na zvýšení váhy byl jen malý, nebo zanedbatelný. Důvodem takto malého nárůstu váhy mohlo být i něco jiného.

Ti kdo přestanou kouřit, obvykle zvýší příjem kalorií

Velká většina odvykajících, ale podstatně zvýšila svůj kalorický příjem. A díky tomu nabrala i zmíněných 10 – 20 kilo navíc.

Důvodem je to, že abstinenční příznaky z odvykání cigaret zaháněli jídlem. Lidé co přestanou kouřit, mají silnou potřebu mít neustále něco v ústech. Stejně tak, jako kuřáci dříve reagovali na stres tím, že vykouřili cigaretu, tak po skončení s kouřením na stres reagují tím, že něco sní.

Takže zvyšování váhy při odvykání kouření až tak moc nesouvisí s tím, že by v těle nebyl nikotin. Důvodem je nadměrný příjem kalorií, v době odvykání cigaret. Pokud udržíte svoje chutě pod kontrolou, tak ani při vysazení cigaret, nemusíte nabrat kila navíc.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 194 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar