Jak přežít epidemii ve zdraví a nezbláznit se z toho?

10 tipů, jak doma přežít epidemii a nezbláznit se

Epidemie koronaviru pro mnoho lidí znamená velmi podstatné omezení, jejich běžného životního stylu. Jsou zavřené školy, obchody, divadla, sportovní areály. V práci se buď nepracuje vůbec, nebo jen omezeně. Nebo jsou lidé doma na home office. Co dělat, když trávíte celé týdny zavřeni jen doma? Jak přežít epidemii ve zdraví a nezbláznit se z toho?

Ponorková nemoc z epidemie

Pro řadu lidí znamená epidemie to, že musí být několik týdnů zavřeni doma sami, nebo se svou rodinou. I když máte své blízké rádi, tak po pár dnech, kdy spolu trávíte 24 hodin denně, to začne být náročné (únavné, otravné). Jak přežít epidemii a vyhnout se ponorkové nemoci?

Tip 1: Smiřte se s tím, že je to výjimečná situace

Je zbytečné, abyste se tím, že je zrovna epidemie, zbytečně trápili. To, co se stalo, nijak neovlivníte a je zbytečné, se tím nadměrně stresovat. Nebo svoje obavy/špatnou náladu přenášet na své okolí. Přijměte, že je to výjimečná situace, kterou už pravděpodobně nikdy v životě znovu nezažijete a zkuste si na tom najít něco pozitivního. Je to prostě jen nový zážitek, který se už nikdy nebude opakovat

Tip 2: Naplánujte se svůj den

Hodně lidí má tendenci během epidemie úplně vypadnout ze svých běžných denních stereotypů. To ale vede jen k vyšší míře stresu. I když možná nejste jako Sheldon Cooper, i vy určitě potřebujete alespoň nějaký pravidelný režim. Nějakou běžnou denní rutinu, která vám dává pocit bezpečí a pocit toho, že vše máte pod kontrolou.

Začněte si tedy plánovat, jak bude vypadat váš den, týden, měsíc. Naplánujte si:

  • kdy budete pracovat/studovat (pokud můžete/musíte)
  • kdy budete odpočívat (čtení, televize, koníčky,…)
  • kdy uděláte něco pro zdraví (pohyb, cvičení, tanec doma,…)
  • kdy si splníte své povinnosti (domácí práce, nákupy,…)
  • kdy budete mít nějaký sociální kontakt (telefon, video chat apod.)

Tip 3: Dodržujte pravidelný režim, na který jste zvyklý

I během epidemie dodržujte pravidelný režim, na který jste zvyklí z běžného života. Dodržujte rozdělení týdne na víkend a všední dny. Ráno vstávejte tak jak jste zvyklí. Nastavte si budík na obvyklou dobu. Večer jděte spát stejně, jako jiny. Dodržujete všechny běžné denní rutiny a rituály. I když to pro vás bude otravné. Nemusíte si to uvědomovat, ale pravidelnost vás ve výsledku uklidní. Nebudete v tak velkém stresu.

Tip 4: Pozor na alkohol a jiné závislosti

Dlouhodobý pobyt doma, když máte jen minimum povinností a navíc jste ve stresu/pod tlakem z okolní situace, představuje extrémní riziko. Hodně to svádí k tomu, abyste si mnohem častěji dopřávali alkohol (nebo jiné potěšení). I zde buďte přísní. Pokud jste si dříve dávali víno jen o víkendu, tak se toho zvyku pevně držte. Minimálně už jen proto, že po skončení epidemie budou mít u Apolináře pořádný nával a pro vás by tam už nebylo místo.

Tip 5: Hýbejte se, co nejvíce to jde

Asi si ani neuvědomujete, kolik pohybu máte během každého všedního dne. Doma to ale svádí k tomu trávit celý den jen u počítače, nebo na gauči s knížkou či u televize. Zkuste se co nejvíce hýbat.

Ani během epidemie není zákazný pohyb venku, na čerstvém vzduchu. Právě naopak. Pohyb venku vám pomůže i jako prevence proti nákaze. Když nechcete chodit ven, tak se alespoň protahujete. Nebo si najděte na Youtube nějaký video návod, jak cvičit doma

Tip 6: Neřešte problémy, které počkají

Vyhněte se řešení složitých situací/problémů, které mohou počkat. Neplánujte si dovolenou, svatbu, rozvod, koupi nového bytu, domu auta. Nic co by vás zbytečně přivádělo do stresových situací. Pokud to je něco, co může pár týdnů počkat, tak to odložte.

Pochopitelně to ale platí i naopak. Neodkládejte důležité věci zbytečně jen kvůli tomu, že je epidemie. Epidemie vám může posloužit jako příliš pohodlná výmluva, abyste neřešili to, co je opravdu důležité, ale do čeho se vám nechce.

Tip 7: Nebojte se požádat o pomoc?

Pokud se budete cítit psychicky špatně, pokud se kvůli epidemii dostanete do složité finanční nebo sociální situace, tak neváhejte a řekněte si o pomoc. Tím, že se to budete snažit vše zvládnout sami, se to může jenom zhoršovat.

Tip 8: Všímejte si toho, co je na epidemii pozitivní

Třeba to, kolik času teď máte na svoji rodinu. Nebo na záliby/koníčky, které vás baví. Každý člověk si určitě dokáže najít alespoň jednu pozitivní věc, kterou mu epidemie přinesla.

Tip 9: Připravte se na krizi

Je téměř stoprocentně jisté, že se během několik dlouhých týdnů doma, dostaví nějaká krize. Padne na vás deprese, něco se nebude dařit. Partner nebo děti vám neskutečně polezou na nervy. Objeví se nějaký finanční problém. Připravte se na to a poperte se s tím.

Tip 10: Nabídněte svou pomoc

Během epidemie mnoho lidí potřebuje pomoci. Senioři, nemocní, lidé v nějaké krizi (sociální, či jiné). Zkuste jim nabídnout svou pomoc. Třeba tak pro vás epidemie získá nějaký smysl, nějakou užitečnou náplň. Tím, že někomu pomůžete, hodně pomůžete i sobě. Navíc nikdy nevíte, kdy zase naopak vy budete potřebovat pomocnou ruku.

Ohodnoťte článek:
[Celkem: 699 Průměr: 4.7]

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze o hubnutí - rady a zkušenosti:

Zapojte se do diskuse:

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar